Presedintele-premier

joi, 22 octombrie 2009, 18:40
3 MIN
 Presedintele-premier

Intr-un editorial scris in urma cu vreo doi ani, dl. Doru Buscu grava, cu o penita ascutita, efigia presedintelui-voievod. Textul cu pricina, intitulat "Mustati si plete pentru Basescu", atragea, printre altele, atentia asupra unui aspect gospodaresc deloc de neglijat: tendinta primului intre barbatii tarii de a struni, cu brat otelit si pohta de putere, bidiviii oranj ai guvernarii. "Iesirile ofiteresc virile", cum numea dl. Plesu unele atitudini ale sefului statului, par sa fi devenit, in timp, semne ale unei dorinte care mocneste in fiinta publica a Presedintelui. De-ar fi posibil, seful ar suride, din prim-plan, in rol de Premier.

In anii primului mandat, stapinul Cotrocenilor a lucrat cu migala la spectacolul de lumini, muzica si vorbe pe care urmeaza sa il prezinte in curind multimii. In asteptarea acestui moment, nu ar strica niste pioase evocari.

Intii a fost presedinte-jucator si ne-a vorbit despre insemnatatea lucrului in echipa. Desi echipa colorata in albastru-portocaliu s-a destramat, noi tot in el am crezut. In clipe de restriste, hotarit precum capitanul Ahab, Conducatorul a luat timona, a arborat un steag de un portocaliu aprins si ne-a indemnat sa-l urmam. Am tinut cu el impotriva celor 322. Tot voturile noastre au ajutat-o si pe mezina.

Apoi a fost presedinte-strateg iar noi am crezut si in acest rol. I-am votat partidul si oamenii priceputi chemati sa gestioneze soarta grea a tarii. Am aplaudat priceperea cu care a zidit coalitia, vopsita, in interes national, in rosu si portocaliu. Pacat ca a venit criza si echipa viselor de la Palatul Victoria a cazut sub lovitura parlamentarilor pe care dl. presedinte intentioneaza sa-i adune, prin referendum, intr-o singura celula, scuzati, camera. Acum, presedintele trece printr-o situatie dificila si ar trebui sa-l sprijinim, din nou, prin voturile celor care mai simt in piept bataile unei inimi curate de roman.

Numai bunul simt ne impiedica sa vedem ceea ce altii, mogulii si tonomatele, par sa fi intuit, anume ca presedintele nu este un om politic oarecare. Übermensch e prea putin. Cu Presedintele nu e de glumit. El este alesul poporului, simbolul biruitor al demosului, pavaza celor multi si slabi impotriva celor putini, puternici si rauvoitori.

Sa cerem, deci, un referendum, un referendum al referendumurilor, prin care sa ii permitem presedintelui nostru sa fie si prim-ministru. E inutil sa o spunem, cumulul de atributii este deja precizat intr-o Constitutie usor desueta (1965), dar, se intelege, democratica: presedinte al Republicii, prezident al Consiliului de Ministri, serif peste Tribunalul Suprem (azi, CSM), comandant suprem al fortelor armate. Am putea adauga, cu generozitate si incredere, si alte indatoriri: academicianul academicienilor, primarul primarilor, membru in comitete si comitii. Numai asa vom avea certitudinea ca omul ales in fruntea natiunii va fi un presedinte puternic si cu mult bun-simt. Vointa lui va fi lege. Vizitele lui prin tirguri, bilciuri si bazare, fabrici, scoli, gradinite si s.r.l.-uri (ca uzine nu prea mai sint) vor fi epidictic relatate in toate jurnalele de stiri. Figura aureolata a presedintelui-premier ne va zimbi, cu ingaduinta parinteasca, de peste tot.

Presedintele-premier se va contopi in vointa si aspiratii cu eul discret al poporului. Iar oamenii l-ar realege democratic dupa fiecare cincinal. Am scapa de multe neajunsuri. Numai asa, bocii, croitorii si johanisii ar deveni palide amintiri. Numai asa, – dupa nationalizarea averilor rupte din avutul multimii – parlamentarii s-ar intoarce si ei la vatra.

Si nu ne-am mira daca, dupa o cursa electorala strinsa, in care titanii politicii romanesti se vor inclesta intru binele tarii, cel dintii ales al poporului se va prezenta cu irisii umectati de recunostinta si, cu o voce martiala, va rosti:

"Jur sa slujesc cu credinta patria, sa actionez cu fermitate pentru apararea independentei, suveranitatii si integritatii tarii, pentru bunastarea si fericirea intregului popor, pentru edificarea democratiei in Republica Romania! Jur sa respect si sa apar Constitutia si legile tarii, sa fac totul pentru aplicarea consecventa a principiilor democratiei, pentru afirmarea in viata societatii a normelor eticii si echitatii! Jur sa promovez neabatut politica externa de prietenie si alianta cu toate tarile europene, de colaborare cu toate natiunile lumii, fara deosebire de orinduire sociala, pe baza deplinei egalitati in drepturi, de solidaritate cu fortele democratice, progresiste, de pretutindeni! Jur ca imi voi face intotdeauna datoria cu cinste si devotament pentru stralucirea si maretia natiunii noastre, a Republicii Romania!".

Comentarii