Cezariana intre necesitate si moda

miercuri, 29 noiembrie 2006, 20:58
4 MIN
 Cezariana intre necesitate si moda

Desi tehnologia a evoluat in toate ramurile medicinei, eterna dilema si, in acelasi timp, disputa cezariana versus nastere naturala si, respectiv, cezariana – moda sau necesitate ramine un motiv aprins de controversa, pentru medici, pentru medici si paciente sau pentru sistemul de sanatate, care, sub masca unei griji deosebite pentru femeia gravida, rezuma totul la RON.
Avind ca etimologie verbul latin caedere (a taia), cezariana isi gaseste inceputurile, contrar asteptarilor, in istoria indepartata. Conform mitologiei, prima cezariana a fost realizata de Apollo iubitei sale Coronis, astfel nascindu-se Asklepios. Multi cred ca denumirea de cezariana provine de la imparatul roman Iulius Caesar, care se spune ca s-ar fi nascut astfel. Cei care nu sint de acord cu legenda aduc drept argument faptul ca mama sa a supravietuit mult timp dupa cezariana (de fapt, l-a si inmormintat, 55 de ani mai tirziu), lucru care in mod cert nu s-ar fi putut intimpla, date fiind mijloacele si metodele rudimentare de realizare a operatiei. Un lucru cert este faptul ca legea romana care reglementa practicarea cezarienei, la sfirsitul sarcinii, pentru o femeie in pragul mortii in scopul salvarii vietii copilului se numea lex caesarea. Legea provine, intr-adevar, de la Iulius Caesar, respectind traditia de a denumi o lege dupa numele celui care a propus-o sau dupa numele conducatorului din acea perioada. Aceasta lege se adresa numai femeilor gravide aflate in pragul mortii tocmai datorita mortalitatii crescute induse de aceasta procedura. Mortalitatea crescuta s-a mentinut mult timp datorita lipsei conditiilor de asepsie, lipsei anesteziei, a antibioticelor, transfuziilor, inexistente la acea perioada. Prima consemnare a unei cezariene de succes, in care atit mama cit si nou-nascutul au trait, s-a facut in 1500, la Siegershausen, Elvetia. Cu toate acestea, chiar in 1865, Marea Britanie declara mortalitatea prin cezariana ca fiind de 85%!
Astazi, insa, datorita evolutiei medicinei, care a facut din cezariana o modalitate alternativa de nastere de mare siguranta, aceasta interventie a ajuns sa fie preferata atit de unele gravide, cit si de unii medici, iscind o disputa de mare amploare. Asadar: nastere naturala sau cezariana? Cezariana este o moda sau o necesitate? Cine decide? Cine plateste?
In principiu, cezariana a fost creata ca un mijloc de realizare a nasterii atunci cind cea pe cale naturala este imposibila, prin prisma riscurilor materno-fetale care nu se pot rezolva prin alte metode. In acest sens, cezariana are indicatii absolute (cum ar fi prezentatia transversa a fatului, disproportia fat-bazin, placente patologice, numarul de cezariene din antecedente etc.) si relative, in care prognosticul, atit pentru mama cit si pentru fat, este mai bun decit cel din nasterea naturala (cum ar fi unele afectiuni materne preexistente sau asociate sarcinii, suferinta fetala etc.). Desi mult mai sigura ca la inceputurile practicarii ei, cezariana nu este lipsita de riscuri: deces, aderente, sindromul copilului nascut prin cezariana, ruptura uterina la sarcinile viitoare etc. De aceea, cezariana "la cerere" a gravidei devine un fapt extrem de disputat. Are dreptul o gravida sa aleaga intre nasterea naturala si cezariana? Etic vorbind, un pacient are dreptul de a fi informat asupra tuturor alternativelor terapeutice, cu avantajele si dezavantajele lor, urmind ca acesta sa poata alege metoda care i se pare mai potrivita. Cezariana "la cerere" este privita de unii ca un act de egoism al mamei care nu doreste sa treaca prin durerile unui travaliu sau ale actului in sine. In opozitie, femeile considera ca, atit timp cit ele sint cele care poarta copilul in pintece pe timpul sarcinii, ar trebui sa decida modalitatea de nastere, considerind ca exista si factori psihologici sau emotionali care le pot determina spre optiunea cezarienei. Ministerul Sanatatii judeca prin prisma cheltuielilor acest lucru, semnalind faptul ca s-au efectuat prea multe cezariene care nu aveau indicatie certa, cheltuindu-se astfel foarte multi bani. Cine are dreptate?
Cu siguranta, atunci cind indicatia exista, cezariana trebuie practicata. In ceea ce priveste dreptul de decizie al femeii gravide, lucrurile au evoluat, femeia trebuie informata cu privire la alternative, beneficii si riscuri si are dreptul de a fi un participant activ la actul medical. Referitor la costurile unei astfel de proceduri, se poate afirma doar atit: o cezariana este mai ieftina decit o nastere naturala a unei gravide cu risc sau decit o nastere naturala complicata, daca ar fi sa discutam doar in termeni economici, asa cum e "moda" pe la case mai mari. Dar nu putem rezuma viata si sanatatea a doua fiinte atit de importante – mama si copilul – numai la RON! In toate tarile civilizate, in relatia medic-pacient exista un dublu sens: paternalismul de odinioara, in care medicul era suveran al deciziilor, a fost inlocuit de modele mai liberale, care respecta autonomia deciziilor pacientului.
Nu putem afirma ca cezariana este o "moda", ci doar ca exista educatie si ca tindem spre civilizatie, ca asistam la o preocupare a femeii din zilele noastre pentru sanatatea reproducerii si o disponibilitate din partea medicilor calificati spre a oferi servicii de inalta calitate.

Comentarii