Copii bolnavi de dorul parintilor

joi, 27 august 2009, 21:22
3 MIN
 Copii bolnavi de dorul parintilor

Obligati sa traiasca singuri acasa sau cu bunicii, multi dintre copiii ai caror parinti au plecat la munca in  lumea larga ajung la medic din cauza lipsei de afectiune. Din ce in ce mai des, la cabinetele medicilor de diferite specialitati se prezinta copii care acuza tulburari de vedere, dureri de cap, de maini, de burta, sau orice altceva ce se poate traduce ca o problema de sanatate. La primele cazuri de aceste fel, medicii, care au constatat la finalul consultatiei ca nu este nimic in neregula, nu au inteles foarte bine despre ce este vorba si au solicitat fel de fel de examene suplimentare. Cand au aparut si alte cazuri, de aceeasi natura, specialistii au inteles ca micutii stiau ca doar o problema de sanatate i-ar putea determina pe parintii lor sa se intoarca acasa. "E usor sa atragi atentia spunand «nu vad». In acel moment, cel care il are in grija, in cel mai bun caz, il duce la tot felul de doctori, pentru controale, ochelari si tot asa. Dar el nu vede in continuare, pentru ca nu asta e problema lui, de fapt. El vrea doar sa spuna «sunt si eu pe lumea asta, m-ai lasat, ai uitat de mine» si simuleaza o afectiune medicala. Astfel de cazuri sunt cel mai dificil de rezolvat", a precizat Cornelia Pricope, medic oftalmolog in cadrul Spitalului de Copii Botosani.

Acum multi dintre medici recunosc usor astfel de situatii si singura posibilitate pe care o au la indemana este sa le administreze cateva vitamine. Numai ca vindecarea nu consta in administrarea de medicamente, doar prezenta parintilor sau consilierea psihologica putand cu adevarat schimba ceva. "Foarte multi dintre ei refuza alimentatia, sunt slabi si lipsiti de vlaga de multe ori. In astfel de cazuri, pentru a vedea ca au primit atentia cuvenita le dau o reteta de vitamine pentru ochi si poate ii chem si la control si le spun sa isi aduca poate si mamele", a mai spus medicul pediatru.

Minori traumatizati pe termen lung

Si medicii psihiatri spun ca plecarea parintilor in strainatate le poate provoca traume copiilor ramasi in tara. Aceste traume au implicatii pe termen lung, afectand dezvoltarea micutilor. "Chiar daca raman in grija altora, acesti copii scapa de multe ori de sub supraveghere. Asta duce la consum de alcool, tutun, alte substante ilicite. Astfel ca acel parinte va trebui sa-si cheltuiasca banii pe consiliere psihologica si tratamente pentru copil", a spus un medic specialist de psihiatrie infantila.

Mii de minori cresc fara parinti

Datele centralizate de reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului arata ca, la 1 iulie, 4.160 de copii botosaneni aveau parinti plecati la munca in strainatate. Dintre acestia 1.251 aveau ambii parinti plecati, iar 2.459 unul singur parinte. 450 de copii proveneau din familii monoparentale, parintele sustinator fiind peste hotare. Oficialii recunosc ca aceasta statistica nu reflecta intocmai realitatea, in multe localitati asistentii sociali nereusind sa faca fata numarului tot mai mare de copii lasati in grija unor rude sau uneori chiar a vecinilor de parintii prinsi in goana dupa un viitor mai bun.

Sursa: Monitorul de Botosanihttp://www.monitorulbt.ro/

Comentarii