Ultima lovitura a WikiLeaks: Dosarele cyber-spionajului

vineri, 02 decembrie 2011, 08:58
2 MIN
 Ultima lovitura a WikiLeaks: Dosarele cyber-spionajului

WikiLeaks a dat azi publicitatii o serie de documente grupate in dosarul "Spyfiles", care arata cum isi spioneaza guvernele cetatenii, multumita tehnologiilor furnizate de firme specializate.

Fondatorul organizatiei WikiLeaks, Julian Assange, a anuntat  publicarea a sute de documente provenind de la 160 de companii din 25 de tari, specializate in supravegherea si interceptarea telecomunicatiilor. O parte importanta a acestor documente a fost deja publicata de Wall Street Journal.

Tehnologiile cu pricina permit guvernelor sa supravegheze persoanele prin telefoanele mobile, conturile de e-mail si urmele lasate pe Internet, noteaza Mediafax.

"Publicam astazi peste 287 de dosare care arata realitatea unei industrii de supraveghere la scara mare – o industrie care vinde echipamente atat democratiilor, cat si dictaturilor pentru a spiona populatii intregi", a declarat fondatorul WikiLeaks la Londra.

Documentele publicate joi de WikiLeaks includ manuale de supraveghere vandute in trecut regimurilor autoritare din lumea araba cum ar fi Siria, Libia, Tunisia si Egipt.

Potrivit lui Julian Assange, industria de supraveghere si interceptare a comunicatiilor a trecut de la un cerc restrans de clienti din domeniul serviciilor de informatii, cum ar fi agentiile de informatii americane sau britanice, la o retea mondiala.

Avertismentele lansate de expertii care au lucrat impreuna cu Assange la dosarele spionajului tehnologic sunt sumbre.

Companiile care se ocupa cu supravegherea cetatenilor pot folosi telefoanele inteligente, iPhone-urile, spre exemplu, pentru a face fotografii fara ca detinatorul aparatului sa stie, au avertizat reprezentantii Biroului de Jurnalism de Investigatie, implicati in publicarea Spyfiles.

Mai mult, aceleasi companii vand produse care permit modificarea mesajelor pe care utilizatorii le trimit.

Assange a gasit, ca de obicei, un mod mai direct de a explica lucrurile. "Cine are un iPhone, un Blackberry, cine foloseste Gmail?", a intrebat el la conferinta de presa ocazionata de lansarea Spyfiles. "Ei bine, ati fost cu totii trasi pe sfoara", a anuntat fondatorul WikiLeaks.

Expertii care au lucrat cu WikiLeaks in vederea publicarii documentelor, au cerut o reglementare a acestor tehnologii. "Guvernele occidentale nu pot ramane inactive cand acest tip de tehnologie este vandut", a subliniat Eric King, de la organizatia neguvernamentala Privacy International.

Julian Assange se afla in prezent in arest la domiciliu in Marea Britanie, in asteptarea apelului formulat impotriva deciziei de extradare in Suedia unde trebuie sa raspunda acuzatiei de agresiune sexuala. Tribunalul va decide la 5 decembrie daca va primi apelul. (Realitatea.net)

Comentarii