Copii condamnati la o viata de calvar

vineri, 20 martie 2009, 20:55
4 MIN
 Copii condamnati la o viata de calvar

Copii suferinzi purtati din casa in casa, crescuti in frig, mizerie si intuneric, in conditii cu mult mai rele decat cele din inchisorile pentru minori. Asistentii sociali si putinii voluntari ce-si desfasoara activitatea in Botosani cunosc aceste tragedii si oscileaza de fiecare data intre preluarea copiilor in sistemul de protectie si lasarea micutilor in familie, unde au parte, macar teoretic, de afectivitatea parinteasca. Surorile Lucia si Bianca, voluntarele din Asociatia Girotondo, cunosc o parte dintre aceste povesti cutremuratoare, tragedii la aflarea carora ti se ingreuneaza sufletul de neputinta.

Concret, in blocul 140 la numarul 25 bis, intr-o boxa transformata in camera de locuit, Cornelia Cretu creste doi copii. Fetita are 9 ani, pareza, handicap de gradul I, iar baietelul are 3 ani si este astmatic. Nu au soba, pentru ca la inceputul iernii Primaria a interzis folosirea sobelor in ghetouri, pentru ca se lucreaza la reabilitarea termica a imobilelor. La 25 bis nu este nici electricitate. Maicutele de la Girotondo s-au interesat si li s-a spus ca tragerea curentului costa 1.700 de lei. "Cand aud de ghetou cer astfel de preturi. Probabil conditiile in care trebuie sa lucreze muncitorii…", povesteste maica Lucia. Maicuta a gasit un sponsor din strainatate care s-a oferit sa dea banii, dar mama nu se incumeta. Spera sa gaseasca, totusi, o alta locuinta si sa-i investeasca in altceva.

Tot maicutele spun ca sunt in ghetouri cel putin trei familii ce-si cresc copiii fara lumina.

Bebelus crescut in frig si mucegai

In blocul 135 o alta mama isi creste copilul de doar sapte luni intr-un mucegai de-a dreptul infloritor ce i-a acoperit peretii. Se invecineaza cu baia, iar instalatiile sanitare sunt defecte.

Un alt caz vorbeste despre patru copii ce au fost dati afara din gazda dintr-o casa de pe Strada Savenilor. Fara venituri, parintii s-au mutat intr-o ghereta de pe campul din apropierea municipiului. Neincalzita si fara curent electric. Trei dintre copii frecventau Gradinita Girotondo, insa la un moment dat nu au mai venit. Maicutele s-au interesat si i-au gasit intr-o stare jalnica, micutii fiind preluati de sistemul de protectie. Ce a urmat? Mama a ramas insarcinata cu al cincilea, iar acum ii expira perioada de sase luni in care poate fi gazduita de un centru maternal.

Aceeasi soarta risca sa aiba cei cinci copii ai familiei Mihai. Locuiesc pe Strada Hatman Arbore nr. 22 si pe 30 iunie vor fi dati afara de proprietarul ce si-a recuperat imobilul de la stat. "Trei copii sunt la noi la gradinita, unul e la spital, iar altul este dat in plasament. Niciun parinte nu are venituri", spune sora Lucia, explicand ca parintii s-au dus in audienta la primar, insa municipalitatea i-a lasat fara raspuns. Criza locuintelor sociale s-a accentuat si din cauza evacuarilor din Centrul Vechi, intrat in reabilitare. 

E usor de cautat vinovatii din cauza carora acesti micuti au in loc de copilarie un calvar ascuns in sanul unei populatii nepasatoare. Maicutele spun ca si parintii au o mare vina, in faptul ca nu apreciaza ajutorul ce li se ofera. Au fost cazuri in care familii de romi au refuzat gradinita gratuita, mesele si pregatirea temelor pentru scolari, pe motiv ca "le era prea greu copiilor sa respecte regulile", dar si de rusine ca au vandut obiectele casnice daruite de gradinita.

Cheltuieli suportate de sponsori din strainatate

Misiunea maicilor italiene da o sansa populatiei defavorizate a Botosanilor pentru ca prin noua generatie sa fie educata cea matura. Copiii invata sa manance, sa fie politicosi, sa cante si sa deseneze. Sa se spele pe dinti si sa respecte curatenia. Problema ramane, insa, in neajunsurile de acasa.

"Paduchi au din ce in ce mai rar. Dar purici. Avem si noi acasa si nu mai putem scapa de ei", a declarat Vilhelmina Turiceanu, contabilul gradinitei. Copiii se imbolnavesc relativ des, iar medicul Tamara Ciofu are grija sa-i trateze. Fost director al Directiei de Sanatate Publica, specialistul este de parere ca autoritatile trebuie sa faca mai mult. "Degeaba investesti alte si alte miliarde de lei in ghetouri daca nu pui un administrator. Care sa-i puna la munca voluntara pe cei care strica, care sa-i puna sa curete si sa pastreze", a spus Tamara Ciofu.

Asociatia Girotondo ingrijeste 50 de copii de gradinita si 22 de elevi ce au fost ai gradinitei si acum vin aici sa ia masa si sa faca temele. Municipalitatea plateste educatoarele, iar cheltuielile fiecarui copil sunt suportate de sponsori din strainatate. Maicutele care sunt din Italia tin legatura cu sponsorii si trimit scrisori, poze, chitante si facturi. Multi dintre ei au fost la Botosani pentru a ajuta fizic la amenajarea gradinitei. O pata de culoare la propriu si la figurat, in fata careia botosanenii nu pot decat sa stranga din umeri.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii