Filme la minut

joi, 20 septembrie 2007, 20:18
3 MIN
 Filme la minut

Pe parcursul acestei luni continua sa se desfasoare Festivalul International de Filme de un Minut, Filminute 2007, care supune votului pe internet (http://www.filminute.com/) 25 de filme selectate din aproximativ 800 de scurt-metraje trimise din 45 de tari. Romania paricipa in aceasta ultima runda cu 4 filme semnate de Catalin Leescu, Raul Taciu, Florin Piersic jr. si Bogdan Dumitrescu.

Intitulat About Time (in traducere aproximativa, "Era si timpul"), scurtmetrajul lui Catalin Leescu de pe lista Filminute 2007 pare a pune in discutie simbolismul conflictului dintre doua civilizatii care se ascund una de cealalta.

Camera de luat vederi survoleaza citeva secunde un peisaj urban, dupa care plonjeaza asupra unui cersetor asezat pe genunchi si pe coate la scarile unei institutii arborind steagurile Romaniei si ale Uniunii Europene. Un trecator imbracat in costum si cu pantofii perfect lustruiti, filmat doar la nivelul cersetorului chircit pe trotuar, se opreste in dreptul cutiei de metal a cersetorului si lasa sa cada in ea o decoratie militara. Face apoi stinga imprejur in stil militar si se indeparteaza. Un close-up al figurii cersetorului infatiseaza un musulman cu fata acoperita.

Animatia lui Raul Taciu, intitulata Acrofobia (care e teama patologica de inaltime), vorbeste despre aspiratie si vointa, despre incapacitati reale de a-ti implini visele, dar si despre surogate de realitate, despre fantezii si auto-reflectii care suprapun, insa nu inlocuiesc, dorintele cu realitatea.

Un acrobat traverseaza pe un monociclu o sirma suspendata la inaltime intre doua cladiri. Jos, asezat pe o bordura, acrobatul deseneaza imaginea acrobatului de pe sirma suprapunind-o apoi printr-o iluzie optica peste sirma suspendata si imaginindu-si desprinderea si traversarea distantei dintre cladiri. Imaginea se desprinde de pe hirtie, inainteaza o fractiune de secunda, dupa care se pulverizeaza ca un praf de creion.

Scurt-metrajul lui Florin Piersic jr., Poetic Mechanics ("Mecanica poetica") e o meditatie vizuala ironica cu privire la contrastele accentuate, insa experimentabile, dintre modalitatea de explicare a banalului prin intermediul principiilor stiintifice si poezia unei scene cotidiene tradusa intr-un limbaj formalizat.  

Imaginea surprinde doua fete asezate intr-un echilibru instabil intr-o barca care pluteste pe un lac. O voce narativa intervine in scena prezentind cele trei legi ale miscarii prin care Isaac Newton a schimbat felul in care intelegem universul. Cele doua fete intra intr-un joc care pare a confirma ironic efectivitatea celor trei legi. Constructia abstracta a legilor aplicabile pe pamint e pusa in joc cu un eveniment concret, cotidian, petrecut pe apa. Legea inertiei sustine ca un obiect static tinde sa ramina nemiscat, iar un obiect care se misca uniform tinde sa se miste pina cind o forta externa neta actioneaza asupra sa. Una dintre fete o impinge pe cealalta din barca. Cea de-a doua lege a lui Newton sustine ca acceleratia unui obiect este direct proportionala cu marimea fortei nete care actioneaza asupra obiectului si invers proportionala cu masa sa. Cealalta fata tinde sa se dezechilibreze si plonjeaza, distrata, la rindul ei, in apa. In fine, cea de-a treia lege a lui Newton sustine ca pentru fiecare actiune exista o reactie egala si opusa. Vocea naratorului conchide, detasata:  "Ne vedem vara viitoare". 

Oarecum mai experimental decit celelalte 3 scurt-metraje participante in concurs, filmul lui Bogdan Dumitrescu, Two Points ("Doua puncte"), porneste de la prezumtia ca "daca oamenii ar fi puncte si cel mai scurt drum dintre ele ar fi o linie dreapta, atunci dragostea ar fi o bucla in timp si spatiu care ar putea sa ii aduca impreuna". Intilnirea dintre doi tineri e mediata de aparitia unui personaj cheie, o fetita albinoasa in scaun cu rotile, care se joaca cu o pelicula de film in care vede, in scene diferite, pozitiile celor doi tineri in contratimp si interspatiu si care suprapune cadrele filmului de celuloid pentru a incerca sa ii aduca impreuna.  
Cele patru scurt-metraje realizate de cineasti romani, participante la Filminute 2007, pot confirma calitatea succesului la public a tendintei auto-didacte a scolii de cinematografie din Romania.  

Comentarii