Despre usturoi numai de bine in sezonul friguros

vineri, 19 octombrie 2007, 18:24
4 MIN
 Despre usturoi numai de bine in sezonul friguros

Desi este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri, usturoiul, Allium sativum,  nu a fost utilizat la adevarat sa valoare in secolul nostru. Aparitia medicamentelor de sinteza a facut „uitat" aceste aliment medicament atit de important.

Este cunoscut inca din antichitate in calitate de medicament si condiment, fiind considerat „medicamentul de baza al taranilor", dupa spusele lui Galenus. In Egipt, muncitorii care lucrau la ridicarea piramidelor primeau zilnic cite un catel de usturoi pentru virtutile lui tonifiante si antiseptice. Si in traditiile noastre consumarea usturoiului ne pazeste de rele dar este si un medicament atunci cind este vorba de raceala sau gripa.

Rusii, in special, cred foarte mult in puterea vindecatoare a usturoiului, supranumindu-l si penicilina ruseasca. Ei prepara o reteta foarte veche pe baza de usturoi: cinci catei zdrobiti si amestecati cu cinci lingurite de zahar. Deasupra toarna putina apa si pun la foc mic pina dau in clocot. Lichidul astfel obtinut este strecurat si din el se consuma cite o lingurita de zeama de-a lungul unei zilei. Se previn raceala, gripa, precum si alte boli grave precum cancerul.

Ce poate fi facut in gospodarie?

Usturoiul se poate folosi in salate, fiind un tonifiant general, sau pentru tartine preparat astfel: seara se toaca marunt doi catei de usturoi si citeva bucatele de patrunjel, se lasa la macerat peste noapte in ulei de masline. A doua zi se prepara o tartina si se consuma pe stomacul gol.

Supa de usturoi: Se folosesc cite un catel de usturoi si 300 ml apa pentru o portie si un ou la doua portii, sare, piper. Se fierb la foc mic apa cu usturoiul si cind acesta este bine fiert se zdrobeste complet. Ouale se sparg si se bat cu putina apa apoi se adauga putin cite putin in fiertura de usturoi amestecind apoi se pune sa fiarba din nou la foc domol. Se serveste cu crutoane sau piine prajita si un cubulet de unt. Aceasta supa este un bun tonic vascular si al sistemului nervos, fiind indicata impotriva afectiunilor respiratorii (astm, bronsita, guturai).

Terapia cu usturoi, o dezintoxicare a organismului

Terapia cu usturoi" este de fapt o cura de dezintoxicare a organismului. Este recomandata pentru bolile de ficat cum ar fi hepatita, sechele de hepatita si bolile bilei. Se iau trei catei de usturoi de marime potrivita, se piseaza bine impreuna cu un praf de sare pina devin o pasta. Totul se imparte in doua jumatati. Fiecare jumatate se pune pe un tifon de dimensiunile 3 cm/3 cm, se ruleaza sub forma unei tigari strinsa bine la ambele capete.

Prima tigareta se introduce intre buza de jos si gingie si se impinge bine cu limba iar a doua tigareta se introduce sub limba. Se mentin 20 de minute. In tot acest timp se sta cu gura intredeschisa deasupra unei chiuvete ca sa se scurga excesul de saliva.

ATENTIE: Saliva nu trebuie inghitita fiind foarte toxica. Acest tratament se repeta de trei ori la interval de opt zile si/sau se reia dupa o luna de zile.

Preparate medicinale pe baza de usturoi

Tinctura de usturoi: la 250 ml alcool de 60o se adauga 50 g usturoi maruntit. Timp de 10 zile se agita in fiecare zi de mai multe ori apoi se strecoara si se stoarce maceratul. Este recomandat ca: antiseptic, vasodilatator, antisclerotic, antireumatismal. Se administreaza cite 20-30 picaturi de doua ori pe zi.

Contra parazitilor intestinali se iau 3-4 catei de usturoi pisati si se pun intr-un vas cu apa clocotita sau cu lapte clocotit. Se lasa peste noapte si se bea a doua zi dimineata pe nemincate. Procedura se repeta timp de trei saptamini.  Se mai poate face un decoct (fiert 20 de minute) format din 25 g usturoi la un pahar apa sau lapte. Se beau doua pahare pe zi, timp de 3-4 zile. Se repeta tratamentul in fiecare luna timp de trei luni.

Contra teniei: o capatina mare de usturoi se marunteste bine apoi se fierbe la foc mic 20 de minute in lapte. Se bea fiertura obtinuta in fiecare dimineata pe nemincate pina la expulzarea viermelui.

Reumatism, slabiciune generala, astenie: doua parti ulei camforat sau alcool camforat si o parte usturoi se fac frectii de-a lungul coloanei vertebrale sau pe zonele interesate. Este bnine sa se testeze inainte sensibilitatea pielii la camfor si usturoi pe pielea antebratului.

Ce trebuie retinut insa este ca usturoiul nu este recomandat persoanelor atinse de dermatoze, pecingine, iritatii ale stomacului si intestinelor, femeilor care alapteaza. Este contraindicat in sindroamele congestive pulmonare: tuse cu singe, tuse seaca si puternica, friguri.

Comentarii