Criza ingroapa si afacerile cu gunoi

miercuri, 10 decembrie 2008, 22:22
3 MIN
 Criza ingroapa si afacerile cu gunoi

Eugen Mateciuc, sef serviciu implementare politici de mediu in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) declara ca unii reciclatori au anuntat scaderi succesive de preturi, in timp ce altii iau in calcul inchiderea activitatii.

Deseurile nu mai au cautare

Oficialul APM da ca exemplu activitatea de colectare a fierului vechi. Daca societatile de profil incasau pana acum cateva luni 0,45 lei pe kilogram de fier vechi de la marile combinate, acum pretul a scazut la 0,15 lei. Situatia este similara si in privinta deseurilor din hartie si carton, unde pretul a scazut la jumatate. „Se poate vorbi de un adevarat blocaj in zona de colectare", confirma Eugen Mateciuc.

Marea problema se inregistreaza in privinta deseurilor din sticla. Cu exceptia catorva ateliere particulare care colecteaza astfel de deseuri necesare in activitatea de productie, nimeni nu mai colecteaza sticla. In tara doua-trei firme mai achizitioneaza sticla, folosita in constructii sau ca adaosuri in mixturile asfaltice. Mai mult, se pot numara pe degetele de la o mana magazinele unde se mai primesc sticle sau borcane la schimb. Gospodinele mai pastreaza sticle si borcane pentru muraturi si dulceturi, cea mai mare parte a recipientelor din sticla regasindu-se in deseurile menajere. Datele centralizate arata ca la inceputul acestui an existau pe stoc 3,9 tone deseuri din sticla, de atunci cantitatea colectata pana la finele lunii octombrie fiind zero. 

Cat priveste PET-urile la inceputul anului existau pe stoc 47 de tone, cantitatea colectata in zece luni fiind de 365 tone. Aceleasi date arata ca a fost valorificata o cantitate de 369 tone, iar pe stoc se mai afla 43 tone.

La polietilena (PE) stocul initial era de 32 tone, s-au colectat in acest an 141 tone, fiind valorificate 116 tone. La capitolul hartie si carton datele centralizate arata ca la inceputul anului pe stoc se aflau 202 tone, fiind colectate in cursul anului 2.110 tone.

Resturi menajere stranse pentru bani de mancare

Eugen Mateciuc declara ca la toate cele trei capitole se inregistreaza o activitate intensa din partea unor persoane fizice. Botosanenii s-au familiarizat deja cu cei care se prezinta la punctele de colectare a deseurilor municipale de unde ridica deseurile reciclabile. Alte persoane patruleaza in zona supermarket-urilor si magazinelor de unde colecteaza cartoanele de la ambalaje. Desi nu castiga mare lucru, respectivele persoane reusesc sa adune ceva bani cu care sa se intretina. In conditiile in care societatile de profil isi vor restrange activitatea, Eugen Mateciuc estimeaza ca se vor inregistra si multe probleme sociale. 

Tot in acest an, s-au derulat campanii de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE-uri), cantitatea totala preluata de la populatie si agenti economici fiind de 27 tone, reprezentate in principal de televizoare, masini de spalat, agregate frigorifice si calculatoare. In premiera, pe 6 decembrie campania de colectare a DEEE-urilor a inclus si 20 de comune din judet. Din mediul rural s-au strans doua tone DEEE-uri, ponderea fiind detinuta de televizoarele alb negru, in timp ce in Botosani s-au mai strans 960 kilograme si 320 kilograme in Dorohoi.

Firmele din domeniu sunt aproape de faliment

Problemele semnalate de oficialii APM au fost confirmate de unul dintre reprezentantii societatilor de profil. "Situatia este foarte grea – este un pas inaintea falimentului", declara Petru Cobaschi, administratorul unei societati de preluare a deseurilor reciclabile. Acesta a primit in ultimele zile faxuri de la reciclatorii finali care anunta reduceri succesive de preturi.

"Am preluat deseurile din carton cu 0,18 lei pe kilogram, am trecut la 0,13, la 0,10 si de azi la doar cinci bani. In aceste conditii foarte putine persoane vor mai fi interesate sa aduca deseuri. Mai mult, avem contracte in derulare cu agenti economici si vom ajunge in situatia in care sa ne plateasca ei pentru a merge sa le preluam deseurile, lucru putin probabil", mai spune acesta.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii