Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

In urma cu 15 ani…

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ioan Petru Alexandru Culianu se naste la data de 5 ianuarie 1950, in Iasi. Locuieste in strada Sf. Atanasie 13, intr-o casa veche (din secolul al XIX-lea), care se mai pastreaza si astazi (pe dreapta, cum urci din strada Rece). Casa intra in proprietatea familiei in 1926. Ioan Petru Culianu este al doilea copil (dupa Thereza) al Elenei (nascuta Bogdan, 1907-2000) si al lui Sergiu-Andrei Culianu (1904-1964).
    Mama, Elena Culianu, a fost profesor de chimie anorganica la Universitatea "Al.I. Cuza". Este fiica lui Petru Bogdan (1873-1944), profesor de chimie-fizica, director (1941-1944) al Fundatiei Regale "Ferdinand I" (pentru care s-a ridicat edificiul Bibliotecii Centrale de astazi). Petru Bogdan a fost alternativ prorector si rector al Universitatii iesene, intre 1926-1940, si membru al Academiei Romane. Tatal lui Culianu, Sergiu-Andrei Culianu, face studii de matematica si fizica la Paris (bunicul lui Culianu, Alexandru, care era medic, se stabilise acolo) si isi ia apoi licenta in drept la Iasi. E avocat cu cabinet pina in 1948. Dupa acest an renunta la avocatura si, prin 1955, pleaca din Iasi. Preda fizica si matematica la un liceu din Birlad, pina in 1961. Moare, in 1964, la una din casele Culianu din Iasi (exista mai multe: alaturi de cea din Sf. Atanasie, cunoscuta este si casa din strada Mihai Eminescu).
    Strabunicul lui Culianu este junimistul Nicolae ("Papa") Culianu (1832-1915), un apropiat al lui Titu Maiorescu, profesor de matematica si astronomie la Iasi, rector al Universitatii iesene timp de 18 ani (1880-1898), membru corespondent al Academei Romane. Nicolae Culianu e cofondator al Institutelor Romane Unite, din strada Muzelor (doneaza pentru fiintarea scolii un grup de cladiri in care functioneaza astazi liceul "Oltea Doamna"). Nicolae "Papa" Culianu contribuie la infiintarea Observatorului Astronomic din Iasi. Publica manuale si cursuri de matematica si geodezie. In timpul celui de-al patrulea guvern conservator Lascar Catargiu e vicepresedinte al Senatului.
    Bunicul din partea mamei al lui Ioan Petru Culianu, Petru Bogdan, e fondator al Vietii romanesti si bun prieten cu G. Ibraileanu. Moare in prima noapte de refugiu, intr-un hotel din Medias.
    Intre 1956, septembrie si 1967, iulie, Ioan Petru Culianu urmeaza cursul primar, gimnaziul si liceul la Scoala "Vasile Alecsandri" (care functioneaza in acest interval in fostele case Alecsandri, in apropierea Facultatii de Medicina). In 1967, se muta la Bucuresti, pentru a urma acolo facultatea de Litere a Universitatii (sectia de limba si literatura italiana). In 1972, plecat cu o bursa, ramine in Italia. Face cunostinta lui Mircea Eliade si incepe sa-si publice cartile (o monografie despre viata si opera lui Eliade, "Iter in silvis" etc.). Se muta dupa citiva ani in Olanda, unde devine un reputat profesor. Isi trece doctoratul la Sorbona cu lucrarea, citata mai sus, despre magia renascentista. Dupa moartea lui Eliade, ajunge la universitatea din Chicago, la catedra ilustrata, pina in 1986, de savant. Culianu este deja un carturar cu reputatie consolidata si de o uimitoare creativitate. Scrie cel putin o carte pe an, intr-un ritm impresionant. Opera lui Ioan Petru Culianu, in traducere romaneasca, este re-publicata, in chip fastuos (si simbolic, as spune!), de catre editura Polirom.
    Ioan Petru Culianu moare asasinat in ziua de 21 mai 1991, la orele 13 si citeva minute, in cladirea Divinity School din Chicago. Tocmai ii aparuse lucrarea Calatorii in lumea de dincolo. Crima nu a fost elucidata pina astazi.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri