Societate impartita de maidanezi

luni, 21 mai 2012, 21:05
3 MIN
 Societate impartita de maidanezi

Dupa ce anul trecut au fost eutanasiati 230 de caini, iubitorii de animale au trimis aproape zilnic zeci sau chiar sute de mesaje acuzatoare. Cativa oficiali ai orasului au fost tinta acuzelor si au dat cu subsemnatul la procurori urmare a plangerilor inaintate de reprezentantii societatii civile, iar activitatea de ecarisaj a fost oprita cateva luni. Intre timp, cainii s-au inmultit, dar a crescut si numarul sesizarilor de la cetateni. Saptamanal se primesc 30-40 de sesizari scrise si zeci de telefoane.

Potrivit estimarilor, numarul maidanezilor din municipiu depaseste 1.500. Viceprimarul Florin Ghiorghita a dat asigurari ca municipalitatea este interesata sa predea activitatea de ecarisaj unei firme. Municipalitatea a alocat in acest an echivalentul a 15.000 de euro pentru activitatea de prindere a maidanezilor. Firma care anul trecut a avut contract cu primaria nu s-a mai prezentat la licitatia organizata in aprilie si nicio alta firma nu s-a mai aratat interesata. Motivul, managerii firmelor nu doresc sa se aleaga cu plangeri penale si acuze din partea iubitorilor de animale. Potrivit reprezentantilor primariei, hingherii au avut multe de indurat, iar de multe ori mergeau sa prinda caini insotiti de politisti locali. „In fiecare cartier se afla persoane care ii apara pe caini. Hingherii au fost amenintati, s-a aruncat in ei cu borcane si pietre. Pe la sediile unor societati comerciale au fost alungati cu parul. In ultimul an am fost efectiv tracasati de iubitorii de animale" afirma Eugen Turcanu, directorul directiei de Servicii Publice, Sport si Agrement. 

Florin Ghiorghita a reamintit ca municipalitatea a dorit sa puna la dispozitia ONG-urilor fonduri si infrastructura necesare pentru ca acestea sa preia activitatea de ecarisaj, insa interesul lor a disparut brusc, dupa ce au aflat ca nu mai exista nicio firma care sa captureze maidanezii.

Sute de persoane muscate de maidanezi

Anul trecut, potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica, 275 de persoane au ajuns la spital dupa ce au fost muscate de caini si au beneficiat de tratament. Reprezentantii DSP nu au prezentat un cost total al tratamentelor, insa au precizat ca un vaccin antirabic costa 120 de lei, iar 150 de lei costa transportul persoanei la spital. In cazul persoanelor cu plagi serioase s-a impus internarea la Sectia de chirurgie plastica, o zi de spitalizare costand 500 de lei.

Functionarea padocului municipalitatii reclama un efort financiar lunar de 4.000 de lei. Utilitatile costa 1.000 de lei, o tona de hrana inca 2.500 de lei lunar, la care se adauga salariile celor sase muncitori. 30.000 de lei s-au cheltuit pentru reabilitarea padocului. Iubitorii de animale au si aici de comentat, motivand ca multe fonduri destinate cainilor sunt cheltuite in alte scopuri, iar animalele sufera. 

Campanie de sterilizare blocata de Directia Sanitar Veterinara

Vinerea trecuta a fost demarata la Botosani campania de sterilizare a cainilor cu sau fara stapan, promovata de ADOR si desfasurata de RAR (Romanian Animal Rescue). Cu aceasta ocazie, in Botosani au sosit trei chirurgi romani si voluntari din SUA, Elvetia, Austria, Suedia si Germania. Alaturi de voluntari romani, ei au inceput activitatea la Clinica Velma Vet din Botosani.

Potrivit reprezentantilor ADOR, au fost inscrisi mai mult de 500 de caini si 100 de pisici cu si fara stapan.

Dupa numai trei zile, campania a fost oprita de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Potrivit reprezentantilor ADOR, in trei zile au fost sterilizati 160 de caini si 30 de pisici, insa reprezentantii DSVSA au gasit „chichite" pentru a opri campania.  Directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, nu a putut fi contactat pentru a prezenta un punct oficial de vedere.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

Comentarii