100 de copii inscrisi pe listele de asteptare ale singurei crese din municipiul Suceava

luni, 21 mai 2012, 21:15
4 MIN
 100 de copii inscrisi pe listele de asteptare ale singurei crese din municipiul Suceava

Dat fiind faptul ca parintii rareori isi mai permit ca in cadrul familiei tatal sa fie unicul sustinator financiar, mamele aleg sa se intoarca la locul de munca inaintea incheierii concediului de maternitate sau opteaza pentru un singur an de concediu pentru cresterea copilului, in loc de doi. In ultima perioada, in municipiul Suceava, s-a observat o crestere a cererilor de inscriere la crese, si asta in timp ce, la nivelul municipiului, exista doar o singura unitate de acest fel. De cele mai multe ori, parintii vin, isi inscriu copiii, dupa care sunt pusi pe lista de asteptare pentru obtinerea unui loc. Singura cresa din municipiul Suceava pune la dispozitia proaspetelor mamici un numar de 104 locuri, numar insuficient insa, tinand cont de adresabilitatea extrem de ridicata a parintilor. In prezent, personalul institutiei are in ingrijire 120 de copii, si cu toate ca numarul acestora este usor mai mare decat permite capacitatea si personalului unitatii, listele de asteptate mai aduna circa 100 de cereri.

"Inainte de ’89 existau la nivelul minicipiului Suceava, un numar de patru crese, iar in prezent, in intreg judetul, mai exista cresa din Suceava si inca o cresa in Vatra Dornei care are in ingrijire 35 de copii, organizati in doua grupe. Numarul de locuri disponibile nu este nici pe departe suficient incat sa acopere numarul actual de solicitari venite din partea parintilor. Cererile vin pe toata durata anului, insa remarcam o crestere a acestora in perioada verii cand copiii sunt in vacanta, iar parintii se vad nevoiti sa gaseasca solutii pentru a putea merge in continuare la munca. Caminele sau gradinitele nu au capacitatea sa absoarba categorii de copii cu varsta cuprinsa intre sase luni si un an, de exemplu. Astfel, cresa e o alternativa care vine in sprijinul parintelui", a explicat dr. Daniela Cimpan, director al Cresei Nr. 1 Suceava si presedintele Uniunii Creselor din Romania. Aproximativ jumatate din copiii cresei sucevene petrec cinci zile din saptamana in unitate, vazandu-si parintii doar in weekend, cand sunt luati  acasa. Sefa cresei Nr.1 povesteste ca parintii care vin sa-si inscrie copiii la cresa sunt disperati si nu dispun de alta alternativa in perioada pana cand va fi posibila inscrierea la gradinita.

Tariful pe care parintii trebuie sa-l plateasca lunar pentru un copil lasat in grija acestei unitati este de maxim 120 de lei, zilnic fiind distribuiti cate sase lei pentru mesele principale si pentru gustari, gustari ce sunt preparate doar din ingrediente naturale.

30 de copii, in loc de 10, in grija unui singure persoane

Cresa din municipiu dispune de specialisti care sa interactioneze cu micutii, sa le stimuleze dezvoltarea si sa-i incite la joc si cunoastere. Conceptul de educatie timpurie a intrat si in cresele de stat, ingrijitorii invatand ca bebelusii si copiii mici au si alte nevoi decat hrana si somnul. „Cresa este o continuare a familiei. Avem asistenti medicali, infirmiere, medic, personal pentru curatenie, bucatarie, numarul lor fiind insuficient insa. Nu ne permitem nici concediu medical sau de odihna, dat fiind faptul ca nu putem suplini lipsa unui angajat. E „omul si locul"", explica Daniela Cimpan. Personalul asigura un program de educatie si joc adecvat varstei copiilor, este atent la nevoile lor si asigura supravegherea starii de sanatate si igiena a micutilor. Desi, in mod normal, o ingrijitoare ar trebui sa aiba sub supraveghere zece copii, in cadrul cresei sucevene, din pricina lipsei de personal, o ingrijitoare are in grija chiar si cate 30 de copii. "Programul care se instituie aici formeaza copilului o anumita disciplina. Exista un echilibru permanent intre coercitie si educatie, ei deprind o serie de comportamente, mananca singuri, sunt atenti cu igiena lor, socializeaza, se joaca, leaga pritenii, iar cu aceste servicii venim atat in ajutorul copilului dar si al familiei. Nu am primit sprijin din partea administratiei locale, administratie care trebuie sa tina seama de puterea economica a zonei care este una scazuta si astfel, multi parinti nu se pot indrepta catre o gradinita privata. Consider ca Administratia Locala ar trebui sa revada optica privind copilul si sa nu duca o politica distructiva in acest sens", a conchis Daniela Cimpan.

 29 de crese si gradinite noi, promise de Consiliul Judetean

Reprezentanti ai Consiliului Judetean Suceava au anuntat, la finele lunii martie a acestui an, ca vor fi construite 29 de crese si gradinite noi, in 27 de localitati din judetul Suceava. Din cele 29 de unitati, 14 vor fi gradinite sau creste cu o singura grupa, sase cu doua grupe si noua cu trei grupe. Astfel, gradinitele cu o singura grupa vor fi construite in orasele Gura Humorului, Salcea, Siret si Vicovu de Sus, precum si in comunele Balaceana, Ciocanesti, Fantanele, Forasti, Moldova Sulita si Vulturesti. Totodata, in comunele Vadu Moldovei si Moldovita vor fi construite cate doua astfel de obiective. Cresele sau gradinitele cu doua grupe vor fi construite prin programul MDRT in orasele Frasin si Milisauti, dar si in comunele Adancata, Malini, Udesti si Veresti. De asemenea, cresele si gradinitele cu trei grupe se vor construi in municipiul Falticeni, orasele Cajvana, Dolhasca, Gura Humorului si Liteni, precum si pe raza comunelor Bosanci, Brodina, Fratautii Vechi si Zvoristea.

Sursa: OBIECTIV de SUCEAVA

Comentarii