Antraxul s-a extins la Cotusca

luni, 14 septembrie 2009, 22:04
3 MIN
 Antraxul s-a extins la Cotusca

Mai multi politisti, jandarmi, medici si cadre medicale auxiliare vor fi trimisi in zona pentru a asigura respectarea interdictiei de pasunat pe tarlaua unde a fost sacrificata bovina bolnava de antrax si sa efectueze un control epidemiologic la toti locuitorii satului. Asta dupa ce ieri a ajuns la spital un al doilea caz de suspiciune de antrax. Este vorba de un barbat de 51 de ani, tehnician veterinar in Nichiteni, care inca nu practica meseria si care prezinta o formatiune cutanata de culoare neagra la nivelul antebratului drept.

Bolnav adus la spital cu Ambulanta

Ingrijorarea celor din Comitetul pentru Situatii de Urgenta a crescut, insa, cand au descoperit ca barbatul nu face parte din grupul celor 18 persoane care au participat la sacrificarea sau manipularea animalului ucis de antrax acum o saptamana. Medicul de familie din localitate a solicitat interventia Ambulantei, care l-a transportat de urgenta la Sectia de Boli infectioase a Spitalului Judetean "Mavromati" cu suspiciune de antrax. Medicii epidemiologi l-au preluat imediat in conditii de siguranta, l-au internat intr-un salon izolat si au inceput sa-i administreze antibiotice. 

In aceeasi unitate este internat si tanarul de 20 de ani, ajuns la spital sambata tot din cauza simptomelor de antrax. Spre deosebire de consateanul sau, acesta a participat la sacrificarea animalului bolnav. Alte 17 persoane, printre care stapanul bovinei, sase consateni si 10 angajati ai abatorului Rachiti unde a fost ajuns animalul sunt monitorizati de medici. Ca sa nu creeze panica in randul populatiei, cadrele medicale au primit interdictia de a furniza informatii legate de starea pacientilor, iar intrarea in Sectia de Boli Contagioase a fost restrictionata.

Nereguli grave la Nichiteni

Autoritatile locale si judetene cred ca aparitia celor doua suspiciuni de antrax este cauzata de nerespectarea masurilor de siguranta impuse dupa sacrificarea animalului bolnav. Astfel, desi s-a interzis pasunatul in zona, pe o raza de trei kilometri, prefectul Cristian Roman sustine ca 19 vite au fost scoase pe imasul respectiv. "Se va demara o ancheta, pentru a vedea ce s-a intamplat", a precizat ieri prefectul, recunoscand ca fortele de ordine ajunse la Nichiteni au efectuat doar actiuni de patrulare prin sondaj.

Ieri insa au fost trimisi politisti si jandarmi, care sa monitorizeze situatia. Tot ieri, Cristian Roman a anuntat ca tehnicianul veterinar din Nichiteni care a participat la sacrificarea vitei bolnave de antrax a plecat in Italia de vineri, desi se numara printre persoanele care ar fi trebuit monitorizate de medici pana pe 28 septembrie, fata de 22, data stabilita initial.

Institutia Prefectului a luat act despre cazul lui Marian Bejenariu de 49 de ani, informand Ministerul Administratiei si Internelor, dar si atasatii din Italia. Cristian Roman a sustinut ca, desi barbatul a dat dovada de inconstienta, renuntand la supravegherea de catre cadrele medicale in perioada de incubatie a bolii, nu poate fi luata nicio masura impotriva lui, circulatia in Uniunea Europeana fiind libera. "Exista o stare de nemultumire dintre el si medic, datorita castigurilor si salariilor. Din aceasta cauza, a plecat in Siracuza la fratele sau", a specificat prefectul Cristian Roman, adaugand ca, inainte de a pleca din tara, tehnicianul veterinar a fost verificat de un medic, acesta constatand ca Marian Bejenariu nu prezinta niciun simptom al bolii.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii