Tara, intre trei tarusi smulsi din tarina si trei infipti in burta justitiei

vineri, 27 februarie 2009, 19:50
5 MIN
 Tara, intre trei tarusi smulsi din tarina si trei infipti in burta justitiei

Daca rasfoim presa scrisa ori urmarim emisiunile tv, parca n-avem cum sa nu ne lovim de vreun „sistem". Mai nou, presa a luat in colimator sistemul juridic – pe buna dreptate, as spune, pentru ca ceea ce am putut afla in saptaminile din urma a fost pur si simplu halucinant!

Incepind cu de acum vestitul glaucom al lui Gorbunov si pina la ultimul caz revoltator din alt punct de vedere, cel al batrinului de 80 de ani si realmente bolnav adus pe targa la penitenciar (de, brusc zelosi, oamenii legii aduna acum fara discernamint condamnatii ramasi din varii motive in libertate), de la cazul violatorului din Ferentari caruia vreme buna, dupa fiecare nou viol, i s-a scazut pedeapsa (!???) in loc sa i se mareasca si care tot pe motiv de sanatate subreda rau a fost lasat si el de-o judecatoare miloasa din Bucuresti temporar in libertate, pina la altul in oglinda negativa, cel al femeiei din Maramures condamnata si ea, asemenea lui mos Dima din Mosna, fara drept de apel la niscaiva puscarie din cauza unor tarusi de delimitare funciara smulsi, parca nu ai cum sa nu te intrebi ce dracu’ se-ntimpla in tara asta cu justitia, ca sa raminem intr-un singur domeniu?

Cum e posibil ca si-n ziua de astazi, daca dreptatea nu cumva umbla cu capul spart, atunci precis mori cu ea in brate – asta daca esti sarac si n-ai bani de avocati buni care sa cunoasca bine de tot atit sistemul juridic in sine, cit si „sistemul" paralel, cel care pentru unii este muma, pentru altii ciuma, in functie de faptul daca e uns bine sau nu.

As vrea din rasputeri sa pot crede ca presedintele tarii ca „probabil atmosfera creata in jurul sistemului ii impinge pe oameni sa se pensioneze", pe judecatori, adica, dar tare mi-e teama ca valul de cereri de pensionare se explica doar la prima vedere prin presiunea mediatica tot mai mare si are alte explicatii (cum ar fi faptul ca, iata, avocatii se afla in topul cistigurilor pe anul trecut!). Apoi, tare as vrea sa stiu care au fost sentintele date in ultimii doi ani de cei dintr-o data dornici de pensionare: ce-ar fi sa aflam ca cel putin unii dintre ei au pus si ei in libertate cu marinimia justitiei oarbe la pericole sociale reale pe cine stie ce violatori ori Gorbunovi?

Ziceam intr-un articol anterior (pe tema crizei) ca au inceput sa se sparga bubele. Justitia romana, putem constata zilele acestea (daca nu eram gata convinsi de asta), e plina de bube. Bube care atunci cind se sparg in presa, suna cam asa: un medic acuzat ca a violat o minora de17 ani si ca apoi a aruncat-o de la etajul sase, a fost achitat pentru viol, iar pentru tentativa de omor calificat a primit patru ani de puscarie… cu suspendare! „O premiera", il citeaza Evenimentul zilei pe un specialist, iar altul n-a mai intilnit o decizie „similara pina acum in practica", adaugind ca asa ceva in caz de tentativa de omor calificat „nu este posibil! Legal, nu este posibil!" Iaca, a fost. La noi este. Astept cu interes condamnarea unui ucigas dovedit la 20 de ani de inchisoare – cu suspendare, desigur!

Dar sa revenim la sistemul juridic, cu si fara ghilimele. Nimeni nu spune ca sentintele in cazul celor condamnati pentru neexecutarea unei hotariri judecatoresti (precum mos Dima sau Marisca Chis) n-au fost, la o adica, justificate, dupa litera legii, deci. Dar parca prea s-au adunat cazuri in care oameni de rind sint condamnati numaidecit pentru te miri ce, pe de-o parte, iar pe de alta avem cazurile judecate parca exclusiv in spiritul (clement si marinimos) al legii in favoarea unor violatori, jefuitori cu arma-n mina sau batausi de Plaza Mall cu legitimatie de politist, care fie scapa de condamnare, fie sint lasati liberi – din respect pentru drepturile omului (interlop)?!

Alaltaieri, aflat la Consiliul Superior al Magistraturii, Traian Basescu a mai spus si ca „daca incidente in care doi oameni se bat vor fi puternic mediatizate ca fiind vremea clanurilor in Romania, vom avea o problema". Printre altele la Bruxelles, am inteles. Dar in contextul acesta, zau ca ma doare-n basca de Bruxelles si de ce se va crede acolo despre sistemul juridic din Romania. Asta-i problema? Iar vrem sa rezolvam ceva doar de ochii lumii (europene de la Bruxelles), pina ce obtinem un raport favorabil si dupa aceea, Dumnezeu cu mila?

Daca tot se continua in stilul heirupist consacrat, in salturi motivate abia de „biciul" european sau de cutitul de acasa ajuns la os, nici un sistem nu va ajunge sa functioneze ca lumea, fie ca-i vorba de justitie, de sanatate sau de sistemul educativ. Pentru ca putrezimea pare c-a patruns pina-n maduva oaselor, de vreme ce la noi, orice exceptie are tendinta navalnica de-a deveni regula aplicata cu larghete suspecta (de mita). Este prevazut in lege ca un puscarias poate fi pus temporar in libertate? Este. Deci, orice smecher cu niscaiva gologani de avocat va cauta sa profite de asta – si multi au profitat, ajutati de-un cocktail care se compune din ceva inventivitate medicala, indulgenta judecatoreasca si cel putin o doza de neglijenta in serviciu din partea procurorului. Nu stim daca vreo veriga din acest lant al slabiciunilor va fi fost „unsa" de alde Gorbunov sau Lazar, dar n-avem cum sa nu suspectam asa ceva, de vreme ce condamnati fara stare n-ajung sa profite si ei de astfel de exceptii!

Din pacate, toate bubele ce s-au spart in ultimul timp pot hrani impresia ca in tara asta magistratii onesti, politistii onesti, procurorii onesti etc. sint niste marginali, sint ei insisi niste exceptii de la regula, oile negre care deranjeaza „Sistemul", niste „ciori albe" intr-un stol de ciori „normale". Nu cred ca-i intocmai. Dar tot mi-e teama ca daca nu se reuseste in curind curatirea sistemelor (dar in primul rind al celui juridic!) de putregaiul coruptiei si/sau al incompetentei, cei onesti vor intra realmente si definitiv in minoritate.

Comentarii