V-ati umflat de la caldura? Beti lichide si evitati soarele

vineri, 04 iulie 2008, 19:28
3 MIN
 V-ati umflat de la caldura? Beti lichide si evitati soarele

Vara, odihna, concediu… si mult soare. Abia asteptati sa mergeti la plaja, pe tarmul marii, in virf de munte, sau pur si simplu la iarba verde. La urma urmei, soarele este acelasi peste tot, si nimic nu este mai placut decit sa stati si sa leneviti pe cearsaf, lasind razele soarelui sa va faca pielea aramie.

Exista insa si pericole daca abuzati de razele fierbinti ale soarelui? Raspunsul este „da". Va puteti arde, va pot aparea eruptii pe piele, puteti sa deveniti victimele bolilor de piele, ale insolatiei, deshidratarii si chiar a cancerului cutanat.

Puteti evita toate aceste probleme daca respectati citeva sfaturi simple. Numai asa, bucuria vacantei nu se va transforma in suferinta.

Este mai bine sa previi decit sa vindeci

Pentru a evita insolatiile trebuie respectate citeva reguli de baza:

* Nu trebuie stat la soare in perioada prinzului atunci cind soarele are cea mai mare putere.

* Expunerea la soare se face gradat, in fiecare zi cite putin si numai in perioada diminetii pina la ora 10 sau dupa-amiaza dupa ora 17,30.

* Nu se consuma pe plaja bauturi racoritoare foarte reci sau alcoolice, deoarece acestea predispun la insolatie.

* Nu trebuie baut ceai de sunatoare sau folosite alte produse care au in compozitie aceasta planta, deoarece predispun pielea la iritatii si pot aparea besicile dureroase.

Ceaiuri fierbinti si ceaiuri reci in zile de canicula

Bauturile calde sau reci, fierbinti sau cu gheata pregatite din infuzii sau decocturi de plante medicinale sau din fructe sint pretioase in perioada calduroasa. Constituie excelente racoritoare si vitalizante, alunga oboseala si sint calmante. In lunile de vara ceaiurile din fructe sint binevenite.

Astfel, din caise, piersici sau visine se pot prepara bauturi reci sau fierbinti. Fructele se curata de seminte, iar pulpa se pune intr-un vas peste care se adauga cite 1-2 lingurite de miere de albine pentru fiecare 200 ml apa clocotita. La urma se toarna apa fierbinte. Se lasa acoperit 10 minute, apoi se pune in pahare impreuna cu fructele. Se bea fierbinte. Daca se doreste bautura rece, se lasa la racorit, apoi se adauga gheata pisata.

In acest fel se pot bea si ceaiurile din plante medicinale sau fructe de padure uscate. Se prepara infuzii sau decocturi care, consumate fierbinti sau reci, pot fi indulcite cu miere de albine si inmiresmate cu polen.

Primul ajutor in cazul insolatiilor

Oricit de mult va place bronzul totusi pe canicula trebuie sa va protejati de razele fierbinti ale soarelui.

Contactul prelungit cu razele solare a caror caldura este transmisa craniului si creierului, provoaca ceea ce se numeste insolatie. Aceasta se manifesta prin dureri de cap, ameteli, respiratie greoaie, inrosirea pielii si aparitia besicilor cu apa pe piele si uneori lesin.

Primul ajutor consta in culcarea bolnavului la umbra, comprese reci pe ceafa si cap. In cazurile grave se aplica comprese reci pe torace si abdomen. Stropirea corpului cu apa si apoi ventilatie cu ajutorul unui evantai sau al unui prosop, pentru racire.

In cazul lesinurilor se pune sub nas, pentru a inspira, o sticluta cu otet, eter sau amoniac. Degetul mijlociu poate fi presat lateral de cite cinci ori in mai multe serii, precum si masat de la baza spre virf.

Dupa ce bolnavul si-a revenit poate bea ceai din frunze si fructe de coacaz negru, o lingurita planta uscata la 250 ml apa clocotita.

Fructele de coacaz au si proprietatea de a preveni accidentele vasculare, deci puteti sa le consumati proaspete fara probleme, acum fiind perioada in care acestea ajung la maturitate.

Comentarii