Constienta sub anestezie generala

miercuri, 24 septembrie 2008, 20:01
3 MIN
 Constienta sub anestezie generala

Se poate sa fii treaz sub anestezie generala? Se poate sa simti durerea sau sa auzi conversatiile din timpul interventiei chirurgicale? Iti poti aminti aceste lucruri? Iata citeva probleme care, desi par ca se apropie de sfera paranormalului, sint cit se poate de reale, fiind raportate ulterior de pacienti care au trecut prin asemenea situatii. Ce se intimpla, de fapt? In aceste cazuri, pacientul poate simti durerea sau presiunea din timpul interventiei chirurgicale, poate auzi diferite conversatii sau poate experimenta senzatia de a fi in imposibilitatea de a respira; aceste senzatii sint insotite cel mai frecvent de o stare de anxietate extrema. Pacientul nu poate comunica toate aceste lucruri echipei medicale, intrucit a primit medicatie miorelaxanta, care a produs paralizia musculara.

Exista descrise trei situatii posibile. In prima situatie pacientul este constient si raspunde la comenzi, dar nu are memorie postoperatorie pentru a povesti evenimentele. A doua situatie se refera la faptul ca primeaza memoria postoperatorie si amintirea evenimentelor, in sensul ca pacientul poate sa-si aminteasca evenimentele postoperator, dar nu a fost "atit de constient" (daca putem spune asa) incit sa raspunda la comenzi. Cea de-a treia situatie este mai rara si reprezinta imbinarea celor doua expuse anterior.

Cazul dramatic ar fi pastrarea intacta a constientei in timpul interventiei chirurgicale, simtind durerea si, ulterior, cu memoria explicita a faptelor intraoperatorii.

Incidenta acestui fenomen merita studiata in continuare. Exista date, la ora actuala, doar din SUA: 20.000-40.000 cazuri/an, adica 0,1-0,2% din totalul pacientilor care urmeaza o interventie chirurgicala sub anestezie generala. Si in privinta acestor cifre exista controverse, intrucit, in 2007, Pollard si colaboratorii au raportat, intr-un referat intitulat "Intraoperative awarness in a regional medical system: a review of 3 years’ data", publicat in revista "Anesthesiology", o incidenta de 0,0068%.

Un studiu recent a aratat faptul ca pacientii care trec prin aceasta situatie pot experimenta durerea (42%), 94% trec prin faza de anxietate extrema/panica si 70% pot prezenta simptome de ordin psihic persistente ulterior, in unele cazuri fiind posibila aparitia sindromului de stress posttraumatic, ce poate necesita consiliere psihologica de lunga durata.

Un studiu din Suedia, ceva mai vechi, din 2002, care a urmarit pacienti timp de doi ani de la evenimentul produs, a relevat urmatoarele: patru din cei noua pacienti intervievati erau inca afectati sever din punct de vedere psihologic la doi ani dupa eveniment; alti trei prezentau o afectare mai putin severa, iar alti doi erau perfect recuperati. Toti pacientii au experimentat anxietatea, in timp ce numai unul singur a experimentat si durerea.

Care ar fi cauzele care duc la aparitia acestui fenomen? In primul rind, ar putea fi vorba de o doza inadecvata a anestezicului general, care nu induce starea de somn profund. Apoi, utilizarea in exces a medicatiei miorelaxante/paralitice, care nu produce starea de somn, ci doar relaxarea musculara; actualmente, recomandarile pentru utilizarea acestei medicatii sint ceva mai restrinse. In al treilea rind poate fi vorba si de un echipament impropiu de anestezie si, nu in ultimul rind, putem lua in calcul si rezistenta/ toleranta individuala la anumite substante; de aceea, preoperator, de obicei, anestezistul face o anamneza corecta si minutioasa a pacientului, pentru a evita, pe cit posibil, aceasta ultima situatie.

Pentru a evita fenomenul, astazi exista si sisteme de monitorizare a constientei, de la traditionalul EEG si potentiale auditive evocate, la tehnica BIS, SNAP sau Narcotrend monitor.

Desi pare un fenomen rar, incidenta acestuia trebuie avuta in vedere, si nu ignorata, intrucit consecintele sint extrem de importante, atit de infricosatoare, incit s-a dorit un semnal de alarma, tras cu ajutorul peliculei – thriller-ul american "Awake", din 2007.

Comentarii