Studentii USV s-au inghesuit de la primele ore ale diminetii sa se cazeze in camine

miercuri, 22 septembrie 2010, 19:32
4 MIN
 Studentii USV s-au inghesuit de la primele ore ale diminetii sa se cazeze in camine

Startul cazarilor in caminele Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava (USV) a fost dat ieri de studentii din anii III si IV, care au facut cozi inca de la primele ore ale diminetii. Pentru a-si lua in primire locurile in camine studentii au prezentat o copie dupa cartea de identitate, iar cei cu parinti cadre didactice, cei proveniti de la casele de copii si orfanii de ambii parinti si actele doveditoare semnate si stampilate de institutiile de pe raza judetului de provenienta.

Cele mai multe locuri de cazare in caminele studentesti au fost repartizate Facultatii de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor-177, Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica-153, si Facultatea de Inginerie Alimentara-112 locuri. Pentru ca cererea a fost mai mare decat oferta locurilor de cazare, fiecare facultate a incheiat parteneriate cu liceele din municipiul Suceava, care au pus la dispozitia studentilor locurile din internate care au ramas vacante dupa cazarea elevilor. Drept urmare, studentele Facultatii de Inginerie Alimentara care nu au primit loc in caminele USV pot opta pentru cele 78 locuri din internatul Colegiului de Industrie Alimentara si alte 15 oferite de Colegiul Economic "Dimitrie Cantemir". Studentilor Facultatii de Silvicultura care au solicitat locuri de cazare li s-au oferit 51 locuri in caminele USV, iar 25 vor fi cazati in internatele colegiilor "Petru Musat" si "Spiru Haret" Suceava – dintre care doi studenti de anul II, restul fiind boboci.

Taxe de cazare cu 40% mai mari in internatele liceelor decat in caminele USV

Locurile de cazare in caminele USV sunt preferate de studenti in primul rand pentru ca sunt in campusul universitar, deci nu au de strabatut distante mari pana la salile de curs. In al doilea rand, din punct de vedere financiar sunt mult mai avantajoase decat locurile din internatele liceelor. In cazul acestora, taxele – cazarea cu tot cu cele trei mese zilnice – ajung pana la 522 lei, cum este cazul Colegiului de Informatica "Spiru Haret" Suceava, sau 460 lei la Colegiul Tehnic "Petru Musat". In caminele USV, numai pentru cazare studentii trebuie sa scoata din buzunar intre 80 si 330 lei/luna, insa mancarea in cantina universitatii este foarte ieftina sau acestia isi pot prepara singuri mancarea in camin, cu alimentele aduse de acasa, pentru a reduce din cheltuieli. Precizam ca pretul de cazare pentru fiecare student in parte este stabilit in functie de forma de invatamant- fara taxa, cu taxa, cu parinti cadre didactice sau bursieri ai statului roman.

USV acorda subventii individuale de sprijin pentru cazare, conform OUG 73/2004, de care pot beneficia studentii care nu au domiciliul sau resedinta in localitatea in care se afla institutia de invatamant superior la care studiaza, cei care provin din familii cu venituri brute lunare pe membru de familie care nu depasesc salariul minim brut pe economie, cei cu varsta de pana la 29 de ani si cei care opteaza pentru subventie si nu au primit sau nu au solicitat un loc de cazare in caminele studentesti.

Studentii cu medii mari au avut prioritate la distribuirea locurilor de cazare in caminele USV

Selectia studentilor care au primit un loc de cazare in campusul universitar s-a facut tinandu-se cont de situatia scolara de la final de an – media de admitere, in cazul studentilor de anul I – de situatia materiala si statutul social. Conform criteriilor care au stat la baza aprobarii solicitarilor de cazare, au avut prioritate si studentii cu parinti cadre didactice, cei proveniti de la casele de copii si orfanii de ambii parinti.

Cele peste 1.000 de locuri din campusul Universitatii sucevene sunt distribuite in patru camine studentesti. Caminul de fete nr. 1 are o capacitate de 288 de locuri – 72 camere a patru locuri. Caminul de baieti nr. 2 pune la dispozitia studentilor un total de 337 locuri – 110 camere a cate trei, patru, sase si noua locuri. Caminul 4, mixt, are o capacitate de 240 locuri, fiind vorba despre 70 de camere a cate trei locuri si alte 15 cu doar doua locuri. Caminul 3 pune la dispozitia studentilor 88 camere a cate doua locuri, ceea ce inseamna circa 200 locuri de cazare.

Azi urmeaza sa se prezinte la administratorii celor patru camine studentii din anul I si II cu actele doveditoare pentru a-si primi locurile de cazare. Maine sunt asteptati masteranzii, familistii si intarziatii motivati.

Anul universitar 2010-2011 incepe luni, 27 septembrie.

Cursurile primului semestru sunt programate pana pe 19 decembrie, din 20 decembrie si pana in 9 ianuarie 2011 studentii fiind in vacanta. Sesiunea de examene a fost stabilita intre 24 ianuarie si 13 februarie, dupa care studentii vor intra in vacanta de primavara, pana in 20 februarie. Semestrul al doilea al anului universitar va incepe pe 21 februarie 2011 si se va incheia pe 5 iunie 2011, cu o pauza de o saptamana, pentru sarbatorile pascale. Sesiunea de examene de vara se va desfasura intre 6 si 28 iunie 2011.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii