Ce trebuie sa stim daca am plecat in vacanta?

vineri, 03 iulie 2009, 16:29
3 MIN
 Ce trebuie sa stim daca am plecat in vacanta?

Trusa de prim ajutor atunci cind plecam in vacanta e bine sa contina mai multe cunostinte in domeniul plantelor medicinale, cunostinte care nu trag greu in rucsac si nici nu ingreuneaza masina. Astfel ca este bine de stiut ca multe dintre plantele medicinale si aromatice au efecte decongestive, antiseptice si de calmare a durerilor provenite din intepaturi.

Daca invatam sa le recunoastem ele ne devin aliati in vacanta pe munte, la mare sau in orice loc am merge. De obicei plantele se folosesc sub forma de tamponari, comprese locale cu uleiuri volatile, tincturi, infuzii insa frunze proaspete pot fi zdrobite si aplicate pe piele pe locurile afectate. In cazurile grave, dupa acordarea primului ajutor, se apeleaza la medic.

Intepatura de scolopendra

Aceasta insecta traieste in zonele nisipoase ale Dobrogei, in locuri uscate, sub pietre fiind extrem de periculoasa. Poate fi intilnita peste tot pe litoralul Marii Negre. Este una dintre intepaturile cele mai otravitoare ale unei insecte de pe teritoriul Romaniei. Scolopendra este asemanatoare cu un miriapod, lunga de pina la 6 cm, cu multe picioare si de culoare bej-cafenie. Spre partea posterioara are picioarele mai lungi astfel incit pozitia ultimei parti a corpului fiind in sus.

Ce trebuie facut? In cazul acestei intepaturi primul ajutor este aplicarea unei comprese cu alcool si prezentarea de urgenta la specialist. Si, nu consumati alcool daca ati fost muscat de o scolopendra.

Intepatura de paianjen

La noi in tara nu exista paianjeni care sa fie atit de otravitori incit sa aduca moartea. Dar sint citeva specii care, printr-o simpla intepatura, pot provoca contractii musculare, accelerarea pulsului si al respiratiei precum si umflaturi ale locului.

Ce trebuie facut? Se aplica comprese cu apa rece simpla sau in amestec cu putin otet. In cazurile grave bolnavul trebuie trimis la specialist.

Intepatura de scorpion

La noi in tara exista o specie de scorpion in zonele cu stincarie expusa la soare in muntii Fagaras, in zona Brasovului si Sibiului. Aceasta intepatura nu aduce moartea dar provoaca umflarea locala urmata de contractii musculare, tulburari de respiratie, tulburari de vedere, temperaturi mari, frisoane, netratind aceasta intepatura se ajunge la halucinatii si stari de inconstienta. Ce trebuie stiut insa este ca scorpionul de Fagaras este declarat in tara noastra monument al naturii si nu trebuie omorit.

Ce trebuie facut? Se aplica un garou deasupra intepaturii iar pe locul respectiv se aplica comprese cu apa rece sau gheata. In aceste zone se consuma imediat alcool, considerindu-se ca acesta previne tulburarile de respiratie. Dupa acordarea primului ajutor bolnavul trebuie trimis la specilaist.

Intepatura de capusa

Daca aveti nenorocul sa va jucati cu un animal care are capuse puteti fi si voi intepati de aceste insecte. Ele trec foarte usor de la animal la om. Intepatura provoaca o inrosire si o umflatura a locului care provoava mincarimi.

Ce trebuie facut? Se extrage cu mare atentie capusa si se aplica pe piele comprese cu apa simpla rece sau in amestec cu putin otet. Capusele se pot desprinde si daca picuram diluant peste locul in care este infipta insecta. 

Intepaturile de albina si viespe

Aceasta intepatura produce mincarimi, inrosire si caldura locala, iar la unele persoane alergice fenomene mai grave pina la soc anafilactic. Cea de viespe este insa mai toxica.

Ce trebuie facut? Se scoate acul cu atentie, se spala locul apoi se pot aplica comprese reci cu apa, otet, amoniac sau cu ceapa cruda stricvita, frunze de salvie, patrunjel verde, menta sau busuioc. Pentru cei care sint alergici la intepaturile de albina si viespe trebuie anuntat imediat medicul.

Alte plante medicinale

* Busuioc: aplicatii cu frunze zdrobite sau se freaca usor locul afectat.

* Frictiuni cu ulei de levantica.

* Din cimbru de gradina se poate prepara o infuzie concentrata din doua linguri planta la 200 ml apa clocotita. Cu aceasta infuzie se fac tamponari repetate.

* Frunzele proasptete de salvie zdrobite si aplicate pe locul intepaturii racoresc pielea. Se pot face si tamponari cu tinctura de salvie preparata din 20 g planta macerata timp de 10 zile in 100 ml alcool.

* Cu frunze de pelin zdrobite se freaca usor locul intepat sau se aplica direct schimbindu-le din cind in cind. (Eugeniu RADULESCU, www.bioenergoterapia.ro)

Comentarii