Fost prefect verificat la avere

marți, 14 septembrie 2010, 07:32
2 MIN
 Fost prefect verificat la avere

Odata cu noua versiune a Legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), adoptata si promulgata recent, au fost reinfiintate Comisiile de Cercetare a Averilor (CCA) de pe langa Curtile de Apel. Din pacate, noua lege nu prevede chestiuni menite sa eficientizeze activitatea acestor structuri care au, in marea lor majoritate, un istoric inofensiv din punct de vedere al rezultatelor.

Singurul care a avut de a face mai mult cu aceasta comisie este Alexandru Simionovici, fost prefect al judetului in perioada 1996-2000. Trimis in judecata pentru luare de mita, Simionovici a fost anchetat de doua ori de CCA. De fiecare data, membrii comisiei au decis clasarea dosarului insa, in urma recursurilor formulate de procurori, ordonantele au fost infirmate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a dispus rejudecarea cazului. Ultima data s-a intamplat la inceputul acestui an, mai exact pe 16 februarie, cand dosarul lui Simionovici a fost repus pe rolul Curtii de Apel Suceava pentru a treia oara. „Vineri va fi un nou termen si nu doresc sa comentez in niciun fel aceste decizii pentru ca nu vreau sa se creada ca doresc sa influentez membrii comisiei. Astept decizia definitiva, pentru ca, dupa 10 ani de verificari, ar trebui sa se ajunga la o concluzie", a spus Alexandru Simionovici.

Inchis pentru mita

Simionovici a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru luare de mita. El a fost acuzat ca ar fi primit circa 700 de milioane de lei pentru a atribui unei firme dreptul de a tipari buletinele de vot pentru alegerile locale din 2000. Simionovici a stat dupa gratii aproape doi ani, fiind eliberat conditionat inainte de termen.

Nicio avere confiscata

In ultimii ani, in urma activitatii CCA de pe langa Curtea de Apel Suceava, nu s-a ajuns la nici macar un singur caz de confiscare a averii dobandite nejustificat. Respectiva structura avea rolul de a cerceta cazurile in care se suspecta ca anumiti functionari publici si-ar fi dobandit averea prin metode ilicite. Astfel, comisia putea sesiza Parchetul, in cazul in care constata infractiuni de domeniul penalului, se putea ajunge la trimiteri in judecata si chiar la confiscarea averilor. Practic, nu s-a inregistrat nici macar un caz de confiscare a averii, pe toata raza de activitate a Curtii de Apel Suceava. Asta desi Directia Nationala Anticoruptie a trimis in judecata functionari corupti din Botosani si macar in aceste cazuri s-ar fi putut presupune ca a fost vorba de averi dobandite ilegal. De altfel, in toate dosarele deschise, anchetele s-au terminat cu ordonante de clasare.

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii