Sute de salariati isi cer banii in strada

luni, 21 septembrie 2009, 21:01
3 MIN
 Sute de salariati isi cer banii in strada

Cu rate bancare neplatite, copii pentru care li se cer diferite fonduri la scoli si gradinite, cu facturi neachitate si tot mai impovarati de grija zilei de maine, angajatii DGASPC au avut parte in ultima perioada doar de promisiuni de rezolvare a situatiei.

Conducerea Sindicatului "Impact" miza pe prezenta a 100 de persoane, dar participarea a fost aproape dubla fata de cea anuntata. "Sa va fie rusine, ca nu traim bine", "Nu ne transformati in sclavi", "Fratilor nu merge-asa, munca da si plata ba", "Noi v-am investit, voi ne-ati saracit", Vrem sa muncim, nu sa cersim", acestea erau mesajele scrise pe pancartele purtate de protestatari.

"Este o problema majora, deja s-a ajuns la limita suportabilitatii", a declarat Marius Orosanu, liderul Sindicatului "Impact". Insotit de Irina Mihalachi si Loredana Burac, presedinte executiv, respectiv secretar in cadrul sindicatului, acesta a avut o intrevedere cu prefectul judetului, presedintele CJ, Mihai Tabuleac, si adjunctul acestuia, Constantin Manolache.

Marius Orosanu s-a declarat contrariat de declaratiile optimiste ale premierului Boc, in conditiile in care la Botosani 1.200 de oameni isi asteapta lefurile de aproape doua saptamani. Oamenii cred ca fie premierul nu are informatii in legatura cu situatia de la Botosani si atunci sunt vinovati toti cei din conducerea judetului, fie are date exacte, dar prefera sa minta ca nu sunt probleme. Nemultumirea generala este aceea ca la celelalte institutii din subordinea CJ salariile au fost acordate la zi.

Liderilor sindicali li s-a spus ceea ce stiau deja, respectiv ca CJ a epuizat toate solutiile pentru a acorda salariile la DGASPC. "Acolo s-a prestat o munca si cel care trebuia sa o suporte este Ministerul de Finante, ca partea componenta a Guvernului Romaniei", a replicat Mihai Tabuleac. Acesta a reamintit ca in ultimele luni au fost facute numeroase demersuri la Bucuresti si chiar presedintele tarii a fost interpelat pe aceasta tema, cu prilejul recentei vizite la Botosani.

Autoritatile nu au solutii

CJ asigura salarii pentru 1.800 de angajati, din care 1.200 la DGASPC. Din cei 1.200 de angajati, 380 sunt asistenti maternali. Institutia are nevoie de 12 milioane de lei pentru plata salariilor pana la finele acestui an, fondul lunar de salarii fiind de 2,6 milioane de lei. Prin bugetul initial s-au alocat doar 33% din banii necesari. Pentru aproape patru luni fondul pentru plata salariilor a fost asigurat de CJ, fara ca Ministerul de Finante sau Ministerul Muncii sa fi acordat macar un leu.

Conducerea CJ a identificat un disponibil de 800.000 lei care poate fi directionat catre salariile DGASPC, dar numai in trimestrul IV. Demersurile vizand un eventual transfer in acest trimestru ar dura la fel de mult ca cele pentru obtinerea de fonduri de la nivel central. "Nu concep sa primim un raspuns negativ de la Bucuresti, pentru ca situatia este chiar neagra", a declarat ieri Liviu Radasanu, directorul DGASPC, oficial care considera ca solutia este alocarea de bani de la fondul de rezerva al Guvernului. In aceste zile vor fi facute noi demersuri la Bucuresti.

In prima zi a saptamanii viitoare, peste 500 de salariati sunt decisi sa participe la un mars de protest care se va incheia cu un miting in fata Prefecturii.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii