Amenzile satenilor intra greu in bugetele locale

vineri, 21 noiembrie 2008, 20:47
2 MIN
 Amenzile satenilor intra greu in bugetele locale

Primariile rurale au de recuperat amenzi intre citeva sute de milioane de lei si peste un miliard de lei de la locuitorii comunelor. Orice amenda incasata se tranfsorma in venit la bugetul local. Cu toate acestea, reprezentantii primariilor spun ca sint prea putine sanse ca aceste debite sa fie recuperate, vreodata, integral.

Amenda, cu rol de prevenire a infractionalitatii, are un rol educativ, dar este greu de crezut ca sume de zeci de milioane vor putea fi recuperate de la oameni care nu au in curte decit copii. Daca li se vinde casa, pentru recuperarea datoriei, familia devine caz social pentru primarie, iar acest lucru nu este in interesul institutiei. Mai mult, la un numar mare de amenzi, cum au unele primarii din zona Roman, volumul de munca cu primirea, inregistrarea, urmarirea si incasarea lor este foarte mare, angajindu-se cheltuieli sociale care nu vor putea fi recuperate niciodata.

Cele mai multe dintre amenzile primite si neplatite de locuitorii comunelor se refera la regimul circulatiei pe drumurile publice si tulburarea linistii publice. Suma pe care Primaria Bahna o are de recuperat din amenzi se ridica la 500 de milioane de lei vechi, ca urmare a neregulilor inregistrate pe drumurile publice si pentru cersetorie si tulburarea linistii publice. "Avem citiva «abonati» la amenzi, care primesc si una-doua pe zi. Multi dintre satenii amendati sint plecati demult din zona, dar, pentru ca au domiciliul in comuna, amenzile vin la noi. Un caz celebru inregistrat in comuna este al unui barbat fara loc de munca care isi facea veacul pe la oras. Valoarea totala a amenzilor pe care le-a primit s-a ridicat la 200 de milioane de lei vechi. Nu mai putem recupera aceasta suma, pentru ca omul a murit, dar nici el nu mai incaseaza alte amenzi", a spus Vasile Caprioara, secretar la Primaria Bahna.

Cele mai multe dintre amenzile pe care Primaria Stanita trebuie sa le incaseze de la populatie sint din domeniul forestier. "Avem de incasat din amenzi suma de un miliard de lei, cea mai mare parte fiind din domeniul foretier. Furturile de material lemnos ramin o problema a zonei, satenii amendati platind cu greu sumele datorate", a spus Laurentiu Bebi Todireanu, primarul comunei Stanita.

Cu aceeasi situatie se confrunta si Primaria Valeni. "Ne asteptam sa se intensifice furturile din padure, ca urmare a sosirii timpului friguros. Vizata este padurea boierului Stircea, care devine tinta atacurilor, in special a localnicilor de etnie rroma", spune Ionel Stoleru, primarul comunei Valeni. Cu cele 800 de milioane de lei, suma care reprezinta valoarea amenzilor, Consiliul Local Valeni ar putea acoperi gaurile din bugetul comunei.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii