Termica si asociatiile se bat pe banii locatarilor

vineri, 07 august 2009, 20:34
3 MIN
 Termica si asociatiile se bat pe banii locatarilor

Incheierea contractului de furnizare a energiei termice cu asociatiile si a conventiilor individuale cu locatarii reprezinta marul discordiei intre conducerea Termica si cea a Federatiei Asociatiilor de Proprietari (FAP). De fapt, prin incheierea conventiilor individuale, locatarii ar plati direct la Termica, lucru neacceptat de conducerile de asociatii, care ar pierde grosul incasarilor. Daca aceste neintelegeri nu vor fi depasite, cei care vor avea de suferit vor fi cei 50.000 de beneficiari ai serviciilor Termica. Conducerea societatii de termoficare ia in calcul posibilitatea ca, la finalul remontului, sa nu reia furnizarea apei calde. „Este un contract cadru aparut in Monitorul Oficial inca din octombrie 2008. Noi asteptam eventuale amendamente, dar in limita legii. Dorim sa incheiem contractul pana la finele acestei luni. Daca nu, nu putem furniza apa calda, deoarece am putea fi amendati de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (n.r. – ANRSC). Nu putem asigura un serviciu fara existenta unui contract", declara Ion Diaconu, directorul Termica, adaugand ca semnarea conventiilor se poate prelungi pana la sfarsitul anului. Oficialul sustine ca exista o coalizare a asociatiilor de a nu semna contractele de furnizare, din cauza conventiilor individuale. „Interesul nostru este sa avem o relatie mult mai buna cu locatarii. Pentru cativa presedinti de asociatii care nu vor sa scape incasarile din mana, nu-mi pot permite sa avem probleme cu furnizorii de materii prime, din cauza neplatii", mai spune Ion Diaconu.

In replica, Petrica Butnaru, presedintele FAP, sustine ca Termica va fi data in judecata daca nu reia furnizarea apei calde. „Acea conventie este ilegala, nu face parte din contract. Suntem de acord ca Termica sa se ocupe de incasari, dar sa-si ia si partea de citire si defalcare. Aceste conventii sunt un adevarat santaj. Ei forteaza si merg la santaj. Conventiile nu le acceptam", sustine acesta.

Referindu-se la contractul de furnizare a energiei termice, Petrica Butnaru afirma ca acesta va fi semnat, dar numai dupa o aprofundare a fiecarui punct. In aceasta perioada nu este vazuta cu ochi buni nici masura prin care Termica va beneficia de stergerea datoriilor la stat. Petrica Butnaru apreciaza ca asa cum societatea beneficiaza de o serie de facilitati, asa si asociatiilor ar trebui sa li se stearga penalitatile.

Probleme anticipate si de consilierii locali

In ultima sedinta de Consiliu Local alesii au aprobat incheierea acestor conventii individuale. Astfel, preluarea-predarea in facturare si incasare individuala a energiei termice livrate populatiei de catre societatea de termoficare, ca parte in contractul de furnizare a energiei termice aprobat printr-o alta hotarare de CL, devine obligatorie atat pentru Termica SA, cat si pentru asociatii.

Si Simion Drelciuc, consilier local PSD, preconizeaza multe refuzuri din partea abonatilor Termica. Acesta sustine ca astfel de conventii au fost incheiate si in 2004 si au fost deschise cinci centre de incasare, insa pe parcurs s-a renuntat la idee. „Dupa cinci ani revenim la conventii, dar in acest timp, din cei 24.000 de abonati, mai sunt 13.500. Cu un asemenea numar de clienti, se pot tine extrem de greu cheltuielile unui colos ca Termica. El este calculat sa functioneze cu multi clienti", a precizat consilierul local Florentin Pietraru.

Sursa: Monitorul de Botosanihttp://www.monitorulbt.ro/

Comentarii