Afaceri de milioane pe seama bolnavilor

miercuri, 17 februarie 2010, 22:47
4 MIN
 Afaceri de milioane pe seama bolnavilor

Acestea au atras pe langa castiguri foarte mari pentru reprezentantii lor si profituri insemnate pentru cei care ar fi trebuit sa reprezinte interesele statului.

In mai 2008, Doru Muntianu, directorul de atunci al Spitalului Judetean si omul de afaceri Costel Calistru au inchiriat o vila pe Aleea Maxim Gorki cu 72.000 de euro pe an. La o zi de la semnarea contractului, imobilul a fost subinchiriat de Costel Calistru, catre Avitum SRL cu 140.000 de euro pe an, firma timisoreana interesata de deschiderea unui centru de dializa in judet fiind obligata sa depuna o garantie de 400.000 de euro la contractul valabil pana pe 15 mai 2028.

"Eu cred ca suma este rezonabila. Este vorba de o cladire care ne deserveste interesul si un teren adiacent destul de mare. Daca domnul Muntianu a fost sau nu in spatele acestui contract noi nu stim si nu ne intereseaza", a precizat Alexandru Jurconi, purtator de cuvant in cadrul Avitum.

Suspiciuni de conflicte de interese

Surse din sistemul sanitar sustin ca Muntianu a profitat astfel de informatia ca Sectia de hemodializa a spitalului se va inchide. "In momentul desfiintarii sectiei, 90% din pacienti si personalul medical au plecat la centrul de la Carisma, nu la Avitum. Eu, ca manager, nu am avut niciun fel de control asupra dorintei pacientilor. Contractul este facut de un bun prieten, care m-a bagat in intelegere ca sa merg acolo dupa ce termin cu managementul la spital. Daca e sa gandim un pic, nu am ajutat Avitum. Ba chiar ulterior au avut probleme", a declarat Doru Muntianu.

Conflictul de interese a fost comentat si de directorul al sistemului sanitar. "Legal este, nu stiu cat de moral este ce s-a intamplat. Atunci erau interese de la trei astfel de centre si, incercand sa nu cream avantaje, am dat autorizatiile cat mai repede la toti", a mentionat Gabriel Oprisanu.

Activitate suspendata de Directia de Sanatate

Desi in centrul orasului si cel mai aproape de spital, Avitum a inceput cu stangul activitatea, obtinand greu autorizatiile si ulterior chiar pierzandu-le pentru un timp. In august 2009, centrul a fost amendat cu 4.000 de lei, pentru lipsa unui loc de depozitare a deseurilor. In octombrie, a urmat un nou control, care a dus la suspendarea activitatii.

"Verificarea nu a vizat deficientele constatate anterior, ci toate activitatile. Agentii constatatori si-au depasit atributiile", se arata in motivarea contestatiei depuse la Tribunal. In document se mai spune ca inspectorii nu au prezentat tematica de control si motivele, ordinul de deplasare nu continea toate elementele legale, iar mentiunile in registrul unic de control nu au fost semnate de conducatorul verificarii. "Un astfel de centru respecta normele europene, deci nu avea cum sa nu respecte normele Directiei de Sanatate Publica (DSP- n.r.)", a mai spus Alexandru Jarconi, adaugand ca Avitum ceruse prelungirea termenului de remediere, aspect infirmat, insa, de DSP. Procesul s-a incheiat dupa doar un termen, Avitum retragandu-si plangerea pentru a nu risca sa piarda autorizatia.

Suspiciuni de influenta politica

Banuieli privind conflicte de interese au planat si fata de cel mai important centru de dializa, Nefromed. Acesta s-a deschis in cladirea fostei Carisma, proprietate a sotului medicului Daniela Puiu, la acea data director medical la Judetean. Surse din DSP au spus ca in spatele centrului respectiv ar fi fost la inceput si sotia deputatului Catalin Obuf-Buhaianu, influenta politica spunandu-si cuvantul in numarul mai mare de pacienti si in obtinerea autorizatiilor sanitare. Cristina Obuf-Buhaianu a infirmat, insa, categoric zvonurile.

Reprezentantii celui de-al treilea centru, situat spre iesirea din oras spre Penitenciar, au o activitate mai redusa, desi au deschis primii, in octombrie 2008. Celelalte doua centre au fost deschise aproape simultan, cateva luni mai tarziu, atunci cand s-a inchis sectia de profil a Spitalului Judetean. "Tot ce stiu este ca noi am obtinut totul legal. Ceilalti s-au grabit foarte tare de frica sa nu le luam pacientii. In Romania poti obtine mai multe daca treci peste caile legale. Am inceput cu un pacient si acum am ajuns la 28", a comentat Dana Zamfir, reprezentantul legal al Dialnefromed.

Pentru a avea cat mai multi pacienti, centrele aduc bolnavi din judetele vecine. "Un coleg de la Suceava mi-a atras atentia ca bolnavii de la marginea judetului au fost atrasi intr-un fel sau altul spre Botosani", a afirmat Cornel Enache, managerul Spitalului Judetean.

Sume importante pierdute de Spitalul Judetean

Pentru o sedinta de dializa, statul plateste 472 de lei, unitatile private avand castiguri lunare estimate la 200.000 de lei, (Dialnefromed – 28 de pacienti), 460.000 de lei (Avitum – 65 de pacienti), respectiv 550.000 de lei (Nefromed – 80 de bolnavi). Cu alte cuvinte, Spitalul Judetean ar fi putut primi lunar aproximativ 1,2 milioane de lei daca ar fi pastrat sectia de dializa, adica mai bine de o treime din bugetul lunar actual.

"Cea mai mare greseala a celor de la spital a fost ca au inchis sectia, iar acum bolnavii noi trebuie transportati la Iasi sau Suceava. Daca un pacient face o criza el nu poate fi tratat in Urgente si nici transportat la centrele private, pentru ca nu dispun de aparatura pentru insuficiente renale acute", a conchis Rodica Hutuleac, presedinte director general al Casei de Asigurari de Sanatate.

Ironia este ca firma Fresenius Nephro Care, care deservea cu aparatura si consumabile Spitalul Judetean si care a scolarizat gratuit personalul, nu are un centru in judet. Cel mai probabil va dota noul compartiment de dializa ce urmeaza a fi infiintat la Judetean pentru urgente.

Nu poate insa fi contestat faptul ca pacientii cronici au avut de castigat de pe urma inchiderii sectiei de dializa de la spital, confortul si serviciile de la privati fiind de o calitate net superioara.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii