Semintele toamnei ne ajuta sa scapam de bolile aduse de frig

Subtitlu

vineri, 26 octombrie 2007, 17:34
2 MIN
 Semintele toamnei ne ajuta sa scapam de bolile aduse de frig

Anasonul: produsul obtinut prin recoltarea semintelor trebuie sa fie pur, fara alte seminte. Fructele vechi de anason sint toxice si ele trebuie aruncate. Preparatele se consuma numai proaspete. Astfel sint recomandate in stimularea poftei de mincare, tratamentul bronsitei, balonari abdominale, viermi intesitnali sub forma de infuzie. Stimularea secretiei de lapte la lahuze se poate face prin consumarea pulberii de fructe sau se poate opri sughitul consumindu-se citeva fructe de ansaon.

Armurariul: Infuzia preparata din pulbere de fructe este utilizata in tratamentul bolilor ficatului, ciroza, hepatita. De asemenea este tonic al intregului organism, in particular al ficatului, contribuind la intarirea si regene-rarea acestuia si la protectia bilei. Iar varicele sau ulcerul varicos se poate ameliora cu ajutorul compeselor muiate in decoct din armurariu.

Bradisorul: Sporii recoltati cind spicele nu au ajuns la maturitate sint utilizati de fitoterapie in combaterea alcoolismului si fumatului. Acesti spori mai sint utilizati in dermatite, eczeme sau „oparelile" copiilor presarind pe locurile afectate pulberea.

Brincuta: sint urtilizate semintele ajunse la maturitate in tratamentul tusei, guturaiului, raguselilor, colicilor, faringitei sub forma de infuzie.

Castanul porcesc: Semintele, castanele se aduna toamna, in septembrie-octombrie si se usuca in straturi groase de 30 cm, in locuri bine aerate, intorcindu-se zilnic, timp de o luna. Prezenta escinei in seminte poate produce, in anumite cazuri, intoxicatii, acestea manifestindu-se sub forma de neliniste, greata, febra, frica, dureri de cap si burta, diaree. In tratamentul varicelor se utilizeaza un unguent din extract alcoolic de seminte in amestec cu lanolina. Diminuarea durerilor reumatice se poate obtine cu ajutorul bailor din decoct obtinut din scoarta si fructe de castan.

Coriandrul este utilizat in balonari, stimulara poftei de mincare si marirea secretiei de lapte la lahuze preparat ca infuzie. Dar infuzia slaba poate fi utilizata in durerile abdominale la copii iar combaterea viermilor intestinali decoctul. Si reumatismul poate beneficia de calitatile decoctului de coriandru: se adauga in apa de baie.

Cretisoara: fructele culese la maturitate stimuleaza pofta de mincare consumate ca infuzie in vin.

Fenicul: infuzia din fructe se poate utiliza pentru stimularea poftei de mincare, combaterea balonarilor, colici, stimularea secretiei de lapte la lahuze sau in afectiunile toamnei: bronsite, astm bronsic, tuse convulsiva.

Macesul pentru vitaminizarea organismului si pentru prevenirea racelilor se poate folosi sub forma de suc iar pentru revitaminizarea si revigorarea organismului se prepara vinul de macese. Tinctura este recomandata pentru raceli, dar avind si un efect sedativ. Aceasta se obtine din 500 g pulpa de macese proaspete si 500 g zahar nerafinat si alcool.

Negrilica, ca planta de leac, este un panaceu, fiind folosita in probleme de digestie, lipsa poftei de mincare, elimina gazele intestinale, mareste cantitatea de urina eliminata si prin aceasta dezintoxifica umorile organismului. Semintele de negrilica regularizeaza activitatea cardiaca, combate ametelile, sint vasodilatatoare cere-brale si optimizeaza consumul de oxigen la nivel cortical. De asemenea sint si foarte eficinete in tratarea racelilor, bronsitelor si astmului. In terapeutica populara negrilica este un bun vermifug si ca orice reechilibrant si tonic, este utila in stimularea functiei sexuale.

Comentarii