Patetizari cu mot

luni, 21 ianuarie 2013, 20:27
4 MIN
 Patetizari cu mot

Tambalaul cu omorul din rezervatia stiintifica (nu naturala, cum a dat initial presa, diferenta dovedindu-se apreciabila in sens practic) „Padurea Domneasca" ia amploare. Patosul anumitor considerente, ca si greutatea unor determinative iti fac, de departe, impresia ca cele intamplate au picat ca o mana cereasca peste tastaturi si monitoare. Ce bate mai cu seama la ochi si fara a aprofunda e convergenta de atitudine, mass-media de la noi regasindu-si cu aceasta ocazie o solidaritate altminteri nesperata. Mie mi se pare usor suspecta, mai exact artificioasa, ca tot produsul preparat in laborator. Voi incerca sa ma explic.

Jurnal de Chisinau din 18 ianuarie subliniaza, in sapoul unui articol ocupand aproape intreaga pagina, ca „lista oficiala a participantilor la vanatoarea fatidica din 23 decembrie 2012, facuta publica de Procuratura Generala la «insistenta» Agentiei «Moldsilva», scoate la iveala apropierea a doua partide aflate la guvernare «Oamenii» Partidului Liberal si ai celui Democrat isi permit sa organizeze sindrofii despre care Ministerul Afacerilor Externe (MAI) afirma ca sunt ilegale, iar apropierea dintre judecatori, procurori, consilieri si oameni de afaceri este cel putin suspecta". Au participat, potrivit PG, 30 de persoane (desi directorul „Moldsilva" declara la „Europa libera" ca „au fost impreuna cu gonasii 32 de persoane aproximativ"). Cei in cauza ar fi „apropiati Partidului Democrat (PD), in special «papusarului» Vlad Plahotniuc" (porecla de la Filat, suparat ca actualul sau coleg de Alianta trage sforile mai bine decat el). Dar „in lista «oficiala» exista si liberali care s-au delectat la vanatoarea de pomina". Numele nu spun mare lucru neavizatului, cu exceptia, fireste, a lui Valeriu Zubco, demisionar de ieri-alaltaieri, procuror general (om al PD-ului) si, poate, a lui Ion Lupu, directorul „Moldsilva" (fast domeniu de capatuiala si distractii in stil feudal, pentru cine nu stie), care „figureaza in doua liste electorale al PL la alegerile parlamentare din 2009 si 2010" si, in plus (detalii s-ar zice ca tehnice, dar pline talc), „consatean cu Plahotniuc si e cu trei ani mai mare decat vicespeacherul".

In josul paginii, o mica trecere in revista a ispravilor lui Plahotniuc (privatizari ilicite, atacuri de tip raider, laolalta cu „dubla cetatenie si dubla identitate"). Prezumtive, totusi: „desigur, Vlad Plahotniuc nu va recunoaste niciodata apartenenta la aceste actiuni dubioase".

Urmeaza inca doua pagini, de opinii, semnate de editorialistii publicatiei Nicolae Negru si Petru Bogatu. Aici faptele isi descopera semnificatii si participa la perspective. Stilul e unul solemn, sententios, oracular. Ei, grandilocventa asta da de gandit, prea e nu stiu cum hodoronc-tronc, ataca de la o inaltime cam prea generalizatoare, dupa gustul meu, facand, colac peste pupaza, recurs la notiuni destul de rarefiate pe plaiurile noastre: „Cazul omorului din Padurea Domneasca a ajuns intr-un punct critic. De fapt acum incepe adevaratul examen pentru AIE, pentru democratia din RM. De aprecierea pe care o vor da liderii, de actiunile lor de mai departe depinde daca ne miscam spre un stat democratic, de tip european, in care se pune pret pe lege si moralitate, sau ramanem in continuare in zona statelor oligarhice, unde legea si morala se afla la cheremul celor care platesc campaniile electorale".

Care democratie? – iti vine sa intrebi. Aia care a produs un regim clientelar dupa altul in ultimii douazeci de ani? Si care ne-a obligat sa impanzim pamantul cu brate de munca ieftine, cand nu ne prostituam pentru demancarea si facultatea copiilor ramasi acasa? E cel putin bizara inconstienta aceasta demagogica la un om atat de lucid ca Nicolae Negru (din care tocmai am citat). Apoi basmul cu statul de tip european, in care ar conta, vezi, doamne, legea si moralitatea. Cat o sa ne mai indoape editorialistii presei „de buna-credinta" cu gogosile astea expirate? Ni se bate obrazul in numele unui construct ideologic, cu o raceala clinica, ai zice, fiindca realitatea din „eden" nu mai incape sub machiajul valoric (de va fi existand vreodata contiguitati intre cei doi termeni): vedem bine deja cum „renteaza" esticii acolo si atitudinile profunde se fac tot mai simtite.Dar asta e o tema aparte. Miza este (spun repede, fiindca spatiul ma constrange) crearea unei contraponderi cat mai prapastioase capului tuturor relelor de pe-aici, Vlad Plahotniuc: „Odata cu intrarea lui Plahotniuc in politica, in Republica Moldova s-a creat o situatie in care interesele private si puterea grupurilor de interese (lobby) financiare, mediatice si altele golesc democratia de sensul si de substanta ei". Pai, daca e asa, de ce am asteptat sa moara Sorin Paciu? Cum de n-am infierat pana acum „un anumit tip de mentalitate" si stilul „pagubos parca adus in viata politica direct din filmele hollywoodiene despre camorra napolitana sau mafia siciliana"? Ma tem ca patosul e lucrativ.

Ghenadie Nicu este corespondent al Ziarului de Iasi in Republica Moldova.

Comentarii