Culorile lunilor mai-iunie: galben, alb si verde

vineri, 28 mai 2010, 17:39
2 MIN
 Culorile lunilor mai-iunie: galben, alb si verde

Culorile acestor luni ne dau speranta si ne invioreaza, mai ales prin verdele copacilor si al vegetatiei care acum a ajuns la adolescenta, pregatindu-se pentru maturitatea verii. Cimpia, padurea, toti copacii din gradini se imbraca in verde, in albul si galbenul florilor. Este perioada cind aerul este inmiresmat de mirosul crud al ierbii sau de suavul crengilor incarcate de flori.

Aceste culori insa, au efecte extraordinare asupra oamenilor. Culoare este si mijloc de expresie, de comunicare si proiectie a tendintelor si impulsurilor noastre interioare, a trairilor si atitudinilor proprii structurii personalitatii noastre.

Verde

De obicei culoarea verde induce liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, contemplare. Ca efecte fiziologice, verdele scade presiunea sanguina si dilata vasele capilare. De asemenea, este o culoare rece dar placuta si odihnitoare, calmeaza si da impresia de prospetime. Astfel faciliteaza deconectarea nervoasa. Verdele exprima siguranta, concentrare, persistenta si indrazneala fiind culoare oamenilor pasivi, retinuti, posesivi si defensivi. De aceea utilizarea lui faciliteaza deconectarea nervoasa si stimuleaza asociatiile de idei, imaginatia. Mesajul pe care verdele il transmite este "siguranta".

Alb

Culoarea alb are efecte fiziologice directe asupra ochilor: determina contractia pupilei si a muschilor globilor oculari. Ca efecte psihologice albul poate induce raceala, puritate, robustete, usurinta, expansivitate si suavitate. Este o culoare obositoare datorita capacitatii de reflexie totala a aluminii. Semnificatia culorii in psihologie este pace, impacare, inocenta, castitate, curatenie, sobrietate, liniste si impacare. Albul insa permite o mai buna concentrare in starile de invatare.

Galben

Galbenul stimuleaza nervul optic si influenteaza sistemul cardiovascular. Ca efecte psihologice culoare da senzatia de caldura si intimitate. Este o culoare calda si dinamica fiind un calmant al psihonevrozelor. Stimuleaza, in acelasi timp, vederea, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicativitate. Galbenul exprima spontaneitate fiind culoarea caracteristica omului activ, expansiv originali si vesel. Fiind un calmant in psihonevroze, galbenul stimuleaza si intretine starea de vigilenta a creierului, sporind capacitatea de concentrare a atentiei. Mesajul principal al culorii este "atentie". (Sandu MARIN)

Comentarii