Legumele verzi si galbene previn pierderea vederii

vineri, 01 decembrie 2006, 16:26
2 MIN
 Legumele verzi si galbene previn pierderea vederii

O dieta bogata in legume, precum mazare, broccoli sau porumb dulce, previne pierderea vederii in cazul persoanelor in virsta, este concluzia unui studiu publicat in Archives of Ophthalmology, informeaza Mediafax.

Cercetatorii au descoperit ca legumele verzi si galbene contin substante care protejeaza ochii impotriva bolilor care apar odata cu inaintarea in virsta. Femeile cu virste de peste 75 de ani, care au avut o dieta foarte bogata in fructe si legume precum mazare, broccoli, porumb dulce sau dovleac, prezinta un risc mai scazut de degenerare maculara, o boala a ochilor produsa de imbatrinire. Compusii prezenti in aceste legume reduc riscul de aparitie a acestei boli pentru ca au capacitatea de a absorbi lumina albastra care ar putea afecta zona din spatele retinei, intaresc membranele oculare si elimina moleculele care ar putea distruge celulele ochiului.

Macula este o mica zona situata in centrul retinei, acolo unde se focalizeaza razele de lumina, si este responsabila pentru vederea frontala, vederea de aproape si culoare. Degenerarea maculara apare atunci cind celulele maculei sint afectate si nu mai functioneaza. Nu exista tratament pentru aceasta boala, iar optiunile sint foarte limitate in ceea ce priveste incetinirea procesului de degenerare.

La studiu, condus de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Wisconsin, au participat 1.700 de femei, cu virste cuprinse intre 50 si 79 de ani. Fiecare dintre voluntare a furnizat specialistilor detalii despre dieta alimentara din ultimii 15 ani. Femeilor li s-au facut si teste de singe pentru detectarea nivelului de carotenoizi, un grup de substante care dau culoarea galbena fructelor si legumelor. Luteina si zeaxantina sint doua substante din aceasta grupa a carotenoizilor depozitate in ochi si care actioneaza ca antioxidanti, neutralizind actiunea radicalilor liberi care produc degenerarea la nivel celular.

Cercetatorii au descoperit ca femeile cu virste sub 75 de ani, care au consumat foarte multe fructe si legume bogate in carotenoizi pe parcursul ultimilor 15 ani, prezinta un risc mai scazut de a fi diagnosticate cu degenerare maculara.

Totusi, cercetatorii au indicat faptul ca sint necesare mai multe teste clinice pentru a confirma aceste descoperiri. Ideea conform careia morcovii ar fi buni pentru vedere a fost deseori tratata de cercetatori ca un simplu mit. Totusi, autorii acestui studiu sint de parere ca acest lucru ar putea fi adevarat pentru ca morcovii contin vitamina A care impreuna cu alti nutrienti este vitala pentru sanatatea ochilor. (Mediafax)

Comentarii