Uleiurile vegetale rare, intre gastronomie si terapie

vineri, 02 mai 2008, 16:22
3 MIN
 Uleiurile vegetale rare, intre gastronomie si terapie

In dieta de fiecare zi oamenii consuma uleiurile rafinate sau presate la rece de floarea soarelui sau de masline. Pe linga aceste uleiuri exista si uleiuri foarte fine care sint delicatesele grasimilor vegetale.

Cu arome puternice sau lipsite de aroma si ca gust extrem de delicate, uleiurile din simburi de struguri, susan, nuci, migdale dulci, alune de padure sau seminte de pin au si intrebuintari terapeutice. Ele contin vitamine si acizi grasi polisaturati care sint responsabili cu sanatatea organismului, prevenind imbatrinirea.

Daca alegeti sa incepeti a utiliza in dieta zilnica aceste uleiuri iata citeva repere ce va vor folosi atunci cind le veti cumpara. Si, sa nu uitam sa spunem ca, uleiurile rare trebuie conservate in intuneric si la rece, de obicei in partea de jos a frigiderului pentru a permite pastrarea aromei acestor produse bogate in acizi grasi nesaturati. Se consuma in cel mult 12 luni.

Uleiul de fistic

Este un ulei de culoarea chihlimbarului contine vitamina E, acizi grasi si grasi polisaturati precum si acid linoleic (Omega 3). Avind o asa mare concentratie de acizi grasi nesaturati (53,8%) uleiul de fistic este foarte bun pentru mentinerea sanatatii. Poate fi utilizat pentru masaj deoarece intra usor in piele, catifelind si dind suplete dermei.

De asemenea poate fi utilizat si in masajul cosmetic al fetei, gitului si decolteului pentru ca hidrateaza si hraneste pielea pastrindu-i aspectul placut. In salate aroma uleiului de fistic este puternica combinindu-se perfect cu andivele, laptucile, patrunjelul verde sau sfecla rosie.

Uleiul de simburi de struguri

Este un ulei lipsit de miros de aceea poate fi considerat o baza perfecta pentru preparatele de aromoterapie. Este un ulei stabil care nu se "strica" prin incalzire ceea ce il face bun pentru prajire. Poate fi utilizat inclusiv pentru macerarea plantelor medicinale sau aromatice.

Strugurii sint niste fructe nutritive si energetice pentru convalescenti si au propietatea de a fi purificatori si detoxifianti pentru ficat. Astfel ca proprietatile uleiului din simburi de struguri sint si ele asemanatoare fructelor din care provin: este un foarte bun detoxifiant, purificator dar poseda si proprietati diuretice.  Bogat in vitamina E uleiul este excelent pentru piele.

In aromoterapie poate fi amestecat cu diverse uleiuri esentiale obtinind uleiuri de masaj relaxante si hranitoare.

Uleiul din seminte de pin

De un galben auriu stralucitor uleiul din seminte de pin are o mare puritate si o personalitate aparte. Cu viscozitate slaba are aroma compusa. Regasim aroma piinii si migdalelor dar si a rasinii si cedrului. Este de o calitate terapeutica exceptionala fiind considerat un ulei sanatos, nutritiv si energetic.

Bogat in vitamina B1 si in fier este foarte bun in perioadele de efort intelectual. De asemenea are o actiune benefica asupra sistemului respirator. Poate fi utilizat si in gastronomie in salate sau preparate diverse.

Uleiul de susan

Este un ulei cu un miros si o savoare inimitabile. In Orientul mijlociu susanul este ingredientul principal in gastronomie. Iar uleiul din seminte de susan este cel pe care il utilizeaza oamenii din orient in patiserie dar si in prepararea mincarurilor pe baza de carne sau de legume.

Bogat in vitamina E, lecitina si minerale este foarte bun pentru efort intelectual, pentru pastrarea memoriei dar si un excelent intaritor al sistemului imunitar. In cosmetica este folosit pentru hidratarea tenului, intretinerea parului avind un rol important in hranirea pielii capului si indepartarea matretii.

In gastronomie, datorita gustului sau unic, este pretuit pentru savoarea ce o confera salatelor sau a humusului.

Uleiul de migdale dulci

Cu un gust deosebit si de o mare finete uleiul de migdale dulci este si el bogat in vitamine si acizi grasi. Datorita complexului de vitamine A si B si a mineralelor pe care le contine aceasta grasime vegetala este recomandata in stimularea functiilor intelectuale, in special memoriei.

Este considerat a fi si un bun tonic de vedere fiind benefic pentru perioadele de crestere sau convalescenta. Consumat regulat atenueaza inflamatiile cailor digestive si e bun in lupta cu viermii intestinali.

In cosmetica uleiul de migdale dulci este un bun suport pentru mastile cosmetice fiind un emolient in iritatiile la nivelul epidermei, dermatozelor, psoriazisului sau a pielii uscate. In gastronomie uleiul are o mare finete si se armonizeaza cu alimentele sarate sau dulci. Este un ulei de asezonare care se combina foarte bine cu pestele sau puiul.

Pe linga aceste uleiuri mai exsita inca citeva sortimente de uleiuri vegetale rare, care de-abia isi fac loc pe piata romaneasca. Utilizarea lor in alimentatie poate aduce noul in farfurie iar in cosmetica de acasa o noua forma naturala si cu efecte rapide de intretinere a pielii.

Comentarii