30% din lucrarile de restaurare a Cetatii de Scaun au fost finalizate

vineri, 02 martie 2012, 22:11
3 MIN
 30% din lucrarile de restaurare a Cetatii de Scaun au fost finalizate

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu, a verificat stadiul lucrarilor initiate anul trecut de Consiliul Judetean in parteneriat cu Consiliul Local pentru reabilitarea Cetatii de Scaun a Sucevei si a zonei sale de protectie. Proiectul, cu o valoare totala de 52.598.065,27 de lei, a fost demarat de Consiliul Judetean Suceava in colaborare cu Primaria municipiului Suceava si beneficiaza de finantare nerambursabila in valoare de 41.032.113,71 lei, acordata prin Programul Operational Regional. Ministrul Cristian Petrescu a fost insotit, pe parcursul vizitei sale la Cetatea de Scaun, de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur si primarul Sucevei, Ion Lungu. De asemenea, au mai participat si reprezentanti ai firmei General Construct, antreprenorul lucrarilor. Ministrul a inspectat, vineri, lucrarile de consolidare si reabilitare a Cetatii de Scaun, si a primit explicatii cu privire la stadiul in care acestea se afla,  ce lucrari ar mai trebui realizate si care ar fi perioada de finalizare a acestora. Referindu-se la acest aspect, Gheorghe Flutur a declarat ca sunt sperante ca intr-un interval calendaristic de aproximativ un an si jumatate sa fie duse la capat lucrarile. El a explicat ca stadiul lucrarilor este in grafic si si-a exprimat increderea ca finalizarea proiectului va fi inainte de data prevazuta potrivit contractului. Potrivit reprezentantilor firmei care executa lucrarile din proiect, stadiul lucrarilor de consolidare este de peste 30 la suta, iar in paralel se afla in derulare si celelalte lucrari, inclusiv cele din zona de protectie.

Vizita ministrului s-a facut pe o vreme mai putin imbietoare, dar acest lucru nu l-a oprit sa intre in incinta Cetatii, ajungand in zona bastionului de la pod, dupa ce in prealabil a analizat o schema de derulare a proiectului si i s-au prezentat, din cateva unghiuri, modul cum s-au executat lucrarile. Ulterior, la intoarcerea de la Cetate la Palatul Administrativ, Gheorghe Flutur si primarul Ion Lungu i-au prezentat ministrului macheta Cetatii de Scaun – asa cum va arata la finalizarea lucrarilor de reabilitare – si care este expusa in holul de la intrarea principala in cladirea unde sunt sediile Consiliului Judetean si ale Prefecturii.

Pe de alta parte, ministrul Cristian Petrescu a recunoscut, vineri, cand a verificat stadiul lucrarilor de consolidare si reabilitare a Cetatii de Scaun din Suceava, ca a vizitat pentru prima data acest obiectiv, pana acum el fiind in Bucovina doar la manastiri, in zona Humorului. El a explicat, ulterior, intr-o conferinta de presa, ca a mai fost in vizita in judetul Suceava, in urma cu mai multi ani, dar ca nu a ajuns si in municipiul resedinta de judet si ca a vizitat doar manastiri.

Reamintim ca licitatia pentru restaurarea Cetatii de Scaun a Sucevei a fost adjudecata de un consortiu al carui lider este General Construct SA Suceava alaturi de firmele sucevene Loial si Restaco pentru partea de instalatii si, respectiv, restaurare si Grup Corint Alba Iulia, care are experienta in restaurarea si consolidarea unor monumente medievale. Contractul de finantare a fost semnat, in februarie 2010, de fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, cu presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. CJ Suceava a cerut, in luna ianuarie 2011, Ministerului Culturii inceperea procedurilor de inscriere a Cetatii de Scaun a Sucevei in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificatii al Moldovei, fiind edificata in perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din "fortul musatin" care a fost nucleul initial al Cetatii de Scaun.

Sursa: OBIECTIV de SUCEAVA

Comentarii