Medicina traditionala chineza prin miinile unui specialist camerunez

vineri, 08 mai 2009, 18:37
4 MIN
 Medicina traditionala chineza prin miinile unui specialist camerunez
Claude Kamga predind tehnicile orientale de tratament unui grup de medici si terapeuti de la Iasi

Aparitia Legii terapiilor complementare a oferit posibilitatea specialistilor din acest domeniu sa organizeze si cursuri de tehnici terapeutice alternative si/sau complementare. in acest fel domeniul terapiilor complementare s-a dezvoltat si a atras numerosi specialisti practicieni din alte tari.

Astazi va prezentam un doctor in medicina traditionala chineza, Claude Kamga Defo, care preda MTC de putina vreme in Iasi si in tara. Medicina traditionala chineza este una foarte veche si implica multe terapii neconventionale care aduc beneficii enorme sanatatii oamenilor. Daca ar fi numai sa pomenim de acupunctura si qi gong – gimnastica specifica chinezeasca – si ar fi destul.

Originar din Camerun, Claude Kamga a pasit pe drumul cunoasterii practicilor medicinei traditionale chineze la virsta de 14 ani cind l-a intilnit pe maestrul lui Hao Chen, sosit atunci in capitala Camerunului in urma unui program cultural intre aceasta tara si China. De altfel, Camerun a fost prima tara africana care a beneficiat de invatatura chineza prin maestri chinezi veniti special pentru asta acolo. De la acest maestru si-a insusit temeinic invataturile astfel ca, de-a lungul anilor care au trecut de atunci a devenit el insusi profesor si doctor, predind oamenilor tehnicile stravechi de vindecare orientale.

"Deviza mea este: ating, simt si fac ceea ce simt", spune Claude Kamga, explicind ca maestrul lui nu i-a predat dupa carti, ci i-a aratat tot ceea ce stie interzicindu-i sa citeasca. "Atunci cind citesti carti ai asteptari si poti gresi", continua Claude.

Primele lectii primite de la maestrul sau au fost de Tai chi. "La inceput, maestrul m-a pus sa fac «postura copacului» si, desi mi se parea simpla, mi-am dat seama ca era destul de dificil sa te mentii in acea pozitie", spune el, dupa care se ridica in picioare si arata, pe viu, care este postura explicind: „Tii picioarele departate astfel incit sa vezi virful picioarelor si stai asa un timp ca si cum ai imbratisa un copac in brate".

Dieta corecta: vegetale 60%, restul 40%

Desi a visat sa ajunga fotbalist doar pentru a cistiga bani sa-si intretina mama, apoi a dorit sa fie pilot, Claude Kamga a ajuns sa studieze fizica, urmind cursurile universitatii din capitala cameruneza. Concomitent a studiat cu maestrul sau Taichi si masajul energetic, apoi acupunctura. "La inceput am fost speriat de lucrul cu acele, dar eram curios sa vad cum se face acupunctura. Am ajuns sa lucrez acupunctura intr-un spital chinezesc din Camerun unde am practicat si invatat mai multe despre acest domeniu" spune in continuare Claude.

Implinirea visului de a merge in China si sa fie rezident acolo pentru a invata cit mai multe despre medicina traditionala chineza a venit tot de la maestrul sau.

Claude Kamga in China in unul din spitalele unde el lucreaza

"Intr-o zi maestrul m-a intrebat daca vreau sa merg in China. Nu stiam limba chineza insa imi doream sa ajung acolo. Am raspuns imediat pozitiv si asa am plecat, printr-un program chinezesc pentru medici, sa studiez in China, desi eram fizician si nu medic. Am invatat limba chineza de nevoie pentru ca la spitalul unde lucram acolo se vorbea doar in chineza. Nu am avut de ales", povesteste Claude Kamga.

Combinind masajul cu acupuntura a inceput sa invete si mai multe si astfel a ajuns sa aiba rezultate foarte bune. Prima data a lucrat intr-un spital exclusiv pentru sportivi. Apoi a trecut dintr-un spital in altul unde a facut cercetari in acupunctura si  a practicat pe bolnavii de reumatism sau cu alte boli, iar acum lucreaza la un spital de diabetici si sterilitate cu un profesor foarte bun, fiind din familie a 21 generatie de acupunctori.

"Pe pacientii mei ii invat in primul rind ce sa manince, ce sa bea, asa-zisa filosofie a mincarii. In Europa oamenii maninca prea multa carne, prea multa brinza", spune Claude Kamga. Potrivit invataturilor sale, meniul zilnic trebuie sa contina multe vegetale: legume si fructe in proportie de 60% si toate celelalte alimente sa fie 40% din dieta. "Daca faci asta iti mentii starea de sanatate buna. Iar pacientilor care imi vin la tratament prima data le recomand aceasta alimentatie. Apoi ii invat exercitiile si miscarile de Taichi si qi gong", explica Claude.

Un masaj de calitate face totul

Cit despre masaj, doctorul camerunez este de parere ca acesta poate debloca orice, de la blocaje fizice, energetice si pina la cele psihice. Un masaj de calitate face practic totul. Tratamentul cu masaj si cu acupunctura este insa si mai rapid.

Isi aminteste de primul sau masaj, facut la 19 ani pe fratele sau care se simtea rau. Ingrijorat si-a sunat maestrul si l-a intrebat ce sa faca. Acesta i-a spus sa puna miinile pe abdomenul fratelui si apoi va sti ce sa faca, inchizindu-i telefonul brusc. "Am pus mina pe abdomenul lui si nu stiu exact ce am facut insa fratele meu si-a revenit si a plecat sa se distreze. Am fost foarte fericit si asa am inceput sa practic masajul", explica el.

De-a lungul anilor, s-a specializat in masaj energetic combinat cu relaxare dar si cu ceva ce a invatat de copil in Africa. "Adica ceea ce am vazut la mama si bunica mea. Se pare ca am fost predestinat sa practic acest domeniu avind in singe vindecarea. Poate si datorita faptului ca bunicul meu a fost rege si cei din familie cunosteau anumite tehnici de vindecare", mai spune Claude Kamga.

Comentarii