Parcari mai scumpe

miercuri, 18 mai 2011, 21:56
3 MIN
 Parcari mai scumpe

Noul regulament de circulatie in municipiul Botosani a adus, pe langa modificarea tarifelor la blocare roti si ridicare masini, si modificarea tarifului pentru utilizarea unui loc intr-o parcare cu plata. Noul regulament a intrat in vigoare pe 15 mai, data la care tariful a fost modificat de la 1 leu pe ora, la 1,5 lei pe ora. "A fost o majorare a pretului la parcari, pana la urma conditionata si de faptul ca li s-a impus si salubrizarea acestor parcari, intretinerea lor si, de ce sa nu recunoastem, cred ca eram si ultimul oras din tara unde se percepea un leu pe ora la parcare", a declarat ieri Florin Ghiorghita, viceprimarul municipiului.

Desi soferii s-au plans ca nu au stiut de majorarea tarifului, riscand sa le fie blocate rotile, atat reprezentantii Primariei Botosani cat si ai firmei Hi Speed Recovery (HSR) au motivat ca nu era necesar un anunt separat privind modificarea tarifului aplicabil in parcarile cu plata, din moment ce regulamentul de circulatie a fost publicat integral.

Tariful pentru deblocarea roÈA›ilor este de 75 lei pentru autoturisme si platforme, 120 de lei pentru autoutilitare, microbuze si rulote. Tariful pentru ridicare, transport si depozitarea masinilor ridicate este de 200 de lei, fara TVA. Daca autovehiculul va stationa in parcul auto mai mult de 24 de ore se va percepe un tarif de depozitare de 30 de lei, fara TVA, pe zi.

Activitatea de ridicare, transport si depozitare se va efectua in termen de 30 de minute de la blocarea autovehiculului, daca acesta pune in pericol siguranta traficului, este parcat pe locuri rezervate persoanelor cu handicap ori pe locuri concesionate, sau in termen de 24 de ore de la blocare daca nu se achita tariful operatiunilor de blocare, deblocare.

Daca proprietarul autovehiculului se prezinta inainte de plecarea autospecialei cu masina ridicata, aceasta ii va fi inapoiata cu conditia achitarii amenzii si a unei jumatati din tariful aferent activitatii.

Parcari administrate de HSR

De administrarea parcarilor cu plata se ocupa HSR. Prin noul regulament, firma are obligatia si de a salubriza parcarile cu plata, respectiv de a indeparta zapada pe timpul iernii.

Pana in toamna anului trecut, in municipiu erau 10 parcari cu plata. In cinci dintre acestea parcomatele au fost montate de municipalitate, iar in celelalte de HSR. Din septembrie anul trecut, au mai fost infiintate inca doua astfel de parcari, in Centrul Vechi, langa fostul magazin Botosani, si langa Casa Corpului Didactic. In parcarile unde municipalitatea a montat parcomatele 85% din incasari ajung la bugetul local, iar acolo unde parcomatele sunt proprietatea HSR, la bugetul local se vireaza 15% din sumele colectate lunar de aparate.

Incasari tinute secrete

Incasarile municipalitatii din activitatea de administrare parcari si blocare roti raman secrete. Desi consilierii Florin Egner si Gheorghe Vazdoaga au solicitat inca de la sedinta din martie informatii in acest sens, datele nu au fost furnizate. Florin Egner a facut aceeasi solicitare si la sedinta din aprilie, dar tot fara rezultat.

Iulian Juncanaru, administratorul firmei HSR, a declarat ieri ca nu poate prezenta informatii legate de incasari si numarul de blocari roti facute zilnic in municipiu, motivand ca ii este imposibil sa stie pe dinafara aceste date, din moment ce firma are contracte similare si cu autoritatile din Codlea, Targu Secuiesc si Campulung Moldovenesc.

Potrivit administratorului HSR, societatea mai are in municipiul Botosani o singura masina pentru ridicat automobilele parcate neregulamentar, dar inca nu s-a stabilit cu Executivul Primariei data la care va fi reluata activitatea. Din 20 decembrie 2010, activitatea HSR in municipiul Botosani s-a rezumat la administrare parcari cu plata si blocare roti.

Se vorbeste chiar de o posibila renuntare a firmei HSR la contractul cu municipalitatea. "Exista varianta vanzarii punctului de lucru de la Botosani, cesionarii contractului catre o alta societate sau varianta ca si Consiliul Local sa acorde o despagubire, iar activitatea sa fie preluata de una dintre societatile subordonate", a explicat viceprimarul Florin Ghiorghita.

Reprezentantii HSR au infirmat ca vor renunta la contractul cu primaria Botosani, precizand ca sunt de acord cu noul regulament. Atat reprezentantii societatii, cat si cei ai primariei exclud posibilitatea inregistrarii unor abuzuri in derularea acestei activitati.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii