Sefi locali scutiti de plata impozitului

luni, 02 martie 2009, 22:58
2 MIN
 Sefi locali scutiti de plata impozitului

Legea permite acest beneficiu al voluntarilor. O parte dintre numele de pe lista scutitilor arata, insa, ca nepotismul este folosit pana si pentru obtinerea unei banale scutiri. Fapt ce unui pensionar cu un venit lunar de 400 de lei, care mananca mai putin o saptamana, doua sau o luna pentru a-si plati impozitul i s-ar parea profund nedrept.

Oameni cu functie in urbe si rude ale consilierilor locali au primit acordul Consiliului Local pentru a beneficia de scutire, in urma cererilor facute de catre acestia. Daca pentru salariati ai Primariei, membri ai serviciului, solicitarea poate fi inteleasa, dat fiind salariul relativ mic asigurat de bugetul de stat, pentru rudele apropiate ale consilierilor locali sau pentru nume grele in urbe, cererea poate fi privita altfel. Lista ii include pe directorul Directiei Edilitare din cadrul Primariei, Corneliu Daniliuc, dar si pe Daniela Biolan, inspectorul scolar general adjunct. Include profesori precum Corina Hrusca sau Niculina Iacob, administrator de firma, ca Stefan Moisuc, dar si nume cunoscute pentru conditiile materiale ale familiei, precum Dumitru Bidasca. In tabelul scutitilor apar insa si Maricel Butnariuc, fratele consilierului Lucel Butnariuc, Gheorghe Chirila, sotul consilierului Niculina Chirila, dar si Ovidiu-Daniel Eram, fiul consilierului Romulus Eram.

Consilierul Simion Drelciuc a votat impotriva proiectului si a intrebat care au fost interventiile Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta. "Am avut anul trecut 14 interventii. Incendii, sarpante  si copaci cazuti, canale infundate, iar in timpul inundatiilor am ajutat la descarcarea a 16 tiruri cu ajutoare", a replicat, insa, Lucian Cilinschi, seful serviciului. Dupa 35 de ani de cariera militara colonelul in rezerva are o pensie de 2.800 de lei si este remunerat cu 1.500 de lei pentru sefia voluntarilor. Cilinschi sustine ca oamenii din serviciu sunt alesi conform legii, adica in functie de institutiile in care lucreaza, putand gestiona operativ resursele necesare. „Eu am votat impotriva din motive de moralitate. Sunt pe lista persoane cu venituri mari", a declarat si consilierul Florin Egner.

Lege incalcata de alesii locali

Morala sau nu, hotararea este, insa, ilegala prin faptul ca alesii locali cu interese personale nu s-au abtinut de la vot. Conform legii 393 din 2004 (privind statutul alesilor locali) "alesii locali au un interes personal daca o decizie a autoritatii din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu pentru sine, sot, sotie, rude sau afini pana la gradul al doilea" si "au obligatia de a anunta la inceputul dezbaterilor si de a se abtine de la vot", in caz contrar hotararea fiind nula de drept.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii