Crime pe strada ignorate de martori

miercuri, 05 noiembrie 2008, 21:17
3 MIN
 Crime pe strada ignorate de martori
In celelalte state europene martorii la o agresiune stradala dau o singura declaratie la Politie, care este recunoscuta si in instanta si astfel martorul nu mai este purtat pe drumuri

Zilnic in judet are loc cel putin o infractiune stradala si tot zilnic botosanenii asista impasibili la alte fapte antisociale. In urma cu aproape doua saptamini, o tinara din Dorohoi a fost batuta cu salbaticie sub ochii unor taximetristi care nu au schitat nici macar un gest. La fel s-a intimplat si in municipiul Botosani, in luna septembrie, cind trei tineri au ucis in bataie un boschetar. Chiar daca agresiunea a avut doua episoade, nimeni nu a intervenit sa-i desparta. Si la Saveni un barbat a fost batut mar in strada chiar sub ochii unui jandarm care nu a intervenit pe motiv ca ar fi incalcat consemnul. Politistii sint absolut convinsi ca daca opinia publica ar fi reactionat, deznodamintul ar fi fost cu totul altul si nu s-ar fi ajuns la decesul barbatului.

Psihologii pun situatia pe seama societatii actuale in care relatiile dintre indivizi se bazeaza strict pe interesul material. "Tindem catre o cultura de tip individualist care ne face sa promovam de fapt egoismul si lipsa de empatie. Cultura media proclama de multe ori egocentrismul, intoleranta, capacitatea de a-i pune pe ceilalti intr-o pozitie de inferioritate. Efectele se vad in modul in care fiecare dintre noi invata sa fie tot mai putin conectat cu exteriorul si tot mai putin dispus sa se implice social. Totusi, masura unei societati este data in mare parte de gradul de implicare a cetatenilor atunci cind vine vorba de ajutarea unui semen", spune psihologul Dorel Baitanciuc, profesor consilier in cadrul Centrului de asistenta psihopedagogica Botosani.

Martori la agresiuni purtati prin instanta

Disparitia simtului civic a fost in fapt, spun politistii si procurorii, reactia la niste legi prost construite si depasite. Astfel, persoana care intervine si sesizeaza o fapta antisociala este audiata in calitate de martor si apoi urmeaza o adevarata corvoada. Acesta depune mai intii o declaratie la politie, dar ulterior este citat la parchet, iar de multe ori si in instanta. Iar daca face greseala sa nu dea curs invitatiilor, se poate trezi cu mandat de aducere sau amenda. Asta cu toate ca a dat o declaratie si nu mai are nimic de completat.

Astfel, cu timp pierdut, drumuri pe la institutii si nervi consumati, omul a ajuns sa nu se mai implice.

Politistii recunosc si faptul ca putinele situatii in care martorul la un conflict stradal a intervenit pentru aplanarea lui a ajuns sa regrete acest lucru, si asta dupa ce a constatat ca a ajuns la rindul lui amenintat de agresori, iar legea, pe linga faptul ca nu i-a oferit protectie, l-a mai purtat si pe drumuri pentru declaratii si audieri.

Oamenii legii cer modificarea Codului de procedura penala

Politistii spun ca procedurile obligatorii prevazute in codul penal nu au mai fost modificate de ani de zile. "Martorii trebuie intelesi, insa aminarea audierii lor duce la prelungirea termenului de solutionare a dosarelor, pentru ca nu se poate sari peste aceasta etapa", spune subcomisarul Manuela Ieremie, purtator de cuvint in cadrul IJP. Presedintele Tribunalului Botosani, Vladimir Tepoi, spune ca rezolvarea ar sta in simplificarea procedurilor. "Solutia ar fi ca martorul sa dea o singura declaratie la Politie care sa fie recunoscuta si in instanta. Asa se intimpla in celelalte state europene", spune Vladimir Tepoi.

Initiativa pentru modificarea Codului de procedura penala ar putea veni chiar din partea Ministerului Justitiei, insa, cu toate ca in ultimii ani au existat mai multe proiecte, niciunul nu a avansat simplificarea procedurii.

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii