Uleiurile vegetale rare intre gastronomie si terapie (II)

vineri, 09 mai 2008, 17:48
3 MIN
 Uleiurile vegetale rare intre gastronomie si terapie (II)

Continuam cu prezentarea uleiurilor rare, uleiuri care au o mare importanta in terapie fiind o sursa bogata de antioxidanti, acizi grasi, in principal omega3.

Oamenii de stiinta au descoperit ca acizii grasi polinesaturati omega-3 au un rol foarte important in buna functionare a celulelor insa au un rol esential si in pastrarea bunei dispozitii si a sanatatii. Astfel ca in urma cercetarilor efectuate de specialisti, acizii grasi de tipul omega 3 se dovedesc a fi „vedetele" noilor tratamente in prevenirea dar si vindecarea unor afectiuni.

Omega-3 sint extrem de importanti pentru circulatie si vasele sanguine. Ele combat formarea de cheaguri in artere, reduc hipertensiunea, anihileaza trigliceridele in exces, moderind inflamatiile. Contribuie de asemenea la diminuarea riscurilor cardio-vasculare prin scaderea nivelului de colesterol. Nu trebuie uitat rolul lor in buna functionare a creierului, ele intervinind in prevenirea depresiilor, a anumitor demente, in special a maladiei Alzheimer.

Daca alegeti sa incepeti a utiliza in dieta zilnica aceste uleiuri rare si atit de benefice pentru sanatatea organismului nu uitati ca trebuie conservate in intuneric si la rece, de obicei in partea de jos a frigiderului pentru a permite pastrarea aromei acestor produse bogate in acizi grasi nesaturati. Se consuma in cel mult 12 luni.

Uleiul de arahide

Arahidele numite si alune de pamint sint bogate in proteine si vitamine, mai ales din complexul B si E. Daca este presat la rece, uleiul de alune de pamint are actiune curativa in inflamatii si ulcere ale duodenului si stomacului.

De asemenea este un ulei bun pentru masaje avind calitatea de a calma durerile lombare si abdominale. Este un antiinflamator putind fi utilizat in crampe musculare sau febra musculara. Are o culoare galben-auriu stralucitor fiind unul din uleiurile aromatice echilibrate.

Este foarte bun in asezonare dar si la prajire. Avind un gust mai mult dulce da un gust deosebit legumelor si cruditatilor facute la gratar. Daca aroma este prea puternica pentru gustul dumneavoastra poate fi asociat cu un ulei neutru, devenind ideal pentru gratarele din carne.

Uleiul de nuca

Un ulei rar care in alte vremuri era produs pe scara destul de larga in tara noastra este cel de nuca. Deoarece se deterioreaza destul de repede trebuie pastrat atent la rece si la intuneric.

Este unul din uleiurile care contin acidul alpha-linolenic, acid gras esential, indispensabil sanatatii. Consumul nostru spontan de acid alpha-linolenic este in general mai putin de jumatate din necesarul nostru. In plus, uleiul de nuca este bogat in magneziu, in fier, in vitaminele B6 si E. De aceea poate fi utilizat in tratamentele cosmetice ale parului.

Masajele cu ulei de nuca sint recomandate copiilor rahitici sau anemici sau celor care au tulburari de crestere. In gastronomie uleiul auriu-chihlimbariu este agreabil dind o nota aparte salatelor de fasole verde, salata verde, telina si morcov sau cruditati amarui. Se asociaza perfect cu diverse brinzeturi si este bun in combinatie cu pestele prajit.

Uleiul de alune de padure

Alunele de padure sint un aliment extrem de sanatos, bogat in acizi grasi si protenie vegetale fiind recomandat in dieta convalescentilor. Ulei obtinut prin presarea alunelor are un continut ridicat de calciu si vitamina E fiind un foarte bun remineralizant si energetic. Are si proprietati vermifuge.

Ca si celelalte uleiuri rare poate fi utilizat in masaje. Catifeleaza pielea dar ajuta si la repararea cicatricelor sau al vergeturilor. Poate fi utilizat si in tratamentul cosmetic al fetei putind inlocui cu succes cremele de zi. In gastronomie este un ulei apreciat de specialisti. Da un gust placut si o savoare deosebita salatelor.

De asemenea se poate asocia cu orice tip de otet sau suc de lamiie pentru prepararea sosurilor specifice legumelor sau pestelui. Ca si uleiul de susan este delicat si in acelasi timp usor in produsele de patiserie sau in prepararea pastelor.

Comentarii