Primarul Sucevei sustine ca Hidroelectrica este interesata de un parteneriat privind SC Termica SA

joi, 16 septembrie 2010, 07:15
3 MIN
 Primarul Sucevei sustine ca Hidroelectrica este interesata de un parteneriat privind SC Termica SA

Principalul producator de energie electrica – hidro din Romania este interesat de preluarea unor termocentrale pentru a-si putea asigura necesarul de energie electrica pe perioada de vara, mai ales daca este seceta. Aceasta ar putea fi o sansa pentru ca CET-ul pe carbune al SC Termica SA Suceava sa poata fi retehnologizat de asa maniera incat sa produca in principal energie electrica.

Hidroelectrica SA doreste sa incheie un acord de parteneriat in conditii reciproc avantajoase cu SC Termcia SA Suceava, scopul fiind asigurarea, cu precadere in perioadele secetoase de vara, a unei productii optime de energia electrica necesara. Anuntul a fost facut, ieri, in conferinta de presa, de primarul Ion Lungu care a spus ca a discutat pe aceasta tema cu directorul de la SC Hidroelectrica SA.

O alta runda de discutii urmeaza sa aiba loc, luni, la Bucuresti unde primarul si directorul general al SC Termica SA Suceava, Constantin Placinta, vor trebui sa mearga pentru a participa la o sedinta de la Ministerul Administratiei si Internelor cu privire la strategia de incalzire in aceasta iarna.

„Am avut discutii cu cei de la Hidroelectrica companie care ar fi interesata de un parteneriat cu Termica. Am discutat despre un posibil parteneriat si la nivelul municipiului Suceava. Inteleg ca pe timp de vara cand este seceta este un deficit de energie electrica si ei ar fi interesati sa aiba si o supapa pe energie termica. Ar fi un lucru important dar sa vedem exact care sunt conditiile in care cei de la Hidroelectrica ar putea intra intr-un parteneriat inclusiv cu municipalitatea", a declarat Ion Lungu.

Este insa vorba de preluarea actualei Centrale Electrice de Termoficare (CET) a Sucevei, care produce energie electrica si termica in cogenerare, principalul combustibil fiind huila. In contextul in care municipalitatea suceveana intentioneaza sa construiasca o noua centrala dimensionata pe actualele nevoi ale orasului, mult sub capacitatea actuala a CET-ului, preluarea acestuia de catre Hidroelectrica presupune o serie de investitii ample care sa asigure doar o productie de energie electrica. Acest lucru ar putea duce la o serie de lucrari in vederea schimbarii variantei de producere a energiei electrice, din cea actuala in cogenerare, in cea de condensatie.

Primarul Ion Lungu a mai spus ca Hidroelectrica are disponibila suma de 50 de milioane de euro pentru investitii in termocentrale. "Daca aceasta intentie se va concretiza intr-o oferta, va avea aceleasi conditii pentru concesionare ca si ceilalti potentiali investitori", a spus primarul. Potrivit lui Ion Lungu, pentru concesionarea CET-ului, investitorul trebuie sa se angajeze ca va face investitii in retehnologizare in vederea producerii de energie electrica in principal in valoare de 34 de milioane de euro in urmatorii doi ani.

Reamintim ca SC Termica SA Suceava a inceput, in mai, procedurile privind atragerea de investitii private in vederea retehnologizarii CET, angajand casa de avocatura Bostina si Asociatii pentru furnizarea serviciilor de consultanta. In cursul zilei de vineri va fi supus discutiei, in vederea aprobarii intr-o sedinta a Consiliul Local, un proiect de hotarare privind caietul de sarcini la licitatia vizand vanzarea de actiuni la SC Termica SA Suceava, in scopul modernizarii actualului CET.

Sursa: Obiectiv de Suceava

 

Comentarii