Clientii farmaciilor cu program nonstop, pasati Urgentelor sucevene de autoritatile sistemului sanitar sucevean

miercuri, 21 ianuarie 2009, 20:08
2 MIN
 Clientii farmaciilor cu program nonstop, pasati Urgentelor sucevene de autoritatile sistemului sanitar sucevean

Sucevenii care au nevoie urgenta pe timpul noptii de un banal calmant, de vreun alt medicament care se poate cumpara fara reteta medicala sau de materiale sanitare nu au de unde sa si-l cumpere, deoarece nicio farmacie din municipiul Suceava nu functioneaza pe timp de noapte. Autoritatile sitemului sanitar, singurele care ar putea gasi o solutie, au ales-o pe cea mai simpla si in acelasi timp imorala, posibila. Mai exact, sucevenii trebuie sa se adreseze Urgentelor Spitalului Judetean Suceava pentru orice durere banala sau afectiune, in absenta unei farmacii deschise pe timp de noapte de unde sa-si ia tratamentul necesar.

In acest context, varianta propusa de autoritatile sistemului sanitar sucevean este supraaglomerarea singurului sector de asistenta medicala pe timpul noptii, Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Suceava, care si asa functioneaza la maxim din toate punctele de vedere, dat fiind faptul ca adresabilitatea zilnica este de peste 150 de pacienti. Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Suceava, cea care furnizeaza fondurile farmaciilor si cea care aduna darile sucevenilor platite Sanatatii, nu are niciun cuvant de zis din punct de vedere legislativ cand vine vorba de a servi interesul sucevenilor.

"Problema farmaciilor care nu pot asigura programul nonstop a fost discutata in numeroase randuri cu Doinita Cocris, presedinta Colegiului Judetean al Farmacistilor, precum si cu furnizorii de medicamente din judet, dar, din pacate, datorita numarului insuficient de specialisti cu pregatire superioara – farmacisti, farmaciile nu pot asigura un program de permanenta, nu pot asigura prezenta unui farmacist in farmacie si pe timpul noptii, astfel incat sa respecte legislatia in vigoare. Pentru asigurarea accesului asiguratilor la medicamente compensate si gratuite, CAS Suceava a incheiat contracte cu farmacii atat in zona urbana cat si in zona rurala, astfel incat sa acoperim toate zonele judetului. Casa de Asigurari de Sanatate nu poate obliga farmaciile in contract sa asigure un program non-stop de functionare, institutia noastra are obligatia de a aplica legislatia in vigoare si de a verifica respectarea legislatiei de catre partenerii de contract", precizeaza presedintele director general CAS Suceava, Michaela Pelepco. 

Si Colegiul Farmacistilor din Suceava se rezuma la simpla explicatie cum ca farmaciile sucevene nu-si permit sa angajeze suficienti farmacisti, context in care nu pot functiona permanent. "In conformitate cu legislatia in vigoare, furnizorii de medicamente sunt obligati sa asigure prezenta unui farmacist in farmacie si la punctele de lucru pe toata durata programului de lucru declarat si prevazut in contractul incheiat cu casa de asigurari de sanatate, inclusiv pe perioada noptii, in cazul in care ar asigura un program de functionare non-stop", spune Michaela Pelepco.

Ridicatul din umeri si redirectionarea sucevenilor catre un spital care aproape nu mai face fata numarului tot mai mare de pacienti comparativ cu numarul medicilor specialisti, variantele oferite de institutiile care gestioneaza sistemul sanitar sucevean, dovedesc ineficienta sistemului si incapacitatea de a asigura sprijin din punct de vedere medical sucevenilor.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii