Milioane de euro luate de viituri

miercuri, 14 iulie 2010, 20:59
3 MIN
 Milioane de euro luate de viituri

Valoarea prejudiciilor a fost aprobata de reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) si urmeaza a fi trimisa Guvernului. La documentatie va fi anexat si bilantul pagubelor pe mai multe domenii, solicitat de premierul Emil Boc.

Potrivit informatiilor adunate de membrii a opt comisii mixte, viiturile au afectat 1.136 de case, 53 dintre acestea fiind distruse in intregime, iar 473 in pericol de prabusire. In aceste conditii, 526 de locuinte vor fi reconstruite, iar 610 reparate. Au fost distruse 327 de anexe gospodaresti, iar 218 avariate. Nu au scapat de ape nici 10 scoli si doua gradinite. De asemenea, au mai fost afectate trei baze de tratament ale Consiliului Local din Dorohoi, un centru de ingrijire si sediul Primariei din Pomarla.

Prioritatea maxima – noi case pentru sinistrati

Prefectul Cristian Roman a mentionat ca prioritara este asigurarea unui adapost pana la inceputul iernii pentru familiile cazate in taberele de module, adaugand ca cele 526 de locuinte vor fi ridicate de voluntari. Mai multe persoane si societati si-au manifestat interesul de a demara lucrarile imediat ce vor beneficia si de materiale de constructii. "Mai mult, printr-un parteneriat semnat intre ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, si Fundatia «Habitat» se vor construi in prima faza la Dorohoi 200 de locuinte, din care 50 vor fi ridicate pe un amplasament diferit de cel initial", a mai spus prefectul. Ministerul Dezvoltarii va aloca 35,4 milioane de lei pentru reconstructia si reabilitarea locuintelor afectate. Unitatile de invatamant vor fi reparate de Ministerul Educatiei, care a alocat in acest sens 1,1 milioane lei.

Strazi refacute de Guvern

In urma inundatiilor, necesita reparatii 34,5 kilometri de diguri, doua baraje, 0,20 kilometri de drum national, 38,79 kilometri de drumuri judetene si 471,54 kilometri de drumuri comunale si satesti, dar si 55 de poduri si 371 de podete.

Inundatiile au afectat si 2,5 kilometri de retea de canalizare, 8,84 kilometri de retea de comunicatii si 91 de stalpi. Au mai fost afectate 5.691 de fantani si o statie de epurare.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va aloca 42 de milioane de lei pentru reparatii la drumurile judetene si comunale afectate, dar si la podurile si podetele de pe cele doua tipuri de artere. Din fondul MAI se vor efectua lucrari si la reteaua de canalizare si statia de epurare.

In ce priveste costurile impuse de reabilitarea a 0,20 kilometri de drum national si a unui podet, acestea vor fi suportate din bugetul de 430.000 de lei alocat de Ministerul Transporturilor.

Ravagii si in agricultura

In agricultura, s-au distrus 18.209 hectare de teren agricol, din care 1.564 hectare de grau, 3.458 de porumb, 218 de orzoaica, 1.468 de floarea soarelui, 2.148 de soia, cartofi, lucerna, sfecla de zahar si 9.353 hectare de pasuni si fanete. In vederea despagubirii proprietarilor, Ministerului Agriculturii i s-au solicitat 8,5 milioane de lei.

In domeniul silvic apa a distrus patru kilometri de drumuri forestiere, 22 de poduri si podete, 74 de hectare de plantatii si pepiniere, 200.000 de puieti si 714 metri cubi de material lemnos.

Ministerul Mediului si Padurilor va acorda 20.600 de lei pentru acoperirea prejudiciilor provocate de inundatii in domeniul silvic.

Suceava cere mai multi bani

Suceava necesita un fond de 85 milioane de euro, fiind afectate mai multe retele de drumuri si 200 de case. Sumele mult mai mari solicitate fata de Botosani au fost justificate prin faptul ca au fost distruse obiective majore de infrastructura, precum poduri si sosele.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii