Roz sau bleu?

joi, 06 decembrie 2007, 20:25
4 MIN
 Roz sau bleu?

Curiozitatea cu privire la sexul viitorului copil este foarte mare, femeile fiind nerabdatoare sa stie daca toate vor fi… pe roz sau pe bleu. In acelasi timp, exista tari in care, chiar si acum, sexul feminin este desconsiderat (unele regiuni din India, China) sau tari, precum China, in care exista legi care permit unui cuplu sa aiba doar un singur copil, pe motiv de suprapopulare si resurse limitate.

Ca metode de determinare a sexului ar fi disponibile, la ora actuala, echografia, amniocenteza, studiul vilozitatilor coriale, dar trebuie precizat faptul ca aceste metode nu pot stabili cu o acuratete mare sexul copilului chiar de la inceputul sarcinii. De asemenea, desi sint neinvazive (echografia) sau minim invazive, exista studiile care arata ca exista riscuri demonstrabile asociate cu amniocenteza, iar unele studii controversate arata riscuri posibile legate chiar de echografie.

O metoda alternativa, dar controversata vine din partea companiei Acu-Gen Biolab din Massachusetts, SUA, care a creat testul Baby Gender Mentor. Cu ajutorul unui kit special, din numai o picatura din singele mamei se poate detecta sexul viitorului copil incepind cu a cincea saptamina de sarcina. Acuratetea testului, considerata de companie ca fiind de 99,9%, creste pe masura ce virsta sarcinii se apropie de opt saptamini. Kitul costa 25 de dolari si contine un card pe care se plaseaza picatura de singe rezultata dintr-o simpla intepatura in deget, apoi cardul este introdus in kit-ul ca atare si trimis la Acu-Gen, unde testul este procesat in schimbul a inca 25 de dolari.

Rezultatele sint postate pe site-ul companiei in doua zile lucratoare, fiecare utilizatoare avind parola proprie de acces la rezultat. Potrivit web site-ului companiei, acest test implica doua determinari: una cantitativa, prin tehnica PCR, si alta calitativa. Practic, sint detectate celulele fetale care au intrat in singele matern prin microchimismul fetomatern. Mostra este testata pentru DYZ-1, o secventa repetitiva aflata pe cromozomul Y (prezent doar la sexul masculin). Daca nu exista aceasta secventa, inseamna ca fatul este de sex feminin. Compania ofera patru raspunsuri posibile astfel: masculin, daca numai ADN fetal masculin este detectat, ceea ce inseamna ca femeia poarta unul sau mai multi embrioni de sex masculin; feminin, daca a fost detectat numai ADN fetal feminin; gemeni, daca a fost detectat atit ADN fetal masculin cit si ADN feminin, si neconcludent.

Testul a fost lansat in iunie 2005 si pina in martie 2006 compania afirma ca au recurs la el peste 4500 de femei. Totusi, acuratetea acestui test este extrem de disputata. Cel putin 40 de femei au reclamat predictia incorecta, rezultatele false ale acestui test. Compania s-a aparat punind aceste cazuri pe seama fenomenului de "vanishing twin". S-a descoperit ca multe sarcini la debut sint gemelare, dar, din motive mai mult sau mai putin cunoscute, unul dintre gemeni se opreste din evolutie foarte repede dupa fertilizare si se elimina sub forma unui avort spontan chiar la debutul primului trimestru, acest lucru fiind de cele mai multe ori asimptomatic pentru gravida, care prezinta eventual o singerare minora.

Comunitatea medicala nu este de acord in privinta frecventei acestui fenomen, unii autori afirmind ca apare in 12% din cazuri, altii – in doar 3% din sarcini. In acelasi timp, medicii au demonstrat ca aceasta replica a companiei nu este consistenta prin explicatia data cu privire la acest fenomen, intrucit, potrivit site-ului si celor patru tipuri de raspunsuri posibile la acest test, daca acest fenomen constituia explicatia, atunci raspunsul ar fi trebuit sa fie "gemeni" (unul din ei involuind ulterior) si nicidecum "feminin" sau "masculin", sex care a fost in mod eronat prezis.

Deocamdata, acest test este considerat o metoda neatestata medical, motiv pentru care nu este recunoscut si legiferat de FDA. Datorita acestui fapt, compania nu poate fi obligata sa-si publice studiile proprii, care, potrivit unui angajat al companiei, se bazeaza pe rezultatele a peste 20.000 de nasteri. Compania refuza sa publice aceste rezultate pina la obtinerea patentului pe tehnologia utilizata si atestarea metodei. Pina atunci, ramine la latitudinea cumparatorului daca acest test merita sau nu sa fie utilizat.

Pe de alta parte, in aceasta discutie intervin considerentele etice si controversele. La ora actuala, in unele tari din lume, din motive politice, culturale, traditionale, sociale, exista preferinta manifesta pentru un anumit sex si se practica avortul selectiv. In anul 2004, recensamintul realizat in India a aratat 818 nou-nascuti de sex feminin la 1000 de nou-nascuti de sex masculin, aceasta in conditiile in care, in mod normal, datorita zestrei genetice, raportul ar trebui sa fie in favoarea sexului feminin.

De asemenea, in New Delhi, raportul a fost de 762 fetite nou-nascute la 1000 baieti. Oare o astfel de metoda comoda, usoara, relativ ieftina (mult mai ieftina ca echografia sau amniocenteza), rapida (detectare de la cinci saptamini de sarcina) nu poate deveni un paradis financiar pentru compania producatoare in tarile in care se practica avortul selectiv functie de sex? In acelasi timp, compania nu poate fi obligata sa-si publice evidentele, iar acuratetea metodei ramine sub semnul intrebarii.

In afara de Acu-Gen, si alte companii au mai realizat astfel de teste: Paragon Genetics, din Toronto, in 2003, DNAPlus, din California, in 2003. Aceste teste, insa, erau aplicabile de la zece saptamini de sarcina, costau aproximativ 300 de dolari iar rezultatele erau date in zece zile lucratoare. Probabil aceasta este si explicatia faptului ca nu s-au bucurat de popularitate si de atentia mediei, asa cum s-a intimplat in cazul Baby Gender Mentor. Replica a venit insa in acest an, in aprilie, de la compania britanica DNA Worldwide, care a creat testul "Pink or Blue", estimat la o acuratete de 98% incepind cu sase saptamini de sarcina.

Asteptam insa o replica adevarata din partea geneticienilor, o metoda medicala pe care cu adevarat sa ne putem baza.

Comentarii