Drogati de criza

duminică, 31 ianuarie 2010, 22:10
3 MIN
 Drogati de criza

Tot mai multi tineri ajung la spital dupa ce fie ca au consumat tigari din ierburi sau au recurs la alte combinatii "ingenioase" pentru a resimti senzatii tari. "De la inceputul anului, dar si pe perioada Sarbatorilor de anul trecut, am avut parte in fiecare garda din UPU de cel putin un caz de acest fel. Aceeasi situatie au intalnit-o si colegii mei. Caracteristica este media de varsta de 20 de ani. Ultimul caz a fost al unui tanar care a consumat amfetamine", a precizat Gheorghe Apetroaie, director adjunct in cadrul Directiei de Sanatate Publica.

Tigarile facute din ierburi cumparate de la magazinele specializate sunt preferatele tinerilor. De altfel, o vizita in oricare din cluburile sau discotecile frecventate de tineri in weekend-uri ofera imagini pe cat de ilare pe atat de socante pentru o persoana care nu are contact cu aceste obiceiuri. "Spre miezul noptii, in grupul sanitar al discotecii este plin de pliculete de la weed shop. Fel de fel de combinatii si denumiri. Iar tinerii sunt dincolo de orice imaginatie. Unul facea flotari la bustul gol in baie, un altul isi dadea pantalonii jos in fata tuturor si radea isteric", a povestit un martor la o astfel de petrecere.

Criza economica in care ne aflam ii face pe tineri sa gaseasca si alte metode de a obtine senzatii tari.  "Acum, mai nou, sunt multi care prefera sa-si injecteze alcool in vena, astfel ca starea euforica este comparabila cu ingestia unui drog usor sau a unei cantitati mai mari de alcool. O vizita la final de program intr-o discoteca ne arata zecile de seringi folosite. Nu pentru droguri, ca astea sunt tare scumpe, ci pentru alcool", a mai spus Gheorghe Apetroaie.

Motivele pentru care unii dintre acestia ajung la spital sunt reprezentate de senzatiile de dupa consum, respectiv stari de ameteala, de greata, voma sau confuzie. Intrucat laboratorul UPU nu poate identifica tipul de ierburi folosite, singura modalitate este ca tinerii sa recunoasca ce au luat. De multe ori, insa, in momentul in care trebuie sa le dea detalii medicilor, acestia mimeaza amnezia.

Dependenti de medicamente

Medicii sustin ca tinerii recurg si la combinatii de genul diazepam cu vodca, romparkim cu gin sau energizante cu ierburi de la Weed Shop-uri. Din nefericire, acestea au un efect devastator. Medicamentele intalnite in cazurile de dependenta sunt cele cu rol euforizant, cum ar fi diazepamul sau chiar si analgezicele usoare care se gasesc la mai toate farmaciile si se dau fara reteta. "Cele mai uzuale sunt antinevralgicul, tramadolul, fasconalul, care au substante psihoactive in componenta lor, dar si medicamente pe baza de benzodeazepina", a precizat doctorul Nicolae Vlad, managerul Spitalului de Psihiatrie.

Chiar si banalele pastile pentru raceala, cum sunt cele pentru calmarea tusei sau picaturile de nas, pot crea dependenta. Dependenta de medicamente se manifesta prin consum zilnic, si, uneori, prin nevoia de a creste doza, precum si prin aparitia unui disconfort atunci cand se intrerupe tratamentul. Pot aparea senzatia de teama, stare de anxietate, nervozitate. Medicii recomanda ca tratarea acestor dependente sa se faca sub supravegherea medicului psihiatru.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii