Scoala romaneasca: valoare fara dotare!

duminică, 02 septembrie 2012, 18:02
3 MIN
 Scoala romaneasca: valoare fara dotare!

* Zilele care ne mai despart de primul sunet al clopotelului, vestind un nou an scolar, sunt numarate, mai ales de elevii puturosi. Sunt numarate si de directorii institutiilor de invatamant (care, in paralel, numara si mesterii veniti sa le renoveze si, la fiecare numarare, ies tot mai putini, semn ca terasele din jur au tot mai multi clienti). Vor putea fi terminate scolile romanesti la timp, pentru a primi elevii? Ne spune mai multe unul dintre cei implicati, directorul Scolii Generale "Ionica cel Prost", domnul Baron Pumnul:

                                                *         *         *

– Numele dumneavoastra ma poarta cu gandul spre Aron Pumnul, profesor al lui Eminescu…

– La mine e porecla: Baron, ca-s baron local, iar Pumnul vine de la metodele pedagogice pe care le folosesc.

– Adica?

– Avem o doamna de geografie, Palma, un domn de educatie fizica, Bombeu, si o profesoara de chimie, Perciune. Depinde ce mijloace foloseste fiecare pentru a fi inteles si iubit de copii…

– Scoala dumneavoastra e pregatita sa intampine elevii, la primul clopotel?

– Daca ar fi fost programul "Primul Clopotel", am fi avut cu ce sa-i intampinam, dar n-avem nici clopotel, ca l-au luat in iarna, de Sarbatori, sa colinde, si nu l-au mai adus inapoi.

– Cum anuntati inceputul si sfarsitul orelor?

– Gica, mesterul si paznicul scolii, face din gura ca soneria, "Tar-tar!". Asta, cand e treaz, cand nu-i afumat. S-a intimplat sa uite, ca au stat elevii trei zile in ora de istorie, da’ macar au terminat toata materia!

– Ati zugravit clasele?

– Adica?

– De-o varuiala noua ati avut bani?

– La cate gauri au peretii, ca-i mai mult gaura decat perete, au ajuns banii…

– Nu astupati gaurile?

– Le folosim in procesul de invatare! In laboratorul de geografie le astupam cu harti, iar in cel de biologie cu planse. Cand e cald, le dam la o parte, intra aerul… Avem si gaura mare, din spate, dar o lasam asa.

– De ce?

– In spate e gradina, salbatica, nu se ocupa nimeni de ea. Cum n-avem bani de televizor, sa vada elevii imagini din natura, folosim gaura asta. E mai mare decat un ecran cu LCD si rezolutia e mai tare decat HD. Prin ea, elevii pot sa vada imagini din natura in direct: copaci, tufe, buruieni, brusturi, pasari! Am avut lectia cu daunatori exact cand era invazie de omizi, a fost instructiv!

– La iarna nu va fi frig?

– La iarna, scolarii au sa vada prin gaura "Iarna pe ulita", la Limba Romana.

– Un domn in salopeta tocmai a prins un sobolan cu basca, pe hol. Ce faceti cu sobolanul si cine e domnul?

– Domnul e nea Gica, iar sobolanul va fi material didactic la coltul viu. Il dotam si noi cum putem…

– Cu sobolani?

– Daca nu ma credeti, va arat si in manual lectia despre sobolani si soareci. Sunt si lectii despre gandaci, omizi, coropisnite, cartite, deci materialul nostru didactic vine in intampinarea programei. Pacat ca n-avem microscop mai bun, ca sa vada elevii cum arata puricii si paduchii!

Comentarii