„Ce ne dati daca venim la scoala?”

Subtitlu

miercuri, 18 februarie 2009, 20:37
3 MIN
 „Ce ne dati daca venim la scoala?”

Prezenta slaba la sesiunea speciala a tezelor cu subiect unic a scos la iveala numarul mare de elevi romi care abandoneaza scoala pentru a-si face un viitor de negustori prin pietele tarii. In loc sa mearga la scoala sa studieze, acesti copii sint convinsi sa renunte la invatatura tocmai de cei care ar trebui sa-i sustina si sa-i indemne sa ramina in bancile scolii.

"Prezenta la tezele unice este slaba, pentru ca acesti copii abandoneaza scoala, intrucit multi dintre ei nu au conditiile necesare. In comunele cu o situatie economica buna nu avem cazuri de acest gen. Copiii romi provin din familii care se ocupa de activitati care tin de comert si isi cistiga existenta vinzind carne si legume", a declarat inspectorul scolar general, Iordache Bostan, in urma discutiilor avute cu directorul Scolii de Arte si Meserii Homocea, Vasile Hozit.

Directorul i-a caracterizat pe copii ca fiind cinstiti si a explicat ca in momentele in care le cere socoteala sau ii cheama la scoala acestia ii raspund: "Ce ne dati daca venim la scoala?". Homocea nu este singura localitate cu astfel de probleme, pe lista neagra a abandonului scolar figurind pe locuri fruntase scolile din Slobozia Bradului, Timboiesti sau Chiojdeni.

La Homocea, din 57 de elevi inscrisi nu s-au prezentat la teze decit sapte elevi, la Slobozia Bradului, din 45 de inscrisi s-au prezentat doar patru, la Timboiesti s-au inscris 24 si s-au prezentat doar cinci, iar la Chiojdeni, din 15 inscrisi, teza a fost data de doar doi elevi. In ceea ce priveste abandonul scolar, in Vrancea, situatia este sumbra in mod special la invatamintul profesional, unde 182 de scolari dintr-un numar de 3.253 au abandonat scoala in anul scolar anterior. In ceea ce-i priveste pe liceeni, 142 din cei 11.536 de elevi inscrisi la liceu (zi si seral) au abandonat cursurile.

Programul PHARE 2005, sub asteptari

Toate localitatile in care rata abandonului se mentine ridicata se regasesc pe lista proiectului PHARE 2005, desfasurat in perioada decembrie 2007- decembrie 2008.

Desi cei care au implementat proiectul s-au declarat multumiti de rezultatele programului, concluzionind ca investitia facuta a meritat efortul, numarul celor care parasesc bancile scolilor este mai mare tocmai in scolile pilot din program. "Dupa proiectul PHARE 2005 s-a observat o oarecare ameliorare, dar nu a fost pe masura dorintelor noastre. Sincer, ne asteptam la mai mult", a precizat Iordache Bostan.

Programul PHARE 2005 s-a derulat in noua scoli din judet, printre care si Homocea, Slobozia Bradului, Timboiesti si Chiojdeni, comune cunoscute pentru numarul mare de cetateni de etnie roma. Proiectul i-a implicat pe parinti si pe copii, iar in plus au fost angajati si mediatori scolari pentru a creste rata frecventei la ore.

Costurile activitatilor educationale s-au ridicat la suma de 500.000 de euro, insa din pacate, nici acest program nu a reusit sa le schimbe romilor prea mult mentalitatea si comportamentul nomad. "Acesti copii sint obisnuiti de mici cu negustoria si din acest motiv renunta la educatia care i-ar putea ajuta sa lucreze intr-un mediu legal, conform standardelor europene", a opinat seful Inspectoratului Scolar.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii