Arestari de primavara

vineri, 17 aprilie 2009, 16:15
4 MIN
 Arestari de primavara

Doamne, in ce colt de lume traim? Pai, intr-unul in care nu ne plictisim, nu? Vorba lui Liviu Antonesei in Cotidianul de ieri: "In Romania nu mori de plictiseala!" Eventual de nervi, de stres, calcat de vreun smecher pe zebra, mori cu zile-n vreun spital de provincie – daca ajungi sa te primeasca!, mori de ciuda cind vezi meciuri ale Nationalei precum cel cu Olanda la Europene sau cel recent cu Austria la Klagenfurt (Vadul Plingerii sau Jelaniei) etc. samd.

Stiu, au chinezii vorba aia inteleapta a lor, izvorita din prea-plinul istoriei traite: Doamne fereste de vremuri interesante! Iar cele ce se-ntimpla la noi atit de interesante sint – ceva de speriat! Parca nu se mai termina vremurile astea. Dar, stai asa, ar fi bine sa se termine chiar acum?  Acum cind pare-se ca s-a dat liber la arestari? Nu stiu daca are vreo semnificatie aparte faptul ca cele mai recente arestari sint din domeniul fotbalului. Si ca – exceptindu-l pe seful arbitrilor – nu l-au prins in plasa decit pe alde "Pic" Penescu de Pitesti. Care pare mai fraier decit poate parea oricare smecher de Romania, de vreme ce in biroul lui s-a putut gasi nici mai mult, nici mai putin decit un stick de memorie cu filmuletul inminarii sfintei spagi. Nume de… cod (fisier): "spaga CG"!

Pai, Nasu Sandu Mircea sa fii, sa nu mori de ciuda ce fraieri pot fi unii din a ta Cosa Nostra si sa rostesti intristat de atita prostie, in plina conferinta de presa: "Sint trist. Daca s-au apucat sa faca ceva de genul asta, macar, dracu’, sa fi fost destepti!" Aha. Asta-i problema. Din unghiul meu de vedere, eu as parafraza dupa cum urmeaza memorabila zicere a sefului Federatiei Romane de Fotbal (care, in termeni de box, a suferit un mic kock down si se poate simti lejer numarat): "Daca s-au apucat sa faca ceva arestari de genul asta, macar sa-i aresteze dracu’ pe toti. Altfel voi fi trist!"

Dar hai sa lasam lumea frivol-penala a fotbalului autohton si sa trecem Prutul. Alte dimensiuni, vremuri dureros de interesante cu oameni ramasi si tinuti si in parte uitati sub vremi si comunisti!

Cu tineri exasperati de un regim Voronin devenit anacronic din punct de vedere logic, ideologic, din aproape orice punct de vedere doriti, mai putin dintr-unul singur: am trait sa aflam ca se poate si asta: ca e posibila o tarisoara condusa de un presedinte comunist, iar fiul acestuia sa se numere printre ai mai mari capitalisti din aceeasi tarisoara guvernata de comunisti. Asta nu mai e anacronism, aici Voronin si ai sai au facut binisor jonctiunea cu economia de piata. Doar ca piata asta nu-i deloc de capul ei, ci dupa capul comunistilor (si-al rusilor, cel mai probabil), iar in ce priveste ideea de democratie si stat de drept am putut vedea in direct ce si cum stau treburile in varianta "comunisto-ruso-moldoveneasca". Sigur ca nu-i usor acum sa dregi busuiocul dupa ce-ai provocat tu insuti incendierea "Reichstag-ului" chisinauan (curatat apoi de-o firma apartinind lui Voronin junior) ca sa-ti creezi alibi intru arestarea de-a valma a tinerilor protestari care vor in Europa si nicidecum in Asia. Tineri la care s-a batut ca la fasole – ca sa li se scoata Europa din cap si sa li se bage frica in minte, dupa stravechea vorba: frica pazeste bostanaria! Acum, cica gata, sint aministiati tinerii, eliberati din arest cit se poate de original, anume in functie de vinatai: cine nu prea are, e pus pe liber, cine are primeste atitea zile la arest cit e nevoie ca sa dispara ranile…

Nu stim cum se vor termina lucrurile intre Prut si Nistru, in acest "Nicht-Staat", adica non-stat, cum a caracterizat editorialistul Gunther Nonnenmacher saptamina trecuta in Frankfurter Allgemeine Zeitung (08.04.09) Republica Moldova, spunind, printre altele: "Exista state functionale si exista state de bine, de rau – mai degraba de rau – guvernate. Mai nou, se vorbeste si de ‘state esuate’ (…). Ar trebui introdusa si categoria ‘non-statelor’, la care lipsesc mai toate criteriile de delimitare. Ca exemplu in sensul acesta ar putea figura Republica Moldova. (…) Poate trece drept exemplu-fanion pentru faptul ca sfirsitul Razboiului Rece a lasat in Europa in urma sa conflicte care sint de nerezolvat."

Apropo de presa straina: cel putin cea de limba germana a reactionat binisor la evenimentele din Republica Moldova (magazinul Der Spiegel a dedicat "non-statului" de peste Prut chiar doua articole inca inainte de alegeri). Dar revolta tinerilor basarabeni nu stiu sa fi prins prima pagina – ceea ce nu se poate spune de evenimentele din Thailanda! Dar, de, Thailanda-i mult mai aproape de Occident. Mai exact, de sufletul (turistic) al occidentalilor…

Cit priveste incheierea pesimista a lui Nonnenmacher, ramine, desigur, un mare semn de intrebare cum se poate, totusi, rezolva criza din toate punctele de vedere in care se afla pseudo-statul Moldova. Un lucru e limpede: comunistii n-au cum sa-l scoata din criza. Alt lucru limpede: de comunisti mai scapi, de "rusi" – mai greu.

Comentarii