Directorul Directiei Silvice si patronul Hotelului Unirea, acuzati de trafic de influenta

Subtitlu

vineri, 17 septembrie 2010, 07:28
7 MIN
 Directorul Directiei Silvice si patronul Hotelului Unirea, acuzati de trafic de influenta

Cei patru sint acuzati ca ar fi incercat sa-l cumpere pe procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, Dinu Gilca. Petrica Tudosa a incercat sa isi pastreze functia de director in schimbul inlesnirii constructiei unei vile la Lepsa pentru procurorul galatean. Omul de afaceri Vasile Bogdan a vrut sa puna mina pe 15 ha de teren in Focsani oferind mese gratuite la restaurant aceluiasi procuror u cei implicati in dosar se considera nevinovati.

Patru nume grele din Vrancea au fost trimise in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati. Astfel, Petrica Tudosa, directorul Directiei Silvice Vrancea, Vasile Bogdan, administratorul Hotelului Unirea din Focsani, Ion Popescu, membru al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) Vrancea si fost procuror inspector la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati, Dorel Dumitrascu, administrator al SC Dorecom Impex SRL Reghiu, fost patron al echipei de fotbal din comuna Reghiu si administratorul Restaurantului Golden din Focsani sint cercetati intr-un dosar penal cu implicatii funciare. Vrincenii au fost trimisi in judecata pentru cumparare de influenta, marturie mincinoasa si fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals intelectual. Toti patru sint inculpati in dosarul lui Dinu Gilca, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, fratele fostului presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in sarcina caruia s-au retinut infractiuni de trafic de influenta in forma continuata, santaj, fals in declaratii, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si participatie improprie la infractiunea de uz de fals, in total cinci capete de acuzare. Dosarul trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie mai cuprinde alte cinci persoane din judetul Galati acuzate de cumparare de influenta, santaj, marturie mincinoasa si fals intelectual.

Directorul silvic trebuia sa-i faca gard si vila lui Gilca la Lepsa

Inculpatul din Vrancea cu cea mai notabila implicare in dosar este Petrica Tudosa, director la Directia Silvica Vrancea. In sarcina acestuia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta. Rechizitoriul intocmit de DNA arata cum Petrica Tudosa a promis si oferit foloase procurorului general al Parchetului de pe linga CA Galati, Dinu Gilca, pentru a fi mentinut in functia de director coordonator sau macar director adjunct. Potrivit rechizitoriului, directorul silvic se angaja sa plateasca si constructia si materialele unui gard care ii imprejmuia terenul lui Gilca, dar si sa-i inlesneasca procurorului galatean constructia vilei in localitatea Lepsa. „Foloasele pretinse si primite de Gilca Dinu de la Tudosa Petrica au constat in inlesnirea intocmirii si aprobarii documentatiei pentru schimbarea destinatiei terenului forestier detinut de matusa sotiei lui Gilca Dinu, transmis acestuia prin testament, in localitatea Lepsa, comuna Tulnici, jud. Vrancea, plata contravalorii constructiei gardului imprejmuitor la acest teren, in suma de 1.000 lei si materialele necesare constructiei acestuia in valoare de 2.241 lei cit si inlesnirea constructiei unei vile pe acelasi teren", se arata in rechizitoriul DNA. Procurorii arata ca „aranjamentele" intre cei doi au fost facute in perioada aprilie-iunie 2009 prin intermediul inculpatilor Ion Popescu, membru ATOP Vrancea, si galateanul Alexandru Balan, avocatul presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan. „Nu vreau sa comentez pentru ca nu am dat declaratii nici la DNA. Nu vreau sa va simtiti jigniti ca nu comentez nimic. Nu sint de acord, ma consider nevinovat dar nu vreau sa comentez acest lucru", ne-a declarat Petrica Tudosa, directorul Directiei Silvice Vrancea.

„Combinatiile" treceau prin mai multe miini

In „joc" intra si Dorel Dumitrascu, administrator al SC Dorecom Impex SRL Reghiu, fost patron al echipei de fotbal din comuna Reghiu si administratorul Restaurantului Golden din Focsani. Conform DNA, Dumitrascu a intocmit in fals si a inregistrat in evidenta contabila a firmei sale documente pentru materialele de constructie necesare gardului vilei de la Lepsa. „Pentru a crea aparenta de legalitate a achizitionarii materialelor de constructie mentionate mai sus, inculpatul Gilca Dinu l-a determinat pe inculpatul Dumitrascu Dorel, administrator al SC Dorecom Impex SRL, sa intocmeasca in fals si sa inregistreze in evidenta contabila a firmei sale mai multe documente contabile (bonuri fiscale, avize de insotire a marfii)", se arata in rechizitoriu. O parte din aceste acte contabile i-au fost trimise lui Dinu Gilca pentru a confirma „manevra", iar o parte au fost prezentate procurorilor anticoruptie cu ocazia cercetarilor in dosarul penal. Dorel Dumitrascu nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii cu privire la acuzatiile ce i se aduc. 

Gilca i-a promis lui Bogdan 15 ha de teren in Focsani

Sirul de fapte descrise de procurorii DNA Galati in cazul celor noua inculpati nu se opreste aici. Un alt inculpat cu greutate in dosarul penal este Vasile Bogdan, administratorul Hotelului Unirea din Focsani. O alta poveste, un actor comun si un teren in suprafata de 15 ha pe raza municipiului Focsani. Astfel, Gilca, in perioada februarie-iulie 2009, se angaja fata de Vasile Bogdan sa-l ajute sa dobindeasca un titlu de proprietate cu ajutorul unor functionari din Prefectura Vrancea. Din „aranjamentele" celor doi urmau sa sufere alte persoane indreptatite sa primeasca titlul de proprietate respectiv. „Inculpatul Gilca Dinu, procuror general al Parchetului de pe linga  CA Galati, a pretins, a acceptat promisiunea oferirii si a primit de la inculpatul Bogdan Vasile, administrator al SC Cisrom SRL Focsani, diverse foloase necuvenite, cum ar fi mese gratuite la restaurant si produse alimentare in valoare de 3.200 lei, in scopul de a determina pe functionarii Prefecturii Vrancea sa elibereze in favoarea inculpatului Bogdan Vasile un titlu de proprietate pentru un teren in suprafata de 15 ha situat in intravilanul municipiului Focsani", se arata in comunicatul DNA. Vasile Bogdan sustine ca pamintul a fost dobindit in cursul anului 2007 prin hotarire judecatoreasca si ca are doar o procura pentru acest pamint, iar proprietar este Aurelia Chiritescu. „Nu am legatura cu treaba asta. Nu exista nici un functionar si dupa stiinta mea nu s-a luat legatura cu nici un functionar. Cele 15 ha sint in extravilan. Terenul e obtinut legal si cumparat legal. Am dat 7-8.000 de euro pe teren atunci", ne-a declarat Vasile Bogdan.

Dinu Gilca, un „traficant de influenta"

In cazul procurorului general mai sint retinute si infractiuni savirsite pe teritoriul judetului Galati. Gilca a incercat in mai multe rinduri sa iasa la pensie insa cererile catre Consiliul Superior al Magistraturii au fost respinse. Procurorul a primit abia in data de 13 septembrie decretul privind eliberarea din functie prin pensionare, dupa ce au fost finalizate cercetarile si s-a dispus inceperea urmaririi penale. In rechizitoriul DNA se arata ca Dinu Gilca, alaturi de Costel Pohrib, administrator al SC FKF Montage Service SRL Tecuci si SC Galtrade SRL Galati, au influentat un procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Galati pentru a da o solutie de NUP in cazul unei persoane cercetata pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. De asemenea, in luna mai 2009, Gilca a acceptat propunerea cunoscutului notar public galatean, Dumitru Cozma, de a constringe o persoana sa-i inmineze suma de 5.000 de lei. Cei doi au amenintat persoana respectiva ca „i se va intocmi un dosar penal si ca va fi chemata in mod repetat la organele de urmarire penala, cu consecinta aplicarii unei pedepse cu inchisoarea". Notarul a obtinut in cele din urma 2.000 de lei de la persoana in cauza, insa si cu ajutorul sefului de post al Politiei Vinatori, judetul Galati, inculpatul Alexandru Serban. Alt capat de acuzare in cazul procurorului din Galati este reprezentat de nedeclararea unor imobile in declaratiile de avere din anii 2007-2009, dar si o datorie de 250.000 lei catre o firma din Galati. In dreptul inculpatului Lili Dediu, administrator al SC Piact CF Spiact Galati SA, director al ziarului local Impartial, se retine ca nu a inregistrat in evidentele contabile ale firmei sale veniturile realizate din construirea imobilului ascuns de Gilca in declaratia de avere. Lili Dediu a prejudiciat bugetul de stat, in acest caz, cu suma de 90.387 lei, reprezentind impozit pe profit si TVA, conform rechizitoriului intocmit de procurii DNA.

Centura Focsaniului – marul discordiei

Subprefectul Sorin Hornea sustine ca nu are cunostinta de functionari ai Prefecturii Vrancea care sa fie implicati in acest dosar sau sa fie chemati la DNA. Omul de afaceri Vasile Bogdan a sperat sa transforme cele 15 ha de teren din extravilan, in intravilanul orasului Focsani, miza fiind de fapt apropiata constructie a noii centuri de ocolire a Focsaniului, care va creste automat valoarea terenurilor din apropiere. „Documentatia este mai veche. Noi am emis doar titlul de proprietate pe baza documentelor prezentate. Pe 8 februarie 2010. In 2009 eu am fost numit subprefect prin martie-aprilie. Nu prea cunosc situatia, dar imi amintesc ca unul dintre cei in cauza a venit la mine in audienta si i-am explicat ca noi nu putem schimba un teren din extravilan in intravilan. Nu stiu ce a mai facut. A dat vecinii in judecata pentru anularea titlurilor lor de proprietate, nu stiu. Oricum noi nu sintem implicati in asa ceva", a declarat subprefectul Sorin Hornea. Acelasi lucru l-a sustinut si actualul prefect Ion Oprea care spune ca asemenea sesizari la adresa membrilor Comisiei de Fond Funciar din cadrul Prefecturii trebuie sa dea de gindit. „Nu am cunostinta de aceste aspecte fiindca eu anul trecut nu eram membru in Comisia Judeteana. Cred insa ca e un semnal de alarma si un motiv in plus ca sa dam dovada de mai multa transparenta in activitatea Comisiei si sa analizam cu mai multa grija documentele primite de la comisiile locale", a spus prefectul. (D. GANEA)

Sursa: Ziarul de Vrancea

 

Comentarii