Hipermarket-urile se inghesuie la Botosani

joi, 18 martie 2010, 23:10
3 MIN
 Hipermarket-urile se inghesuie la Botosani

Potrivit celor precizate de viceprimarul Catalin Alexa, la fosta intreprindere Integrata se va deschide un hipermarket Carrefour, pentru care a fost cerut certificatul de urbanism,  la inceputul acestui an. De regula, un certificat de urbanism are valabilitatea de un an, perioada in care dezvoltatorul trebuie sa solicite avizele necesare. La expirarea celor 12 luni, trebuie solicitata autorizatia de construire. Reprezentantii municipalitatii au primit asigurari ca lucrarile la viitorul hipermarket Carrefour vor incepe cat de curand. "Se pare ca vor sa pastreze structura existenta, sa se adapteze la ce au acolo", mai spune Catalin Alexa.

Si reprezentantii Penny Market au solicitat certificat de urbanism in urma cu cateva saptamani. Investitia va fi amplasata la fostul complex comercial situat in apropierea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Acest complex a fost vandut de omul de afaceri Tonino Boldea.

In noiembrie 2009, primarul Catalin Flutur a semnat autorizatia de construire a unui magazin Praktiker, pe locul fostei fabrici de cauciuc, iar in prezent se efectueaza lucrari. Constructorii estimeaza ca vor finaliza munca in toamna. Investitia este cifrata la 6,8 milioane de lei, dezvoltatorul achitand la ridicarea autorizatiei de construire 68.540 de lei.

Certificatul de urbanism este un act public emis de autoritatile administrative publice locale, prin care se fac cunoscute solicitantului elementele care caracterizeaza regimul juridic, economic si tehnic al unui imobil. Acesta include caracteristicile zonei in care se gaseste amplasamentul, cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite (inaltimea maxima a cladirii, procentul de teren ce poate fi ocupat de cladire, retragerile fata de limita proprietatii), precum si lista avizelor si acordurilor necesare in vederea autorizarii executarii lucrarilor de constructie.

Kaufland vrea o noua unitate in municipiu

Si reprezentantii Kaufland iau in calcul deschiderea unui nou hipermarket in Botosani, dupa ce cel inaugurat pe 27 ianuarie a atras numerosi cumparatori. Autoritatile sustin ca se cauta un teren pentru investitie.

Constructia unitatii de la Botosani a inceput in august anul trecut si, potrivit oficialitatilor locale, trebuia sa se deschida inainte de Craciun. Fata de cele anuntate in vara anului trecut, din proiect s-a retras un mare vanzator de electrocasnice si nu a mai fost facuta nici galeria de spatii comerciale. Cornel Petcu, coordonatorul Compartimentului avize-autoritzatii Kaufland Romania, a anuntat ca aceasta parte a proiectului va fi demarata in primavara 2010.

Investitia din municipiu a fost estimata de reprezentantii Kaufland la noua milioane de euro. Hipermarket-ul se intinde pe o suprafata de 5.550 de metri patrati si are o parcare de 550 de locuri. Reprezentantii companiei spun ca au oferit 160 de locuri de munca.

Deschiderea unui hipermarket Lidl este incerta

In toamna anului trecut, compania Lidl Romania si Electroalfa International Botosani si-au manifestat interesul pentru o suprafata de 3.000 de metri patrati, de pe Calea Nationala 64. Terenul, proprietatea municipiului, pe care se afla o hala administrata de Clubul Sportiv Botosani, se invecineaza cu cel aflat in proprietatea Electroalfa International. Practic, se dorea alipirea celor doua terenuri cu scopul construirii supermarket-ului Lidl, investitie estimata la cinci milioane de euro. In schimbul terenului de 3.000 de metri patrati solicitat, firma botosaneana oferea aproximativ 40.000 de metri patrati, in zona Rediu. In noiembrie, consilierii municipali au votat initierea procedurilor prin care hala sa fie preluata in domeniul public al municipiului Botosani si in administrarea Consiliului Local. Deocamdata municipalitatea nu a primit niciun raspuns la acest demers. Intre timp, reteaua de supermarket-uri Lidl a achizitionat concurentul Plus. Concernul german Lidl&Schwarz Co&KG detine pe langa supermarket-urile Lidl si magazinele Kaufland, iar acum are si unitatea Plus din Botosani.

Autoritatile vor investitii in productie

Autoritatile locale spun ca prezenta investitorilor inseamna crestere economica prin impozitele si taxele platite la bugetul local, dar si prin asigurarea de locuri de munca. "Multi au spus ca hipermarket-urile nu au fost deschise pentru ca au fost protejati unii comercianti locali. Cel putin din 2004 incoace municipalitatea a manifestat intreaga deschidere insa nu a avut terenuri libere.  Investitorii au venit la noi cand au considerat ei oportun, chiar daca aveau demult semnale ca este piata serioasa la Botosani", a explicat viceprimarul Catalin Alexa, adaugand ca ar fi salutara si deschiderea unor unitati de productie.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii