Oblojeli din radacini, frunze, flori, seminte si argila

vineri, 14 mai 2010, 20:16
4 MIN
 Oblojeli din radacini, frunze, flori, seminte si argila

O iesire in natura, o minivacanta la munte sau la mare sint asteptate de fiecare cu bucurie. Placerile acestor zile nu trebuie sa fie umbrite de accidentari dar, in cazul in care totusi s-au petrecut trebuie sa stim citeva remedii naturale pentru a interveni repede. Oricum natura le ofera generoasa, trebuie numai sa le cunoastem si felul in care aceste plante medicinale pot fi folosite.

Cele mai cunoscute sint argila si patlagina, insa, pe linga cele doua mai exista o gama larga de alte flori si frunze care se utilizeaza in afectiunile pileii: arsuri, rani, abcese, furuncule. Si cum primavara si-a intrat deplin in drepturi si drumetiile in natura sau pe munte nu se mai lasa asteptate, in rucsacul pe care il caram cu noi e bine sa avem intr-un carnet scrise si aceste metode de prim ajutor.

Infuzii, decocturi si alifii cicatrizante

Plantele medicinale care au proprietatea de a fi cicatrizante, preparate sub forma de infuzii, decocturi sau tuincturi, sint excelente pentru spalarile ranilor de orice fel. Din frunze, radacini sau flori se pot prepara infuzii usoare: 200 ml apa clocotita care se toarna peste 2 lingurite de flori sau frunze uscate sau o lingura de radacina uscata. Plantele se infuzeaza 20 de minute apoi se strecoara si cu ajutorul unor comprese se fac bai ale locurilor afectate.

Florile de arnica sint recomandate pentru spalarile ranilor iar tinctura diluata in apa pentru bandijonari.

Florile de galbenele sint excelente cicatrizante. Sint utilizate sub forma de infuzii pentru bai sau cataplasme aplicate pe locurile afectate, tinctura diluata in apa  pentru spalari si unguente pentru refacerea tesuturilor pielii.

Bai locale, cu acelasi efect cicatrizant, se pot face si cu ajutorul infuziei din flori de levantica.

Bai locale cu infuzie de frunze de urzica, rostopasca sau muguri de pin sau muguri de plop a pielii cu rani are efecte cicatrizante si emoliente.

Daca se prepara infuzie din flori de coada soricelului, se pot adauga si bucatele de radacina de tataneasa pentru ca efectul cicatrizant al infuziei sa fie marit.

Decoctul de radacina de iarba mare, sub forma de comprese locale, este utilizat in eczeme, rani purulente, ulceratii.

Din frunzele de nuc se poate prepara un unguent pentru rani si arsuri. 50 g frunze tocate se macereaza la rece timp de 7 zile in 100 ml ulei de floarea soarelui sau de masline. La sfirsitul perioadei se pune aproximativ 3 ore pe baie de abur la fiert. Cind este gata se strecoara si se amesteca cu 30 g ceara de albine tinindu-se in continuare pe baia de aburi pina la omogenizare.

Frunze si radacini proaspete

Frunzele si radacinile plantelor medicinale utilizate pentru tratamentul ranilor atunci cind alta posibilitate nu avem imbina actiunea cicatrizanta, emolienta, remineralizanta si reconstitutiva si ajuta la refacerea tesuturilor pielii.

Plaminarica: frunzele contin saponozide, mucilagii, saruri minerale, acizi grasi, taninuri. Este o planta cu actiune complexa datorita substantelor continute. Se utilizeaza frunzele strivite aplicate pe locul afectat.

Luminarica: florile contin mucilagii, flavone, carotenoide, tanin, rezine, substante minerale. Planta este emolienta, balsamica, antiinflamatoare, cicatrizanta si analgezica. Poate fi utilizata cu succes in abcese, arsuri, degeraturi, furuncule prin aplicarea florilor strivite pe locurile afectate.

Patlagina: fruznele contin mucilagii, pectine, iridoide, saruri minerale, vitamina K, acizi organici si grasi. Exercita doua actiuni principale: oblojeste si cicatrizeaza. Datorita iridoidelor este analgezica si antiinflamatoare. Are efecte imediate in afectiunile pielii cum ar fi furucnculele, ranile deschise, intepaturile de insecte.

Sucul din radacina de brustur se poate aplica direct pe furuncule sau se prepara alifie din suc de brustur si ulei sau unt clarifiat penru tratamentul ranilor, ranilor cu ulceratii sau bolilor de piele.

Plante medicinale reconstitutive

Sint acele plante care ajuta la refacerea tesuturilor pielii. Plantele medicinale care au un continut important de mucilagii, minerale si vitamine sint importante in refacerea pielii in urma ranilor fiind utilizate sub forma de infuzii cel mai adesea in amestec cu plante cu efect puternic cicatrizant. Dintre plantele cu efect reconstitutiv amintim: tataneasa, nalba mare, lemnul dulce, ciubotica cucului, ghimbirul, obligeana, brusturul si iarba mare.

Varza si argila, doua leacuri 100% naturale

Foile strivite de varza sint un remediu foarte apreciat de medicina empirica. Aplicate direct pe rani sau plagi, atrag impuritatile si provoaca o supuratie favorabila. Ranile se curata de supuratia atrasa la suprafata ranii cu ajutorul unui dezinfectant natural: alcool sau apa fiarta cu sare. Se repeta acest pansament din doua in doua ore apoi din patru in patru ore pina la cicatrizarea completa.

Argila poate fi utilizata in cazul abceselor sau furunculelor prin aplicarea de plasturi la 30 de minute apoi din ora in ora incontinuu pina la eliminarea supuratiei. Trebuie avut in vedere ca argila folosita se arunca iar bandajele spalate si dezinfectate. Plasturele sau ramasitele de pe piele se indeparteaza cu ajutorul apei fierte si racite. (Eugeniu RADULESCU, http://www.bioenergoterapia.ro/)

Comentarii