Cinci practici traditionale medicale uitate

vineri, 29 mai 2009, 17:23
3 MIN
 Cinci practici traditionale medicale uitate

Multe terapii pe care le utilizam astazi au fost folosite de oameni din cele mai vechi timpuri. Sauna sau baia cu aburi, ventuzele, clisma sau lipitorile sint numai citeva dintre acestea.

Vrem sau nu, aceste practici sint valabile si sint recunoscute si recomandate ca adjuvante in tratamentul unor boli. Chiar si astazi, in era computerelor si al medicamentelor de sinteza, practicile uitate ale medicinei traditionale asteapta sa fie redescoperite.

Baia cu aburi sau sauna

Baia cu aburi este o metoda de hidrotermoterapie. Cunoscuta si sub denumirea de sauna cosnta in expunerea partiala sau totala a corpului la aburi cu ajutorul unor dispozitive speciale. Baile cu aburi se pot face acasa, sint simplu de realizat si fiecare poate beneficia de ele.

Baia cu aburi la cap este recomandata in caz de raceala, gripa, bronsita sau in tratamentele cosmetice. Se realizeaza cu ajutorul unui vas in care s-a turnat apa fierbinte sau infuzie din plante peste care se aseaza capul acoperit cu un prosop. Se aspira pe nas si gura aburul care se degaja si se sta aproximativ 5-10 minute.

Baia cu aburi generala poate fi realizata acasa cu ajutorul unui scaun din nuiele sau sipci de lemn si a unei paturi. Se aseaza bolnavul pe scaun iar sub scaun se pune un vas cu apa sau ceai din plante. In vas se pune o caramida infierbintata bine iar bolnavul va fi infasurat bine, pina la git, cu patura. Se sta aproximativ 10-15 minute.

Calirea organismului cu impachetari

Impachetarile constau in invelirea corpului cu diferite materiale impregnate sau nu, in intregime sau pe portiuni. Acestea sint reci sau calde, umede sau uscate.

Cele umede sint recomandate in stari febrile, boli de piele, hipertensiune arteriala. Impachetarile uscate sint utilizate in obezitate si calirea organismului.

Dezintoxicarea se poate face cu ajutorul clismei

O tehnica speciala, clisma, a fost inventata pe timpul regelui Thot. Acesta a observat ca pasarea Ibis isi introducea in anus apa cu ciocul. Chiar si Hipocrate cunostea aceasta tehnica si o utiliza contra constipatiei. Clisma este deci, introducerea a diferitelor lichide (apa, ceaiuri medicinale, cafea etc.) in intestinul gros cu ajutorul unui dispozitiv special.

Astazi clisma este utilizata in tratamentul unor boli, inclusiv cancer. Este recomandata de medicina naturala ca una dintre metoda simple pentru dezintoxicarea organismului.

Durerile de spate eliminate cu ventuze

Ventuzele sint dispozitive speciale de forma unor pahare care se aplica pe pielea bolnavului prin crearea unui vid in interiorul paharului. Acesta provoaca o congestie locala mica a singelui.

Chinezii utilizau din cele mai vechi timpuri ventuzele. Ei le confectionau din bambus si puteau sa le aplice si pe fata bolnavului. Ventuzele se pun pe piept, sale, lumbago, spate. Sint recomandate in congestie pulmonara, bronsita acuta, raceli, dureri. Contraindicatii: hemoptizie, tuberculoza pulmonara.

Lipitorile, viermii care intineresc fata

Lipitorile sint viermi de apa dulce, prevazuti cu ventuze la ambele capete. Cu ajutorul acestor ventuze lipitorile se fixeaza pe pielea animalelor si le sug singele. Erau folosite pentru scoaterea "singelui rau" din omul bolnav.

Astazi lipitorile sint de un real folos in operatiile degetelor amputate deoarece amelioreaza circulatia singelui, operatii de lifting si grefe de piele.
Desi sint foarte apreciate in diverse afectiuni, terapiile uitate inca asteapta sa isi reia locul in panoplia medicinei contemporane, astfel ca toti oamenii sa poata beneficia de toate binefacerile ce le pot aduce. (Eugeniu RADULESCU, www.bioenergoterapia.ro)

Comentarii