Amendati de ANI pentru nereguli privind declaratiile de avere: Tupeistii de la DSP

duminică, 10 ianuarie 2010, 19:36
3 MIN
 Amendati de ANI pentru nereguli privind declaratiile de avere: Tupeistii de la DSP

Faptul ca multi dintre functionarii publici care au obligatia sa isi faca publice anual averile completeaza "la misto" declaratiile nu mai mai este o noutate. Dar sa aiba tupeul sa conteste sanctiunile atunci cand sunt prinsi in abatere, asta frizeaza penibilul. Acest lucru s-a intamplat cu angajatii de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, care, in frunte cu sefii institutiei, au uitat anul trecut ca au obligatia sa isi depuna declaratiile de avere pana pe 15 iunie, termenul limita prevazut de lege. Cu totii le-au scris, mai mult sau mai putin complet, si inregistrat abia in cursul lunii noiembrie, drept pentru care au fost amendati de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) cu sume cuprinse intre unu si cinci milioane de lei vechi.

In ciuda faptului ca incalcarea legii a fost cat se poate de evidenta, functionarii de la DSP, ofensati de amenzile primite, s-au apucat sa dea in judecata ANI, contestand procesele-verbale in baza carora s-au aplicat sanctiunile contraventionale. O parte dintre procese au fost deja programate pentru luna martie.

Medicul Andrei Barbau, directorul DSP, a recunoscut ca a contestat in instanta amenda primita, motivand ca este dreptul fiecaruia sa faca uz de calea de atac: "Intr-adevar, declaratiile au fost depuse cu intarziere, trebuiau depuse pana pe 15 iunie si le-am depus in noiembrie. Majoritatea celor sanctionati au contestat in instanta. Si eu am facut plangere contraventionala la judecatorie. Este dreptul fiecarui functionar de a face contestatie".

Pe langa faptul ca au fost depuse cu intarziere, multe dintre declaratiile de avere ale angajatilor de la DSP sunt incomplete, contin greseli, iar in unele cazuri veniturile incrise trezesc suspiciuni. Este cazul sotilor Ionel si Olguta Tudor, ambii cu functia de referent in cadrul DSP. Pe langa faptul ca nu precizeaza suprafata si valoarea de impozitare a terenurilor si apartamentului, cei doi au consemnat in declaratia de avere ca in 2009 au deschis un cont la Banca Romaneasca unde au depus nu mai putin de 44.000 de lei. Si asta in conditiile in care sotii Tudor nu au efectuat nicio tranzactie din care sa fi obtinut venituri consistente, iar salariile cumulate pe tot anul ale celor doi referenti nu ajung la suma mentionata. Cel putin asta reiese din declaratia de avere. Olguta Tudor a castigat in anul anterior depunerii declaratiei de avere 13.471 de lei, iar Ionel Tudor, 10.000 de lei. Potrivit declaratiilor de avere, cei doi nu au obtinut alte venituri. Ce reteta au aplicat de au reusit sa stranga 44.000 de lei din salariile modeste, numai cei doi soti stiu.

Un alt angajat care a dat in judecata ANI, inspectorul Mircea Focsa. Pe langa faptul ca el a depus declaratia de avere abia pe 9 noiembrie, actul are multe omisiuni. Focsa nu a precizat valoarea proprietatilor si a "uitat" sa scrie de unde a obtinut dividende in valoare de 22.000 de lei, in conditiile in care salariul anual a fost de 18.000 lei.

Un alt sefulet din cadrul DSP, medicul Carmen Irina, a omis sa isi semneze si dateze declaratia de avere. Uituc, distrat sau neatent a fost si inspectorul Alec Vrabie, care, potrivit declaratiei de avere, a primit salarii in valoare de un miliard de lei! Greu de crezut ca s-a intamplat si in realitate, in conditiile in care directorii au castigat doar putin peste 300 de milioane de lei. Cel mai probabil, Vrabie a trecut un zero in plus la salarii. Atat la el, cat si la sotie, care este asistent medical. Daca ar fi sa dam crezare celor scrise de inspector in declaratia de avere, tovarasa sa de viata a castigat in 2008, din salarii, deloc modesta suma de 800 de milioane de lei.

Omisiunile din declaratiile de avere ar putea fi puse pe seama neglijentei, desi chiar inaintea semnaturii in formularul tip se precizeaza clar: "Prezenta declaratie constituie act public si raspund, potrivit legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate". Semnand declaratiile completate in bataie de joc, functionarii nu fac altceva decat sa ne arate "respectul" lor fata de lege.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii