Plantele medicinale recomandate pentru vedere

vineri, 24 iulie 2009, 16:15
3 MIN
 Plantele medicinale recomandate pentru vedere

Odata cu venirea caldurii bolile ochilor incep sa se manifeste. Unele se agraveaza, altele apar datorita prafului, a poluarii dar si dietei, intr-un cuvint a vietii moderne. Sanatatea ochilor depinde de relatia noastra cu tot ceea ce este in jur. Sa nu uitam ca mai mult de trei sferturi din perceptiile si amintirile noastre sint de natura vizuala si legatura dintre noi si lumea inconjuratoare se face prin intermediul ochilor. Astfel ca nu mai e momentul sa ne intrebam de ce aproape jumatate din populatia globului sufera de diferite afectiuni ale ochilor.

Factorii nocivi sint peste tot: monitoarele calculatoarelor, televizorul, lumina electrica, poluarea, fortarea ochilor in perioadele de examene, alimentatia iar lista poate continua. Iar problemele oculare se pare ca incep sa apara de la virste din ce in ce mai mici. Astfel singura concluzie posibila este ca e mai usor sa le prevenim din timp si sa le tratam cu remedii naturale pina sa ajungem la probleme mai grave.

Cum preparam plantele pentru ochi?

Plantele medicinale pe care fitoterapia le recomanda in cazurile afectiunii ochilor sint folosite sub forma de infuzii sau decocturi. Pot fi amestecuri de plante sau ceaiuri simple, ceaiuri preparate la rece sau combinate acestea avind efecte care indeparteaza inflamatia la nivelul ochilor, sint antialergice si elimina bacteriile care produc infectii.

Infuzia se prepara din planta uscata sau proaspata. Daca este uscata se foloseste 1-2 lingurite planta la 200 ml apa fierbinte. Daca planta este proaspata se pune o lingurita de planta la 200 ml apa. Pentru ceaiul la rece sint suficiente 2-3 lingurite de planta care se lasa la macerat 12 ore in apa la temperatura camerei. Ceaiurile sint pentru spalari oculare si comprese. Infuziile combinate sint amestecurile de infuzie la rece si infuzie la cald in proportie de 1/1.

Buruineile ochilor

Citeva plante medicinale recomandate de fitoterapie in afectiunile ochilor sint albastrelele, musetelul, frunzele de corn si, nu in ultimul rind, silurul.

Albastrelele, Centaurea cyanus, ajuta la ameliorarea vederii in cazul celor bolnavi de diabet. Se prepara ceai combinat din flori si se fac spalaturi ale ochilor avind efecte benefice asupra vederii: incetineste ritmul de evolutie al cataractei, indeparteaza infectiile oculare, amelioreaza vederea.

Florile de musetelul, Matricaria chamomilla, sint puternic antialergice. Se prepara infuzie simpla care se aplica comprese pe pleoape, contra blefaritei si a conjunctivitei alergice. Infuzia combinata are eficienta mare in infectiile oculare de natura bacteriana dar si contra ochilor obositi, contra durerilor de cap si de ochi produse de suprasolicitarea intelectuala.

Cornul, Cornus mas, este folosit ca infuzie pentru spalari oculare zilnice cel putin 2-3 luni. Este indicat in tratamentul miopiei. Se prepara infuzie din 2 lingurite planta la 200 ml apa fierbinte.

Silurul, Euphrasia rostkoviana, este cea mai cunoscuta planta medicinala recomandata in afectiunile ochilor. Substantele active continute de planta o recomanda contra bolilor tumorale cu localizare in zona oculara, contra afectiunilor degenerative ale ochilor, contra conjunctivitelor si blefaritelor de natura infectioasa. Se prepara infuzie combinata, la cald si la rece, in care se umezeste un tifon si se aplica pe pleoape vreme de o ora. Tratamentul se repeta zilnic, ceaiul preparindu-se de fiecare data. (Eugeniu RADULESCU, www.bioenergoterapia.ro)

Comentarii