Lista celor 50 de strazi din Suceava pe care se vor derula noile lucrari la retelele de apa si canalizare

luni, 23 mai 2011, 19:36
6 MIN
 Lista celor 50 de strazi din Suceava pe care se vor derula noile lucrari la retelele de apa si canalizare

Licitatiile cu fonduri europene pentru retelele de apa si de canalizare nu se vor mai tine la Bucuresti, asa cum a fost cazul la programul ISPA pentru care s-a obtinut finantare din fonduri de pre-aderare. De aceasta data, fiind fonduri europene acordate prin programe de post-aderare, licitatiile vor fi tinute la Suceava. De altfel, proiectul nu va fi doar unul pentru municipiul resedinta de judet, ci va fi destinat pentru mai multe localitati din judetul nostru. Licitatiile vor fi organizate pe diferite componente si pentru fiecare localitate in parte.

Modernizarea prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu a infrastructurii de apa si canalizare a municipiului Suceava este al doilea marea proiect in domeniu, dupa proiectul ISPA, in valoare de peste 52 milioane euro, aflat la aceasta data in executie. Viceprimarul municipiului Suceava, Viorel Seredenciuc, a declarat ca in municipiul resedinta de judet urmeaza a se mai aloca inca aproximativ 23 de milioane de euro dintr-o suma de aproape 120 de milioane reprezentand fonduri europene nerambursabile prevazute pentru extinderea, in mai multe localitati din judetul Suceava, a retelelor de apa si de canalizare. Din aceasta suma, 9,5 milioane de euro vor reprezenta investitii pe componenta alimentare cu apa si restul de 13,4 milioane de euro pentru canalizare.

Noua licitatie pentru extinderea si reabilitarea unor portiuni din retelele de apa si de canalizare din municipiul Suceava nu va mai fi structurata, la randul ei, pe componente diferite – apa si, respectiv, canalizare – cum a fost cazul la proiectul ISPA. Potrivit lui Viorel Seredenciuc, va fi organizata o singura licitatie in ceea ce priveste lucrarile de extindere a retelelor de apa si de canalizare, nu doua cum a fost cazul la proiectul ISPA. Viceprimarul a explicat ca exista, din acest punct de vedere, avantajul ca aceeasi firma poate sa se ocupe si de retelele de apa si de cele de canalizare avand un plan bine stabilit de la bun inceput, fara a aparea probleme cum au fost pana acum cand firma care a castigat lucrarile de reabilitare a retelelor de apa se plangea de cea care lucra la canalizare si invers.

De altfel, noile conditii pentru lucrarile la retelele de apa si canalizare vor diferi din mai multe puncte de vedere fata de cele actuale. Spre exemplu, cele cu finantare europeana pe programul ISPA sunt structurate pe componentele de montare propriu – zisa a noilor conducte, bransamentele si caminele care leaga retelele de consumatori precum si cea de refacere a strazilor. Viceprimarul a spus ca plata facturilor se facea separat, pentru fiecare operatiune in parte si au aparut probleme cu firmele contractoare sau subcontractoare care preferau sa faca in primul rand partea de montare a noilor conducte, dupa care bransamentele si caminele sau mai ales reabilitarea strazilor si trotuarelor erau decalate foarte mult timp. De aceasta data, pe noile contracte ce vor putea fi incheiate se vor face platile diferit, in asa fel incat pentru lucrarile de montare a noilor conducte si de realizare a bransamentelor urmand a se achita 70% din suma, diferenta fiind data firmei care va castiga lucrarea abia cand va fi realizata si lucrarea de readucere la stare initiala a terenului.

Nerespectarea termenelor intermediare va putea fi penalizata, iar graficul interventiilor pe fiecare strada va fi stabilit de la bun inceput

De altfel, la ora actuala, se practica in cadrul programului ISPA ca firmele care au lucrari la retelele de apa si de canalziare sa solicite municipalitatii sa li se predea strada respectiva cu o saptamana sau doua, in cel mai bun caz cu o luna inainte. "Putem, uneori, sa refuzam solicitarea, dar daca vom continua sa refuzam mereu vom fi acuzati ca abuzam de functie si ca, de fapt, punem piedica noi, Primaria, la ducerea la capat a proiectului. Pe viitor, firma castigatoare a licitatiei va avea obligatia ca, la semnarea contractului de executie a lucrarilor, sa prezinte de la bun inceput un program al interventiilor pentru fiecare strada in parte. Programul final va fi stabilit de comun acord cu Primaria, astfel incat sa nu fie surprize neplacute pe parcursul desfasurarii lucrarilor", a declarat Viorel Seredenciuc.

Totodata, se va schimba si modul in care se vor putea pune penalizari pentru ritmul in care se deruleaza lucrarile. Astfel, dupa cum a explicat viceprimarul Sucevei, etapele intermediare privind extinderea si reabilitarea retelelor de canalizare vor trebui sa fie stabilite foarte clar si, spre deosebire de programul ISPA, nerespectarea acestora va fi sanctionata cu penalizari. "Acum se poate sanctiona nerespectarea termenului final. In proiectul viitor va fi sanctionata si nerespectarea termenelor intermediare", ne-a declarat Viorel Seredenciuc.

Lucrarile derulate prin ISPA au dat batai de cap nu doar pentru ca s-au derulat greu ori ca nu s-a facut la timp asfaltarea ori betonarea strazilor pe care a trebuit sa se intervina, ci si din cauza mizeriei lasate in urma. Viorel Seredenciuc a spus ca acest lucru a fost cauzat de faptul ca in proiectul ISPA, asa cum a fost el adoptat in forma finala de la Bucuresti pentru Suceava, erau prevazute sume doar pentru transportul deseurilor si indeosebi a pamantului escavat, nu si pentru depozitarea sa.

In aceste conditii, constructorii au lasat cativa ani gunoiul langa santul pe care l-au sapat ca sa puna conducte noi. Dupa mai mult timp s-a identificat o posibila locatie de depozitare a pamantului si anume la grpoile de zgura si cenusa rezultate in urma arderii de catre SC Termica SA a carbunelui pentru incalzirea, iarna de iarna, a peste douazeci de mii de locuinte din municipiul resedinta de judet. Potrivit celor spuse de viceprimarul Viorel Seredenciuc, de aceasta data vor fi prevazute si sume pentru depozitarea pamantului rezultate in urma escavarii, iar una din locatii va fi tot cea a gropilor de zgura si cenusa.

Lista strazilor unde se vor face, in anii urmatori, santuri pentru alte conducte de apa si canalizare

Investitiile pe componenta alimentare cu apa vor cuprinde reabilitarea campului de puturi de captare Berchisesti, reabilitarea statiei de tratare de la Mihoveni, reabilitarea a 22 de kilometri din reteaua de distributie existenta si extinderea retelei de distributie a apei pe o lungime de 37 kilometri in cartierul Itcani, zona Aleea Dumbravii, Laniste si Tatarasi.

Potrivit unei documentatii a Consiliului Judetean (CJ) Suceava – institutie prin intermediul careia s-au derulat o mare parte din demersurile pentru obtinerea finantarii europene cu privire la toate cele cinci aglomerari urbane din judet pentru care sunt alocate fonduri de extindere a retelelor de apa si de canalizare, in municipiul resedinta de judet vor fi incluse 50 strazi pentru componenta de apa a proiectului. Este vorba de St. O. Iosif, Ana Ipatescu, Aurora, Avantului, Bogdan Voda, Campului, Ciresilor, Dimitrie Cantemir, Dionisie Para, Duzilor, Eroilor, Eudoxiu Hurmuzachi, Grigore Ureche, Gherasim Buliga, Ilie Ilascu, Ioan Paun, Ion Gramada, Ion Voda Viteazul, Lascar Lutia, Luceafarului, Mihail Kogalniceanu, Magurei, Marasesti, Mircea Damaschin, Muncii, Nicolae Milescu, Pacii, Petru Rares, Prieteniei, Rulmentului, S. Isopescu, Statiunii, Tipografiei, Zamca, Zefirului, Calea Obcinilor, Victoriei, Petuniilor, Curtea Domneasca, Dimitrie Onciu, Vasile Alecsandri, Stefan cel Mare, Bujorilor, Calea Burdujeni, Calea Unirii – Mircea Damaschin, Slt. Turturica, C. Moraru si Grigore Antipa. Gradul de conectare al populatiei din municipiu la sistemul centralizat de alimentare cu apa va creste de la 96% cat este in prezent la 99%, dupa finalizarea investitiei.

Pe componenta canalizare se vor realiza investitii privind reabilitarea pe o lungime de 15,3 kilometri a retelei de canalizare, extinderea pe o lungime de 38,3 kilometri a retelei de canalizare in zonele Itcani, Aleea Dumbravii, Tatarasi, Laniste, strada Pictor Panaiteanu si anumite zone din cartierul Burdujeni, populatia din aceste zone care va beneficia de canalizare ridicandu-se la 9.260 locuitori. De asemenea, se are in vedere si construirea unei noi statii de pompare a apelor uzate in municipiu, extinderea statiei de epurare a apelor uzate – unitatea de dezinfectie, precum si reabilitarea statiei de pompare a apelor uzate in zona Tabacarie.

Reabilitarea conductelor de canalizare se va face, de asemenea, pentru un numar de 50 strazi din municipiul Suceava, conform aceleiasi documentatii de la CJ, si anume 22 Decembrie, Aleea Dumbravii, Jupiter, Venus, Amurgului, Aurel Vlaicu, Avantului, Baladei, Bazelor, Bistritei, Bujorilor, Bd. 1 Mai, George Enescu, Calea Obcinilor, Calea Unirii, Caramidarilor, Cernauti, Cuza Voda, Depoului, Dimitrie Cantemir, Eroilor, Florilor, Baladei, Prieteniei, Garii, Gheorghe Doja, Grigore Antipa, Iacob Zadik, Lazar Vicol, Magurei, Mircea Damaschin, Mitocului, Narciselor, Oituz, Pacii, Prieteniei, Privighetorii, Rarau, Septilici, Slatioarei, Soimului, Statiunii, Tineretului, Universitatii, Aurora, Pacii, Duzilor, Castanilor, Brandusei si Stefan Dracinschi. Gradul de conectare al populatiei din municipiu la sistemul de canalizare va creste de la 91%, cat este in prezent, la 96%, dupa finalizarea investitiei.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii