UE ii loveste in moalele capului pe procurorii romani

luni, 03 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 UE ii loveste in moalele capului pe procurorii romani

Codul de Procedura Penala va fi din nou modificat. Prin proiectul de modificare aflat in lucru pe masa mai multor ministere se va proceda la alinierea legislatiei romanesti la cea a statelor UE. Din motive de timp, acestea au toate sansele sa ajunga obiectul unei ordonante de urgenta. Importante atributii ale reprezentantilor Ministerului Public vor fi preluate de Ministerul Justitiei. Cea mai semnificativa modificare se refera la prelungirea mandatului de arestare de catre judecatori, desemnati la nivelul fiecarei instante – Judecatorie, Tribunal, Curte de Apel.
Modificarile care vor fi aduse Codului de Procedura Penala au reprezentat unul dintre motivele intilnirii care a avut loc in perioada 22-23 noiembrie la Poiana Brasov intre Ministerul Public si Ministerul de Interne. La reuniunea organizata la propunerea Inspectoratului General al Politiei au participat toti capii Parchetelor din tara si comandantii Inspectoratelor Judetene de Politie. Subiectul fierbinte l-a reprezentat proiectul de modificare ale unor prevederi din Codul de Procedura Penala.
Cele mai insemnate modificari care vor fi aduse Codului se refera la preluarea de catre judecatori a unor atributii aflate pina acum in competenta procurorilor. In proiect se vorbeste despre aprobarea perchezitiilor domiciliare si a ascultarii convorbirilor telefonice direct de catre judecatori anume desemnati. In prezent, potrivit legii, avizul este dat de procurori. Cea mai mare schimbare care va fi adusa legislatiei in vigoare priveste prelungirea mandatului de arestare preventiva de catre judecatorii delegati la nivelul fiecarei instante. Potrivit proiectului, politistul va avea dreptul in continuare sa retina pe baza de ordonanta, iar procurorul sa emita mandate de arestare pe cel mult trei zile, si nu pe o perioada de cinci zile sau 30 de zile, cum se intimpla conform actualelor reglementari. Ulterior, dupa expirarea termenului de trei zile din mandatul emis de procuror, invinuitul va fi prezentat judecatorului care va decide daca ii va emite sau nu mandat de arestare preventiva pe 30 de zile. "Parerea mea este ca aceasta schimbare reprezinta un lucru bun, care trebuia facut mai de mult timp. Pe de alta parte, pentru noi este si o usurare, pentru ca de multe ori s-au facut atitea discutii, ba ca unul a fost arestat degeaba, ba ca l-am lasat in libertate", sustine un procuror din Parchetul General.
Cel mai probabil, acest proiect va lua in scurt timp forma unei ordonante de urgenta. Intregul mers al justitiei va fi astfel modificat radical. Traseul unui dosar penal cu inculpat in stare de arest preventiv va fi altul decit cel obisnuit: Politie sau Parchet pentru cercetari preliminare, instanta pentru prezentare la mandat si inapoi la Politie sau Parchet pentru continuarea anchetei. (Dan POPA)

Comentarii