Salarii dublate de sporuri aberante

vineri, 31 iulie 2009, 21:09
4 MIN
 Salarii dublate de sporuri aberante

Intr-o perioada in care sistemul sanitar se zbate intr-o criza fara precedent, angajatii institutiei care gestioneaza banii sistemului sanitar obliga conducerea la acordarea unor sporuri care ridica un semn de intrebare asupra justetii lor. Din acest motiv, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) ar avea nevoie sa i se dubleze bugetul de salarii pentru acest an, acesta urmand sa ajunga de la 2,1 milioane de lei la 4,3 milioane, pentru cei aproape 60 de angajati.

Printre sporurile cerute se regasesc cele de mobilitate, confidentialitate, suplimentul postului sau suplimentul treptei de salarizare, cu alte cuvinte un spor acordat pentru ca se ridica un salariu, fiecare ajungand la 25%. Sefii institutiei sunt si ei uimiti de faptul ca instanta a aprobat acordarea acestor bonusuri. "Legat de toate sporurile acestea ar trebui intrebati reprezentantii Justitiei. Practic juristul se mai duce din cand in cand la un proces si asta inseamna ca are <<mobilitate>> si primeste un spor de 25%. Suntem obligati prin hotarare judecatoreasca sa le platim, dar avem termen de trei ani, nu anul asta", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al CAS.

O parte foarte mare din cele doua milioane de lei pe care institutia le-a cerut in plus de la Bucuresti este reprezentata de doua sporuri castigate in instanta cu titlu definitiv si irevocabil de 46 din angajatii institutiei care urmeaza sa incaseze 1,416 milioane de lei pentru perioada ianuarie 2004-septembrie 2008, dupa ce au castigat un proces in instanta. Intrucat fiecare salariat ar trebui sa plece acasa cu peste 30.000 de lei mai mult, institutia ar intra in incapacitate de plata daca le-ar achita. Daca nu plateste banii, insa, risca executarea silita. "Este vorba de un supliment de post si unul de treapta de salarizare, si nimeni nu se stie cum s-a calculat acest procent, 25 plus 25. Eu nu pot sa inteleg cum instanta a dat dreptate, desi nu se stipuleaza in niciun act oficial normele de aplicare a legii unde sunt prevazute aceste sporuri. Judecatorul a acordat aceste prime retroactiv pana in momentul emiterii verdictului, deci este si el constient ca legea nu poate fi aplicata in mod continuu", a precizat Carmen Nicolau, director economic al CAS.

Bani pentru conditii grele cerute de birocrati

Un alt spor solicitat de angajati este cel pentru conditii vatamatoare, pentru care s-au cerut de la Bucuresti nu mai putin de 116.000 de lei. Angajatii din sistemul public de sanatate sunt contrariati la auzul acestor sume exorbitante. "Ma gandesc ca sporul pentru conditii vatamatoare este pentru pericole gen impiedicat pe scari sau sa nu se taie in vreo hartie. In spital ne obliga sa mai aducem de acasa spirt si vata, iar altii se intrec in sporuri", a spus o asistenta din cadrul Spitalului de Copii.

Cel mai interesant este ca o mare parte din sporuri se acorda juristilor CAS, care au dat in judecata Casa desi tocmai ei sunt cei care trebuie sa apere interesele institutiei. In procesul desfasurat la Botosani institutia a fost aparata de colegii acestora de la Casa Nationala, reprezentantii CAS sustinand ca nu pot angaja avocati din afara.  

Printre sporuri se mai regasesc cel de audit, sporul CFP (control financiar periodic), spor de complexitate, dar si spor de vechime, prime de vacanta sau indemnizatie de conducere. In plus, o parte din angajati beneficiaza de salarii de merit, pentru care era prevazut la inceputul anului un buget de doar 2.000 de lei. Pentru lunile ramase pana la sfarsitul anului, acesta ar urma sa ajunga la 41.000 de lei.

Salariile de merit se achita si in alte domenii, iar suplimentul postului si suplimentul treptei de salarizare sunt valabile in tot sistemul bugetar, in unele sectoare sporurile ducand la dublarea salariilor. Situatia de la Botosani s-ar putea repeta si in alte judete, angajatii acestora anuntandu-si intentia de a deschide actiuni in instanta prin care sa ceara plata sporurilor prevazute in diverse norme legale.

Salariul mediu la CAS este de 1.575 de lei, iar daca ar fi achitate toate sporurile castigate in instanta veniturile lunare ar depasi 4.000 de lei.

Medicii de familie si farmaciile nu mai au bani

In timp ce angajatii CAS beneficiaza de o multime de sporuri, farmaciile si medicii de familie raman tot mai des fara bani. Ieri, reprezentantii medicilor de familie la nivel national au lansat un avertisment legat de neplata serviciilor efectuate inca din luna iunie, iar farmaciile reusesc tot mai greu sa se aprovizioneze de la furnizori pentru ca nu-si primesc banii pentru retetele gratuite si compensate eliberate inca din luna mai.

In plus, spitalele sunt inglodate in datorii, cea mai mare unitate sanitara din judet avand debite de sapte milioane de lei.

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii